Budapest Transzfer

A Budapest Transzfer a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében megvalósuló nemzetközi irodalmi fesztivál, amelyet 7. alkalommal rendezünk meg. A programsorozat ebben az éveben az Ybl Emlék év keretében valósul meg, témája az irodalom, az építészet és az urbanizáció kapcsolata.

Budapest Transzfer

Budapest Transzfer

Esemény megnevezése:
Időpont: 2014. október 16., 13:35 meddig:
2014. október 19., 20:35
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

BUDAPEST TRANSZFER | ÁTJÁRÓK | 2014. OKTÓBER 16–19.

URBANINZÁCIÓ | IRODALOM | ÉPÍTÉSZET

null


Október 16. csütörtök | 16.00 / PIM és a Belváros | külső helyszín

Ybl körút / előadás és belvárosi séta Török András művelődéstörténésszel

A Budapest Transzfer nemzetközi Fesztivál nulladik napja a modern város kialakulásával foglalkozik. Az első program a XIX. századi Budapestet járja körül, szó szerint, hiszen Török András a századforduló városiasodását képekkel illusztrált előadással és sétával eleveníti fel.

Október 16. csütörtök | 18.30 PIM

Alapozás: Egy modern város születése / kerekasztal beszélgetés/ Fábri Anna, Kemény Mária, Ritoók Pál,
moderátor: László Ferenc

Az Ybl-évért felelős államtitkár, L. Simon László megnyitója után Fábri Anna irodalomtörténész, Kemény Mária és Ritoók Pál beszélgetésének a nagyvárossá váló Budapestről László Ferenc vezetésével. A Monarchia második fővárosának kultúrájáról és irodalmáról szóló beszélgetés, időutazás, amely a XIX. századi irodalom és építészet kapcsolatát veszi górcső alá.

Október 17. péntek | 17.30 PIM

Építészet és modern irodalom / előadás / David Spurr (CH)

A Budapest Transzfer nyitóelőadásában David Spurr, a Genfi Egyetem professzora a modernség kezdeteitől bontja ki irodalom és építészet kapcsolatát. Hogyan értelmezi a modern irodalom az építészeti formákat, teret? Miért elengedhetetlen eleve a modernség fogalmának megszületéséhez az irodalomnak (és más művészeti ágaknak) a 18-19. század fordulójától az épített környezettel való találkozása? Hogyan jelenik meg az irodalomban és építészetben a 19. századtól napjainkig a hontalanság (úgy is, mint a nyelvben való otthonosság elvesztése - Heidegger), a modernség múlttal való ellentmondásos kapcsolatának problematikája, a szubjektum átalakulása, a társadalmi szövet felfeslése, a tömegtermelés vagy a globalizáció?

Október 17. péntek | 18.30 PIM

Saját gyarmat – építészet, irodalom, modernitás / beszélgetés / Bányai Éva (RO/H), David Spurr (CH/USA), moderátor: Szemerey Samu

A posztkolonializmus leginkább a gyarmatosításnak a gyarmatosítókra és a gyarmatosítottakra gyakorolt hatását vizsgálja, az elmélet Közép-Európában is érdekes tanulságok levonására sarkallhatja az érdeklődőket. A falusi életmódra alapozott tizenkilencedik századi nacionalizmus erősen hatott a régió városainak építészetére, ám napjainkban a nagyvárosokban megfogalmazott kollektív identitás visszahat a falvak építészetére. Ki hát a gyarmatosító és a gyarmatosított? Mi határozza meg a magánházak divatját? Hogy kerül Palócföldre székelykapu? Az VII. Budapest Transzfer „Átjárók” nyitóbeszélgetése Bányai Éva és David Spurr segítségével a körülöttünk lévő, de olykor a szemünk elől rejtve maradó gyarmatokra utaztat.

Október 17. szombat | 20.00 FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

VJ NIGHT/ nyitó / Gyenei Péter

Az Építészet Hónapját ünneplő FUGÁ-val közös nyitómulatság Gyenei Péter videómunkájával a középpontban.

Folyamatos program a fesztivál ideje alatt
Nyitvatartási időben | Rombusz Terasz – Keszon Bár
1092 Budapest, Ráday utca 10-12.

KESZON (B)IRODALOM / hanginstalláció, a PIM és a PLACCC Fesztivál közös programja

Az egykor a 3-as metró építésén dolgozó munkások akklimatizációjára szolgáló keszonkamra különleges hanginstalláció helyszínévé alakul. Kortárs magyar írók - Esterházy Péter, Kőrösi Zoltán és Szakonyi Károly – a kerülethez és a modern nagyváros születéséhez kapcsolódó szövegei hallgathatók.

Október 18. szombat | 10.00 külső helyszín

Városi séták

  • Kávéházból a lakótelepre / Helyszín: Józsefváros és Belváros / Találkozó: a PIM bejáratánál
  • Bűnös város /Helyszín: Belváros /Találkozó: József Nádor tér, a szobornál

a HOSSZÚLÉPÉS. JÁRUNK? és a PIM közös programja
A séta időtartama 120 perc / jegyár: 1.500,- / jegyvásárlás: PIM pénztár, és az interneten a jegymester.hu oldalon

További információ a sétákról itt»

Október 18. szombat | 15.00 PIM

Cityscape – First Impressions of Budapest / beszélgetés és felolvasás / a Visegrádi Irodalmi Ösztöndíjas Program keretében angol nyelven / Krzysztof Bartnicki (PL), Csobánka Zsuzsa (H), Mila Haugová (SK), Tereza Jandová (CZ), moderátor: Gulyás Gabriella

Milyen a mi városunk és milyenek vagyunk mi mások szemében? Négy más anyanyelvű, eltérő életkorú, mégis azonos kultúrájú, hosszabb – rövidebb ideig itt élő író mondja el benyomásait Budapestről.

Október 18. szombat | 17.00 PIM

Átutazók / beszélgetés / Thomas Glavinic (A), Andreas Neumeister (D) és Térey János

Beszélgetés az épített környezet és az írás kölcsönhatásáról, a város irodalmi benépesítéséről és elnéptelenítéséről. Glavinic a jelenkori német nyelvű irodalom egyik legsikeresebb írója. Éjszakai műszak című posztapokaliptikus regényében egyetlen túlélő botladozik Bécs üres városában. Neumeistert a nagyvárosok hatalmi terei érdeklik, Könnte Köln Sein című művében az épületekben a város struktúrájában politika viszonyok tükröződnek vissza. Térey legutóbbi kötete, az Átkelés Budapesten verses novellái térben és időben szelik át a várost, fiktív élettörténeteket kapcsolva a valóságos helyszínekhez. A beszélgetést Kovács Edit irodalomtörténész vezeti.

Október 18. szombat | 18.30 PIM

Kisvárosi közhely, nagyvárosi lárma / beszélgetés / Dušan Šimko (SK), Tompa Andrea, moderátor: Horváth Csaba

A tizenkilencedik századi kultúrát az európai kisvárosok hozták létre. A kassai Márai egy egész korszakot kapcsol a városhoz: „láttam és hallottam Európát, megéltem egy kultúrát...” – írja az Egy polgár vallomásai végén. A kisváros otthonos és provinciális. Olyan, mintha Közép-Európa metaforája lenne: egyszerre nosztalgikusan vágyott és indulatosan meghaladni kívánt. A Kolozsvárról (Cluj-Napoca, Klausenburg) Budapestre került Tompa Andrea és a Kassáról (Kosice, Kachau) Bazelbe emigrált Dušan Šimko beszélget a kisváros kapcsán a nagyvárossá válásról, multikulturalizmusról, a provincializmusról, honvágyról és iróniáról, elutazásról és hazatérésről.

Október 19. vasárnap | 10.00 külső helyszín

Városi séták

  • Kávéházból a lakótelepre / Helyszín: Józsefváros és Belváros / Találkozó: a PIM bejáratánál
  • Bűnös város /Helyszín: Belváros /Találkozó: József Nádor tér, a szobornál

a HOSSZÚLÉPÉS. JÁRUNK? és a PIM közös programja
A séta időtartama 120 perc / jegyár: 1.500,- / jegyvásárlás: PIM pénztár, és az interneten a jegymester.hu oldalon

További információ a sétákról itt»


Október 19. vasárnap | 16.00 PIM

„Én úgy vagyok a városommal…”/ beszélgetés / Bereményi Géza, Wesselényi-Garay Andor, moderátor: Bazsányi Sándor

Bereményi Géza több műfajban is bizonyította, hogy a személyes történetek és a történelmi események leglényegéhez tartozik azok helyszíne, térszerkezete, név szerint Budapest. A hetvenes években induló szerző novella-, regény-, -dráma, -dalszöveg- és forgatókönyvíróként egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy többet tudjunk meg Krúdy, Kosztolányi, Ottlik, Mándy, Lengyel Péter és mások városáról, városunkról. Erről lesz szó a felolvasással egybekötött beszélgetésen.

 

Október 19. vasárnap | 17.30 PIM

La Phraise urbaine [A városi mondat] / beszélgetés / Jean-Christophe Bailly, Fáber Ágoston

Az író és filozófus Bailly régóta érdeklődik a város iránt: utazik, sétál, megfigyel, gondolkodik és ír, nem csak néz, észrevesz, megtapasztal (hangokat, ritmust, szagokat, textúrákat). Utazásának mérföldkövei a kötetben összegyűjtött cikkek, előadások, elméleti esszék és történetek városról, építészetről. A művészettörténész, író, filozófussal Fáber Ágoston szociológus beszélget. 

Október 19. vasárnap | 19.00 PIM

Őrjítő ez a lakótelep / beszélgetés és élő közvetítés a jelenből / Joanna Bator (PL), Dragomán György, Pálfi György, Tóth Krisztina, moderátor: Horváth Csaba

Mi a lakótelep? Egyforma házakban egyforma emberek falansztere vagy gyakorlatias megoldás az urbanizáció kérdéseire? Diktatúrák Patyomkin- faluja vagy a demokráciák asszimiláló telepei? A munkaerő kilövősilói vagy az Utánam srácok idillje? Kieslowsky éppen a néhány évtizedre épített lakótelepen gondolkodik el a Tízparancsolat örök igazságán. A nagyvárosok szélére telepített kis városokat a mindenkori életformák mintatelepeinek építették, ám rövid idő elmúltával egyszerre mutatták a modern ember magányosságát és az előre tervezett életterek kudarcát. Tóth Krisztina, Joanna Bator, Dragomán György és Pálfi György gondolkodik el lakótelepen, mint kulturális problémán/jelenségen.

 

Október 19. vasárnap | 21.00 Kisüzem, 1077 Budapest, Kis Diófa utca 2.

Némafilmzene /zenés filmklub, avagy filmkoncert

A Kisüzem és a PIM közös programja. Néma-, és elnémított filmek élő zenei kísérettel. A kép adott, a hang helyben születik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?