Az ismeretlen nyelv | György Péter új kötetének bemutatója

— Felvéve: ,

György Péterrel Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus és Takáts József eszmetörténész, kritikus beszélget.

Az ismeretlen nyelv | György Péter új kötetének bemutatója

Az ismeretlen nyelv | György Péter új kötetének bemutatója a Könyvfesztiválon

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2016. 04. 23.
mikortól: 15:00 meddig: 16:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Az ismeretlen nyelv | György Péter új kötetének bemutatója

Budapest, Könyvfesztivál
2016. április 23. 15:00


György Péterrel Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus és Takáts József eszmetörténész, kritikus beszélget a Hess András teremben.
A szerző 16 órától dedikál a Magvető-Corvina standon (B22).

GYÖRGY PÉTER: AZ ISMERETLEN NYELV
A hatalom színrevitele

"Csúrikám, én szeretlek, és szeretni foglak öt év múlva is, akár kommunistább leszel, akár nem. De legyen számodra most nálam és minden másnál fontosabb az iskola, a Párt - hidd el, hogy nagyobb és szebb dolog ez, mint az, hogy szeretsz, és hogy szeretlek, ne törődj most velem, akarj bolsi lenni!"

Az 1945 utáni Magyarországon létrejött politikai hatalom és társadalmi rend új szerepeket, új kényszereket és új nyelvet követelt magának.
György Péter ezt a világot mutatja be: az intim szféra és a nyilvánosság közötti válaszfalak elmosódásának folyamatát és következményeit, a rítusokat és gyónásokat, a csapdák elkerülésének lépésrendjét. Milyen eszméktől átfűtött nyelvet használnak levelezésükben fiatal kommunista szerelmesek? Hogyan lesz megrendezett játékká a magyarországi zsidóság különféle irányzatainak 1950-es egyesülési vitája, és "performansszá" a Sántha Kálmán ideggyógyász professzor elleni per? S végül: hogyan állítja a feje tetejére mindezt a maradék avantgárd értelmiség maroknyi csoportja a maga házi "rendezvényein"?
Új könyvében György Péter leveleket, naplókat, jegyzőkönyveket, ügynökjelentéseket és korábban sehol nem publikált fényképeket közöl és kommentál, hogy megint valamit megértsünk abból, ami történt. Az ismeretlen nyelv a megértés és az emlékezés elválaszthatatlanságának újabb bizonyítéka.

Az ismeretlen nyelv | György Péter új kötetének bemutatója a Könyvfesztiválon
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek