Arcus Temporum XI

— Felvéve: ,

A pannonhalmi apátság művészeti fesztiválja

Arcus Temporum XI

Arcus Temporum XI

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2014. augusztus 22., 12:00 meddig:
2014. augusztus 24., 22:00
Helyszín: Pannonhalma
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Arcus Temporum XI

Pannonhalma, 2014. augusztus 22-24.

 

null

Idő után

Az idei fesztivál utolsó napjának egyik filmjének zárójelenetében fiatalok csoportját látjuk pár órával egy bombariadó után, a kiürített szupermarket melletti grundon. Nézik a nyári naplementét, ülnek a poros fűben, beszélgetnek, egyikük a telefonjával fényképezi a többieket – és látszólag nem történik semmi. Mégis az az érzésünk, hogy akiket látunk, úgy kerültek akarva-akaratlanul az események mélyére, hogy kikerülnek a történetből… Ez az idő utáni idő nem egyszerűen a rálátásé, hanem a rácsodálkozásé, talán még azt is mondhatnánk, hogy a meditációé is.
Azt hiszem, Andrei Tănase filmjének zárójelenetét tekinthetjük a 2014-es Arcus Temporum emblematikus összefoglalásának: idén a zene, a színház, az installációk és a filmek erre a poros és mégis végtelenül csendes grundra visznek el bennünket – és saját életünk tapasztalatait: hangjait és képeit, idejét és időtlenségét, szavait és szótlanságait, gesztusait és felvetéseit szövik egyetlen, sokrétű tapasztalattá.

És néhány konkrétum: tavaly véget ért Bent Sørensen zenei igazgató hároméves megbízása, a helyét idén Beat Furrer veszi át. A műsor összeállításában, a hangsúlyok finom változásában jól érzékelhetők az új zenei igazgató elképzelései. A fesztiválra érkező nagyszerű előadók között egyaránt köszönthetünk majd régi ismerősöket (ilyen például a norvég Cikada Ensemble vagy a Klangforum Wien), de olyan új előadókat is – például a perzsa származású énekesnőt, Shirin Asgarit, vagy Holger Falkot és Rados Ferencet –, akiknek pannonhalmi szereplése örömmel és izgalommal tölt el bennünket.
Idén is külön koncepció készül az egyik koncerthelyszín, a gimnáziumi tornaterem „átalakítására”. Az első esti koncert után most is tovább épül a tér: önálló látvánnyá és hanginstallációvá alakulva várja, hogy vissza-visszatérjünk abba a hangzásba, amelynek már mi magunk is részesei, alakítói vagyunk.
Éjszakai jazz-programunk keretében egyik este a Juhász Gábor–Lukács Miklós–Szalai Péter trió mutatja be a több szálon is Pannonhalmához kötődő, Making a Change című új lemezt, másnap pedig Juhász Gábor Winterreise-ciklusát halljuk majd. Ez utóbbi valójában erre az alkalomra készült.
Úgy hiszem, az Arcus Temporum közönsége nagyon fogja majd szeretni a Németországban alkotó francia koreográfus, Clément Layes darabjának egyszerűségét és szellemességét.
Kecskeméti Sándor mágnesességre épülő installációját az arborétumi barokk házban érdemes lesz újra és újra felkeresni a nap különböző szakaszaiban.
Tovább folytatódik együttműködésünk a Trieszti Filmfesztivállal, öt rövidfilmünket most is az ő idei versenyanyagukból válogattuk. Ebben az évben egy bolgár, egy kazah, két román és egy olasz alkotást láthatunk majd.
Hagyományosan a fesztiválhoz keretében látogathatók a pannonhalmi időszakos kiállítások is. Idén két egészen rendkívüli középkori anyagot kínálunk: a Főapátsági Könyvtárhoz kapcsolódó kiállítótérben Ikon és ereklye: Képtisztelet Keleten és Nyugaton, a július elején átadott új helyszínen, a település központjában lévő Apátsági Majorban pedig Kép és kereszténység: Vizuális médiumok a középkorban címmel látható a másik időszakos kiállítás, valamint ez utóbbi mellett az apátság művészeti értékeit és gazdaságtörténetét bemutató tárlat is.
És még valami: Takács Benedek koncepciójának és grafikai munkájának köszönhetően megújult a honlapunk és a fesztivál designja. Bízom benne, hogy szép, jól működő és kiérlelt rendszerrel sikerült előállnunk.
Idén is nagy szeretettel várjuk Önöket! Hozzák el barátaikat is, és ne feledjék mielőbb megvásárolni a jegyeket!

Varga Mátyás o.s.b.
fesztiváligazgató

 Részletes program és információk: http://www.arcustemporum.com/2014

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?