Arcus Temporum művészeti fesztivál 2016

— Felvéve: ,

A Szent Márton-év keretében augusztus 26–28. között a Pannonhalmi Bencés Főapátságban ismét megrendezik az Arcus Temporum művészeti fesztivált „Közösségben vagyunk” mottóval.

Arcus Temporum művészeti fesztivál 2016

Arcus Temporum művészeti fesztivál 2016

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2016. augusztus 26., 10:00 meddig:
2016. augusztus 28., 22:30
Helyszín: Pannonhalma
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Arcus Temporum művészeti fesztivál 2016

Pannonhalma, 2016. augusztus 26-28.

http://www.arcustemporum.com/uploads/years/medium/1.png

Közösségben vagyunk

Egy év kihagyás után a Szent Márton-év keretében augusztus 26–28. között ismét megrendezésre kerül az Arcus Temporum művészeti fesztivál a főapátságban. Mottója – mi lehetne más? – az emlékév mottója: „Közösségben vagyunk”. Ám ez a közösség ezúttal sok-sok síkot köt össze. Közösségbe kerül egymással és Pannonhalmával két régi „harcostárs” zenész, Keller András és Rácz Zoltán mint a fesztivál művészeti vezetői. Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvan éves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang. És közösségre lépnek a monostor szerzetesei mindazokkal, akik a fesztiválra Pannonhalmára érkeznek: zeneszerzőkkel és zenéikkel, zenészekkel és közönséggel. És persze mindezek ugyancsak vállalják a közösséget a monostor lakóival. Az idei évben a zene befogadásán túl – a fesztivál hagyományait megtartva, ugyanakkor némileg változtatva is azokon – egyéb közösségteremtő alkalmakra is összpontosítunk: a fesztivál vendégeit a kiállítás, imádság és spiritualitás nagy témáiban újabb és újabb találkozásra hívjuk. Lehet, hogy éppen a spiritualitás szó az, amely minden témát és közösséget összefűz ebben az évben.

Ami a zenét illeti: a hat nagy koncertre ismét a főapátság reprezentatív kulturális tereiben kerül sor. A nyitókoncert keretében Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben kerül sor arra, hogy a beteljesedést szimbolizáló, építészetileg üres emelt keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő. Ugyanebben a térben kerül sor egy egyedülálló zenei alkalomra a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián Napközi Imaóráját követően csendül fel. A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna (Kurtág, Haydn és ütős-vokális zene), valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális kulturális terem. Utóbbi tér a kamarazene európai viszonylatban is kiemelkedő előadótermének címére tarthat igényt, és most debütál a műértő közönség előtt. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla előadóművészete keresi a közösség útjait a régi és az új mesterek műveivel.

Dejcsics Konrád OSB
kulturális igazgató


Részletes program és további információ a fesztivál honlapján érhető el.

Arcus Temporum művészeti fesztivál 2016

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek