BENCZÚR Emese, Marge MONKO | Let It Shine

— Felvéve: , ,

BENCZÚR Emese, Marge MONKO | Let It Shine című kiállítása

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2016. május 11., 19:00 meddig:
2016. szeptember 16., 15:25
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

BENCZÚR Emese, Marge MONKO | Let It Shine

Megnyitó: 2016. május 11, szerda, 19 óra
A kiállítást megnyitja: OLTAI Kata, művészettörténész és kurátor
Cím: MOLNÁR ANI GALÉRIA, 1088, Budapest, Bródy Sándor u. 22. 
Megtekinthető: 2016. szeptember 16-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között

Benczúr Emese: Gild Your Life, 2014, vegyes technika, a Molnár Ani Galéria hozzájárulásával

Benczúr Emese és Marge Monko közös kiállításának dinamikáját munkáik törékeny, nőies jellege és az általuk megfogalmazott éles kritika között húzódó feszültség teremti meg. Érzékeny munkáik a köztük lévő dialóguson keresztül a fogyasztói társadalom és a mindennapokban fellelhető tömegmanipuláció bírálatát adják finom és ironikus utalások használatával. Mindkét művész munkái gyakran látható, verbális illetve vizuális, üzenetekre épülnek, és átszövi őket az anyag, az elkészítés módja és a mögöttes gondolat mélyen egybefüggő hálózata.

Benczúr vegyes technikás művei bijou, arany, aranyszínű festékek és aranyszínű textilek felhasználásával illetve Monko fotó kollázsai cinikus értelmezését adják a társadalom által definiált értéknek. Bár mindkét művész munkái légies, nőies művek, a felhasznált anyagok, színek és a reklámokban szereplő gesztusok egy kifinomult, mégis provokatív jelleget kölcsönöznek a kiállításnak.

Benczúr művei ismerős csengésű szlogenekre épülnek, melyeket az anyaghasználat és a bemutatás módja tesz ironikussá. A kiállított munkák az ‘értékes’ relativitását járják körül és az ’arany’, a látványosság társadalmának központi szimbólumának lényegét kérdőjelezik meg.

Monko fekete-fehér fotó kollázsai és nagyméretű színes fotója ékszereket ábrázolnak felnagyítva azok részleteit és csökkentve az őket viselő emberek láthatóságát a képen, ezzel a laboratóriumi bemutatását adva annak, hogy a reklám világa hogyan definiálja a nőt a mai társadalomban. A közelik és a női arcok hiánya arra készteti a nézőt, hogy részletekbe menően elemezze, hogy miből épül ma fel a nőkép, a nőiség.

A kiállított munkák felhívják a figyelmet a modern társadalomban található, főként nők számára készülő, termékek által létrehozott illúzió efemer természetére. Megkérdőjelezik az érték, nőiség és szépség fogalmak sztenderdizált jelentését, ezzel a sokféleség fontosságát állítva a középpontba.

 http://www.esztorszag.hu/uploads/hirek/2016/marge-monko_molnar-ani_eszt-kepzomuveszet_f.jpg

Benczúr Emese (1969), Budapesten született, ott is él és dolgozik. 1996-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, jelenleg a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetemen végez DLA képzést. 2003-ban Derkovits-ösztöndíjat, majd 2006-ban Munkácsy-díjat kapott. Művei rendszeresen szerepelnek egyéni és csoportos kiállításokon, művészeti eseményeken, Magyarországon és külföldön. Szerepelt már többek között olyan neves nemzetközi fórumokon, mint a Manifesta, a Velencei Biennálé vagy a Liverpool Biennálé. A munkái nemzetközileg ismert gyűjteményekben is megtalálhatóak például a MUSAC vagy a Ludwig Múzeum gyűjteményeiben.

Marge Monko Tallinban (Észtország) született, ott is él és dolgozik. 2008-ban végzett fotográfia szakon az Észt Művészeti Egyetemen, 2012-ben pedig filmművészet szakon a Balti Film- és Médiaakadémián Tallinnban. Szerepelt a 2012-ben rendezett Manifesta 9 Katerina Gregos által kúrált kiállításán. Rendszeresen állít ki Európa különböző neves művészeti intézményeiben, például egyéni kiállítása volt a bécsi mumokban 2013-ban. Művei megtalálhatóak nagy presztizsű közgyűjteményekben többek között az Észt Művészeti Múzeumban vagy a mumokban. 2012-ben Henkel Művészeti Díjjal jutalmazták munkásságát, majd a Köler Díj jelöltjei között szerepelt.

http://www.esztorszag.hu/uploads/hirek/2016/Benczur_Emese_meghivo_2016_egyben.jpg

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek