Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Programajánló Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából - Roma köztéri kiállítás
Bekezdések

Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából - Roma köztéri kiállítás

— Felvéve: ,

Az "Aroma" kiállítás nem a romák problémáira, hanem speciális látásmódjára, vizuális szemléletére és alkotásaira fókuszál. Az "Aroma" bizonyítja: a művészet esszenciáján keresztül képesek vagyunk meghaladni előítéleteinket, és a valóság teljesebb, izgalmasabb arcát mutatja felénk. Megnyitó: 2010. augusztus 19. 17 óra

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2010. augusztus 19., 17:00 meddig:
2010. szeptember 02., 18:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából - Roma köztéri kiállítás

2010. augusztus 19 - szeptember 2.

Budapest, V. Szabadság tér

 

Bada Márta: Vizitündér

Az "Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából" kiállítás több mint 90 tablóképből - kortárs festményből, fotóból és "fotó-festményből"- áll. A roma köztéri kiállítás a Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány szervezésében, az Open Society Institute (OSI) és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ együttműködő partnerségével valósul meg.

Az "Aroma" kiállítás nem a romák problémáira, hanem speciális látásmódjára, vizuális szemléletére és alkotásaira fókuszál. Az "Aroma" bizonyítja: a művészet esszenciáján keresztül képesek vagyunk meghaladni előítéleteinket, és a valóság teljesebb, izgalmasabb arcát mutatja felénk.

A magyarországi romák világa, életszemlélete számtalan ponton találkozik történelmünkkel, évszázadok óta színezi a többségi látásmódot, zenei és képi világot, mégsem ismerjük fel és értékeljük jelenetőségét. Az Aroma" a romák színes életét, látásmódját bemutatva fejleszti az elfogadást és a toleranciát.

Az "Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából" köztéri tárlat három nagy vizuális fejezete:

1. Ragadjon a kultúra!
A 40 festmény-reprodukció az utóbbi 40 év magyar roma festőinek legérdekesebb alkotásaiból válogat. A képeken keresztül a roma szimbólumrendszert és eredeti színvilágot ismerhetjük meg: Péli Tamástól Szentandrássy Istvánon át a fiatalabb festő-nemzedéket képviselő alkotókig terjed a kiállító művészek sora.

2. Chachipe Diák
A kiállítás keretében bemutatásra kerül egy 40 fotóból álló válogatás a Chachipe Diák nemzetközi fotópályázat anyagából, melyet a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum hirdetett meg 2008. novemberében. A "chachipe" romani nyelven igazságot, valóságot jelent. A versenyre a Roma Integráció Évtizede programban résztvevő 12 ország fiataljai nevezhettek képeikkel. A pályázat célja az volt, hogy szembeszálljon a negatív sztereotípiákkal, szakítson a romák előítéletekkel teli ábrázolásával, és a fiatalok lencséjén keresztül sokkal összetettebb, árnyaltabb módon mutassa be Európa legnagyobb etnikai kisebbségét, a romákat.

3. Cigány vagyok
Terri Potoczna, a Londonban született, lengyel származású brit művész tíz fotó-festményén" mai magyar romák válnak híres Vermeer és Caravaggio képek főszereplőivé - próbára téve a kiállítás látogatóinak elfogadási kultúráját.

Az "Aroma" azt is megmutatja, hogyan színesedhetnek újfajta tartalmakkal, funkciókkal, public-art jellegű akciókkal Budapest közterei. A kiállítás 250 négyzetméteres installációs rendszere speciális kivilágítás mellett két héten keresztül, este is látogatható a budapesti és nemzetközi közönség számára.
 

Következő


Megnyitó

17.00 Kiállítás-köszöntő:
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára
Puskás András alpolgármester/Belváros - Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat
Wohlmuth István alelnök / Kulturális, Emberi Jogi és Kisebbségi bizottság, Belváros - Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat.

17.10 A kiállítást megnyitja: Kathy-Horváth Lajos, igazgató/ Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ és Ivacs Gabriella, Chachipe szervező.

17.20-18.00 Kerekasztal-beszélgetés:
Balogh Tibor (a "Cigány festészet 1969-2009" album szerkesztője)
Choli-Daróczi József (költő)
Kathy-Horváth Lajos (igazgató, Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ)
Kozma Blanka (Belvárosi Önkormányzat-képviselő),
Réthy Kinga (OSI, Roma Évtized Program vezetője)
Vári Zsolt (elnök-helyettes, Magyarországi Roma Galéria Egyesület)

18.00-18.45 Kathy-Horváth Lajos és Szakcsi Lakatos Béla alkalomra és képekre szabott jazz-zenélése.

Moderátor: Káli-Horváth Kálmán.

Következő

forrás: port.hu

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?