Bruno Bourel budapesti zsidónegyede

— Felvéve: , ,

Július 8-án, csütörtökön 18:00 órától Bruno Bourel fotókiállítása nyílik Nap papírok címmel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a kiállítást megnyitja Perczel Anna építész.

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2010. július 08., 18:20 meddig:
2010. augusztus 05., 18:20
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A Franciaországból érkezett fotóművész, Bruno Bourel a 90-es évek közepén kezdett fényképeket készíteni a budapesti zsidó negyedben. A tárlatot egy fiatal szövegíró Závada Péter által írt verses és prózai asszociációk teszik még színesebbé.

A Rumbach utcai zsinagóga Otto Wagner 19-20. század fordulójának legjelentősebb osztrák építésze- ifjúkori műve, mely a neológ Dohány utcai zsinagógával ellentétben a status quo ante irányzat híveinek zsinagógája volt. Ma a zsinagóga a MAZSIHISZ tulajdonában, különböző kulturális eseményeket, kiállításokat fogad be.

ki__ll__t__s_rumbach.JPG

„Évezredek óta a zsidó vallás gyakorlása egy hosszú sorozata függetlenségnek, asszimilációnak, elfogadásnak és visszautasításnak, szabadságnak vagy kötöttségnek. Ez a két utolsó fogalom erősen jellemzi Magyarország kortárs történelmét. Az ország megélte tragikus módon rég letelepedett zsidó közösségek majdnem teljes kiirtását, később elnémítását – két folyamat, amit az előző század második felének totalitárius rendszerei vezettek be. A kilencvenes évek elején látjuk ezeknek a rendszereknek a ledőlését és végül minden vallás szabadságának visszatérését. Magyarországra érkezésem éppen erre az időre esett, nem zsidóként, nem magyarként, hanem egy új európai szellemben nevelkedett felnőttként. Ez a vonal tehát, amit megpróbálok követni - azt, hogy milyen újjászületése van a zsidó hagyományok gyakorlásának a diktatúra utáni Magyarországon” – mondja Bruno Bourel. 
 
Az imahelyek, ceremóniák, rituálék és ünnepek váltják egymást, ritmust adva ezzel a vallásos zsidó élet mindennapjainak. A képek egy részét Budapest különböző zsinagógáiban készítette. A portrékon láthatunk holokauszt-túlélőket is, akik a zsidó szeretetkórházban töltik életük utolsó szakaszát. Külföldi zsidó közösségek tagjait, akiknek budapesti gyökereik vannak, és akik őseiket kutatva érkeznek, s sok esetben maradnak az országban.

forrás: mazsihisz.hu

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?