ARCHÍVUM – DEIM PÁL 80

— Felvéve: ,

Deim Pál életmű-kiállítása nyolcvanadik születésnapja tiszteletére a szentendrei MűvészetMalomban.

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2012. szeptember 08., 17:00 meddig:
2012. október 07., 18:00
Helyszín: Szentendre
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

ARCHÍVUM – DEIM PÁL 80

A kiállítás kurátora a művész unokája, Deim Réka művészettörténész, aki a korábbi életmű-bemutatóktól eltérően, szubjektív nézőpontból tekinti át az életművet és a retrospektív tárlat kötött műfaját kurátori koncepcióval ötvözi. A kiválogatott művek nagyrészt Deim Pál személyes gyűjteményéből származnak, így bemutatásra kerül számos olyan festmény, vázlat és dokumentum is, amelyet eddig nem láthatott a közönség.

null

A kiállítás koncepciója az „archívum” fogalma köré épül, amely egyrészt arra utal, hogy a művész és a kurátor Deim Pál személyes archívumát vette a válogatás kiindulási pontjául, így a jól ismert festményeken és plasztikákon kívül helyet kapnak eddig be nem mutatott munkák, soha meg nem valósult művek vázlatai, és egyéb – nem feltétlenül festészeti – tevékenységek dokumentációja. A koncepció, másrészt, a Foucault-i értelemben vett „archívum” fogalmán keresztül tekint az életműre, így nem lezárt raktárként, hanem az emlékek és emlékezet állandóan változó és mindig újonnan értelmezhető tárházaként értelmezi, amely újra és újra releváns lehet a jelen szemlélője számára. Ezáltal árnyaltabb kép alakulhat ki Deim Pál munkásságáról és azokról a problémákról, amelyek művészként és emberként foglalkoztatják. Természetesen teljes képet alkotni lehetetlen, ezért a kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a megkerülhetetlen művek bemutatása mellett felvillantsa az életmű néhány, eddig háttérbe szorult részletét úgy, hogy ezáltal reflektáljon a teljes életmű/archívum hozzáférhetetlenségére is.

null

A kiállítás a stílusfejlődésre alapuló kronologikus–lineáris rendezési elv helyett az életmű történeti aspektusára koncentrál és Deim Pál művészi munkásságát a kiállítás-történet fényében tekinti át, amely az államszocializmus és az Aczél-i kultúrpolitika, majd a rendszerváltás utáni időszak kontextusába ágyazva újfajta megvilágításban értelmezhető. A kiállítás és a hozzá kapcsolódó katalógus kitér a kezdeti évek betiltott és engedélyezett kiállításaira, a megvalósult és ötletszinten maradt köztéri megrendelésekre, illetve a közterek funkciójának változására is. Ezen kívül kiemelten kezeli Deim helyi jelentőségű, Szentendre városához és művészeti intézményrendszeréhez kötődő tevékenységét is, mint például a Szentendrei Grafikai Műhely, az Art’éria Galéria és a MűvészetMalom alapításában játszott szerepét.

A kiállítás kurátora: Deim Réka művészettörténész 
Társkurátor: Herpai András művészettörténész, PMMI 

Megnyitó: szeptember 8-án, szombaton, 17 órakor

Köszöntőt mond:  Dr. habil. Kálnoki-Gyöngyössy Márton - egyetemi docens, megyei múzeumigazgató

Üdvözlő beszédet mond: Dr. Dietz Ferenc - Szentendre polgármestere

A kiállítást megnyitja: Kolozsváry Marianna - művészettörténész

A kiállítás kurátora: Deim Réka - művészettörténész

Zongorán közreműködik: Deim Sára

A kiállítás megtekinthető október 7-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. 

 null

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?