Bogányi Gergely szólóestje

— Felvéve: ,

Nem lenne teljes a Liszt-év, ha az évfordulós koncertekhez nem tenné hozzá a magáét legfiatalabb Kossuth-díjas zongoraművészünk, Bogányi Gergely.

Bogányi Gergely szólóestje

Kulinyi István: Liszt Ferenc

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2011. 10. 08.
mikortól: 19:30 meddig: 22:00
Helyszín: Budapest, MUPA
Név Művészetek Palotája
Jelenlévők Bogányi Gergely
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

LISZT! MINDEN TEKINTETBEN. - BOGÁNYI GERGELY SZÓLÓESTJE

2011. október 8. 19:30 - 22:00 
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bogányi Gergely szólóestje

 

Liszt: II. magyar rapszódia
Liszt: Harmonies du soir (Esti harmóniák –11. transzcendens etűd)
Liszt: Eroica (7. transzcendens etűd)
Liszt: Waldesrauschen
Liszt: Gnomenreigen
Mozart-Liszt: Réminiscences de Don Juan

Liszt: A vándorévek első kötetéből (Svájc)
Liszt: Vallée d'Obermann (Obermann völgye)
Liszt: Les cloches de Genève (Genfi harangok)
Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude

 

Nem lenne teljes a Liszt-év, ha az évfordulós koncertekhez nem tenné hozzá a magáét legfiatalabb Kossuth-díjas zongoraművészünk, Bogányi Gergely. Emlékezünk még – sőt, aligha felejtjük – Guiness-rekordnak is beillő, a világon egyedülálló teljesítményére, amikor kétnapos Chopin-maratonnal járult hozzá 2010-ben a Chopin-év eseményeihez. Ezúttal „csupán” egy szólóest erejéig ül ki a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem kivételes hangzású zongorájához, hogy a nagyszerű akusztikában Liszt Ferenc „önarcképeit” mutassa fel nekünk. Egyben rávilágítva arra a fantasztikus jelenségre, hogy e portrékat a korszakos jelentőségű romantikus zseni egyetlen hangszer, a zongora segítségével örökítette meg, a végletekig kihasználva az abban rejlő lehetőségeket, szín, hangerő, polifónia és még sok más „zenei összetevő” tekintetében. A harmincas évei végén járó Bogányi Gergely olyan műveket gyűjt most csokorba, amelyekben a magyar patrióta, a tájakra, emberekre rácsodálkozó utazó, a varázsló, a közönségkedvenc, a vallásos, az irodalmi ihletettségű, a pályatárs-elődöket tisztelő alkotó nyilvánul meg. Mindez rendkívüli technikai nehézségek elé állítja őt, de Bogányi Gergely számára a romantikus zene jelenti a természetes közeget, amelyben mindennapjait éli. Liszt Ferenc személyéhez és művészetéhez fűződő viszonyát meghatározza, hogy 1996-ban huszonkét évesen megnyerte a Nemzetközi Liszt Zongoraversenyt.

Az előadáshoz kapcsolódó Műhelybeszélgetésen, október 5-én 17.30 órai kezdettel az Előadóteremben különféle művészeti ágak jeles képviselői és más meghívott vendégek beszélgetnek a műsorról a sorozat állandó házigazdája, Fenyő Gábor vezetésével. A Műhelybeszélgetések nyilvánosak, a belépés díjtalan.

Rendező: Művészetek Palotája

 

Jegyárak: 2500, 3700, 5900, 6900 Ft

 

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?