AZ EMPÁTIA ÉS A MŰVÉSZETEK - Dr. BUDA BÉLA előadása -

— Felvéve: ,

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2010. 03. 24.
mikortól: 18:00 meddig: 19:35
Helyszín: Budapest
Név Nyitott Műhely
Jelenlévők dr. Buda Béla
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal
AZ EMPÁTIA ÉS A MŰVÉSZETEK - Dr. BUDA BÉLA előadása

Március 24. szerda 18.00 TUDOMÁNYOS ELŐADÁS és BESZÉLGETÉS
 

 
Az empátia a másik ember lelki – érzelmi, motivációs, személyközi viszonyulási – állapotába lehetséges rezonatív beleélés, valamint ennek belső tudatosítása és felhasználása a kommunikációban. Nem új felfedezés, hanem az etikai és filozófiai hagyomány ismert, csak nem explikált eleme ez, keleti kultúrák hagyományában gyakran elaborált és formalizált dolog. A nyugati civilizáció a görög-római társadalomtól az individualizáció, az egyén önmegvalósítása is önértékelésének képviselete felé fejlődik, egyes kultúrkritikusok (pl. Christopher Lasch) szerint ez ma obszesszív, nárcisztikus (az önimádat társadalma). Ebből a lelkületből a másik ember érzelmi eltávolítása, a versengés, a személytelenség általános attitűdje ered. Az empátia viszont arra mutat rá, hogy közvetlen emberi kommunikációs rendszereink különös módon kötnek össze bennünket, ennek révén mód van közel kerülni a másikhoz és közvetlen viselkedésében, érzelemvilágában, és ezen át személyiségében jobban megismerni őt. Ez sokféle gyakorlati alkalmazást enged meg, ezekben az empátia hermeneutikus kulcs, Ariadne fonala.
Az előadás a főbb művészeti ágakban végigtekinti az empátia viszonyait. A fő konlúzió az, hogy a mai nyugati ember „inaktivációs atrófiáját” az empátia terén a művészeti élmény képes csökkenteni, a művészettel való belső kapcsolat egyfajta empátiatréning.
Az előadás végén a műélvezetről, a drámai azonosulásról, a művészet empátiás hatásairól, a művészetterápiáról kérdezi Brys Zoltán az írót, Buda Bélát. Persze nem feledkezünk meg Lippsről és Arisztotelés katarziselméletéről, illetve talán a módosult tudatállapotokról illetve az empátia "jövőjéről" sem.
Az est támogatója a Lege Artis Medicinae kiadója a Literatura Medica

Belépődíj: 300 Ft, diákoknak és egyetemi oktatók számára ingyenes.
Helyszín: Nyitott Műhely - 1123 Budapest, Ráth György u. 4.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?