Capa Izraelben

— Felvéve: , ,

Capa Izraelben

Capa Izraelben

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2017. november 08., 16:00 meddig:
2017. november 26., 19:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Capa Izraelben

Budapest, Capa Központ
2017. október 7. - november 26.
Nyitva minden nap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.

Capa Izraelben

A fotográfia történetének emblematikus alakját, Friedmann Endrét, illetve ahogy mindenki ismeri, Robert Capát (1913–1954) gyakran a valaha élt legjobb háborús fotóriporterként emlegetik. 1948 és 1950 között három alkalommal is Izraelbe utazott, hogy az újonnan alapított zsidó állam mindennapjait fotografálja.

Az Izrael állam születésének heroikus, ugyanakkor ellentmondásos időszakában készült felvételek hű képet festenek arról az optimista, naiv és idealista életérzésről, mely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait.

null

 

Capa Izraelben

A legendás életművet és sorsot magáénak tudó Robert Capa (1913–1954) nevét a XX. század történelmi eseményeinek egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet.

Az öt harcmezőt megjárt magyar származású fotográfus tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott, fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje.

Robert Capa bárhol is járt a világban, fényképezett és képei minden esetben a szenvedők, az elesettek melletti kiállás fotográfiái, amelyek a tragikus helyzeteket is a maguk komplexitásában képesek megmutatni és nemcsak a történelem összefüggéseit ismerhetjük meg általuk, hanem a résztvevő emberek egyéni történetét, sorsát is.

null

Izraelben 1948 és 1950 között több alkalommal fényképezett. Az újonnan alapított zsidó állam első éveinek valóságát örökítette meg, a bevándorlók érkezésétől a menekült táborok mindennapjain keresztül egészen az otthontalálásig, ezek minden várakozásával, örömével, fájdalmával és kétségével együtt. Ezek, az Izrael állam születésének heroikus, ugyanakkor ellentmondásos időszakában készült felvételek hű képet festenek arról, a fájdalommal, bizonytalansággal teli, de mégis optimista, naiv és idealista életérzésről, amely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait.

A kiválasztott fotográfiák nemcsak jelentésteli leírásai a történteknek és tanúbizonyságai Robert Capa kompozíciós virtuozitásának és az alapos részletekbe menő megfigyelésekből felépített képi megoldásainak, hanem megmutatják egyedülálló képességét az arcokban, tekintetekben megjelenő sorsok megörökítésében is.

Robert Capa Izraelben készített fotográfiái lenyűgöző képi kiemelések abból a történetből, ami az utazástól a megérkezésen át a nem kevésbé hősies mindennapok világába vezetnek. Életműve szerves és fontos részének tekinthető ez a háromszori ottlét alkalmával készült fotósorozat, amelyet ugyanúgy, mint mindig a résztvevő megfigyelő pozíciójából készített, határtalan empátiával.

Mindannyian ismerjük Capa világhírű szavait:  Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.  Robert Capa Izraelben is „közel volt”, együtt volt a lefényképezettekkel, és így születtek meg ezek a nagyszerű  képei is.
Csiszek Gabriella, a kiállítás kurátora

null

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek