Bauer Júlia: És mégis - könyvbemutató

Bauer Júlia naplója egy olyan vidéki fiatal leány történetét mutatja be, aki az átéltek ellenére össze tudta egyeztetni zsidó identitását és az őt megtagadó szülőföldjéhez való tartozását. A Noran Kiadó gondozásában megjelent kötetben a szerző lírai emlékképei, költeményei egészítik ki a naplóbejegyzéseket. A kötetet bemutatja Filebics Magdolna és dr. Suchman Tamás.

Bauer Júlia: És mégis - könyvbemutató

Holokauszt Emlékközpont

Esemény megnevezése:
Időpont: 2012. 07. 10.
mikortól: 10:00 meddig: 11:00
Helyszín: Budapest
Név
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt és partnerét 
2012. július 10-én 10 órára Bauer Júlia És mégis című könyvének bemutatójára.


Bauer Júlia naplója egy olyan vidéki fiatal leány történetét mutatja be, aki az átéltek ellenére össze tudta egyeztetni zsidó identitását és az őt megtagadó szülőföldjéhez való tartozását. A Noran Kiadó gondozásában megjelent kötetben a szerző lírai emlékképei, költeményei egészítik ki a naplóbejegyzéseket. Könyvbemutatónkon a kötetet bemutatja Filebics Magdolna és dr. Suchman Tamás. 
 
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont Wallenberg terem, 1094 Budapest, Páva utca 39.

A program ingyenesen látogatható, regisztráció a communicatio@hdke.hu címen.
null

 

Bauer Júlia: És mégis - könyvbemutató

Időszak: 
 2012. július 10. 10:00 - 11:00
Bauer Júlia: És mégis - könyvbemutató

Új időpont: 2012. július 10. 10 óra. Bauer Júlia naplója egy olyan vidéki fiatal leány történetét mutatja be, aki az átéltek ellenére össze tudta egyeztetni zsidó identitását és az őt megtagadó szülőföldjéhez való tartozását. A Noran Kiadó gondozásában megjelent kötetben a szerző lírai emlékképei, költeményei egészítik ki a naplóbejegyzéseket. Könyvbemutatónkon a kötetet bemutatja Filebics Magdolna és dr. Suchman Tamás.

A Somogyszilben született Bauer Júlia édesapja a falu lexikonja volt, édesanyja a mosdósi apácák iskolájába járt. A fiatalon árván maradt leányt nevelőanyja és öccse, Gyurika megszületése vigasztalta. Az evangélikus elemi iskolában osztálytársai közül egyedül ő ismerte Magyarország hercegprímásának nevét, és megpofozta Müller Rozit, mert Kossuth Lajost letolvajozta. Tanár szeretett volna lenni, 19 éves korában családtagjaival együtt deportálták. Az Auschwitzban, Allendorfban és Melsungenben írt, általánosítást kerülő naplóbejegyzései a magyarországi zsidó holokausztról mint nemzeti tragédiáról szólnak. Egy olyan vidéki fiatal leány története, aki az átéltek ellenére össze tudta egyeztetni zsidó identitását és az őt megtagadó szülőföldjéhez való tartozását. Egyik versében örökül hagyott lírai megfogalmazásban: „És mégis”...

A kötetben a naplóbejegyzések hasonmás formában is olvashatóak, a korabeli fényképekkel együtt forráskiadványt jelentenek. A holokausztról nem lehet érzelmek nélkül beszélni, mert emberi indulat, a gyűlölet, a gonoszság szülte. Bauer Júlia lírai emlékképei, költeményei kiegészítik naplóbejegyzéseit, „lélektől lélekig” szólnak.
A szerzővel időskorában készült mélyinterjú egységben láttatja a nyelvében és kultúrájában asszimilálódott magyar zsidóság tragédiáját. A könyvet mindenkinek el kell olvasnia, hogy pontosan érthetővé váljon, miért lehetetlen a magyar és a zsidó identitástudat önkényes szétválasztása.

Kiadta: Noran Libro Kiadó, Budapest, 2012.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?