Antirasszista világnap 2014.

— Felvéve:

Március 21-e az Antirasszizmus Világnapja.

Antirasszista világnap 2014.

Antirasszista világnap 2014.

Esemény megnevezése:
  • Budapest
Időpont: 2014. 03. 21.
mikortól: 17:05 meddig: 23:55
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

 

Március 21-e az Antirasszizmus Világnapja. Ezt a dátumot 1966-ban jelölte ki az ENSZ emléket állítva az 1960-as dél-afrikai, vérfürdőbe torkollott apartheidellenes demonstráció hatvankilenc áldozatának. Léteznek olyan folyamatok a világban, amelyek egyes embercsoportok kitaszítását kezdeményezik azoknak a köréből, akik hozzáférhetnek a mindnyájunkat megillető kulturális és anyagi javakhoz. Az Antirasszista Világnap a kultúrák egymás mellett élésének szükség- és törvényszerűségét hirdeti, elősegíti egymás jobb megismerését és elfogadását, emléket állítva azoknak, akik a rasszizmus elleni harcnak szentelték életüket. Az Antirasszista Világnap 2014-ben a kultúrán keresztül kívánja felmutatni, hogy mi az, ami összeköt és nem szétválaszt bennünket. 
Az eseménysorozat egy nagyjából jól bejárható területen, Budapest népszerű Bulinegyedében, pár utcányi távolságra egymástól, több helyszínen kapcsolódik össze. 

A programok a U-CARE – Urban Culture Against Racism in Europe nemzetközi projekt munkái köré csoportosulnak, melynek művészeti vezetője Varga Livius, a Quimby zenekar ütőse.

A U-Care-ben leginkább azt szeretem, hogy egy önműködő misszió. Olyan, mint egy iskola, ahol minden diák tanár szakos és a tanárok egymást is okítják, majd a gyűjtögetett közös tudás azonnal közzé tétetik. Mindez az antirasszizmus jegyében, kreativitás, művészet által - jól tudjuk, mindkettő kifogyhatatlan örömforrás – mesél a projektről Livius.

A U-Care nyolc ország tizenegy szervezetének együttműködéséből jött létre, és célja egy rasszizmus és diszkrimináció ellenes szemlélet formálása a városi kultúrán, művészeteken és médián keresztül. Különböző kulturális háttérrel rendelkező fiatalok vesznek részt ezen a továbbképzésen, akik a 2013-as hazai szeminárium és a nemzetközi nyári akadémia után U-CARE Junior Coach-ként folytathatják pályájukat. Mivel a program résztvevői szintén fiatalok, könnyebben tovább tudják adni ezeket az értékeket kortársaiknak, mint az idősebb generációk képviselői. A U-CARE üzenetét workshopokkal, különböző rendezvényekkel népszerűsítik, így szólítva meg több ezer európai fiatalt. 

A részletes program:

16:00 - Kerekasztal-beszélgetés
Helyszín: Gödör Klub
Az Európai Hálózat a Rasszizmus Ellen (ENAR) magyarországi árnyékjelentésének bemutatása. Az anyag a 2012 márciust követő egy éves időszakot mutatja be. A szerzők fókusza a romákat és a bevándorlókat érő rasszizmus illetve diszkrimináció volt a foglalkoztatás területén. Az ENAR által kiadott jelentések célja Európa szerte a döntéshozók tájékoztatása az adott terület helyzetéről. Kerekasztal-beszélgetés a jelentésről, moderátor Lőrincz Marcell.

17:00 – Lencsevégen a diszkrimináció, IntergrArt – kiállítás-megnyitó
Helyszín: 400

Lencsevégen a diszkrimináció
Nadobán Nóra az Urban Culture Against Racism in Europe (U-CARE) program keretében amatőr és profi fotósok számára hirdetett pályázatot Lencsevégen a Diszkrimináció címmel a negatív megkülönböztetés ellen. A projekt célja olyan pályamunkák elkészítése és bemutatása, melyek felhívják a közönség figyelmét a diszkrimináció egyéni és társadalmi szintű jelenlétére és hatására. Olyan emberi értékeket tiszteletben tartó, vitális, etikus műveket mutat be a kiállítás, amelyek a gondolat, a humor, a szeretet eszközével, a pillanatnyi léthelyzeten felülemelkedve embertársaink megbecsülését szolgálják.

IntegrArt
Érdekes, mások számára is fontos történetei mindenkinek vannak. Azoknak, akik messziről jöttek, egy idegen országban próbálnak utat találni maguknak, pedig egész biztos, hogy vannak olyan történetei, amiket nehéz elmondani, könnyebb megmutatni. Miért kell elhagynia valakinek az otthonát, családját, barátait, miért kell egy számára idegen környezetben, kultúrában boldogulnia? A digitális történet egy 1−3 perces film, amivel bárki elmesélheti és megoszthatja másokkal saját történetét személyes fényképeivel. Az IntegrArt-programban a Magyarországon élő menekültek és menedékkérők történeteit szeretnénk elmeséltetni az ide érkezőkkel és megismertetni az itt élőkkel.
Az Európai Unió által, az Egész életen át tartó tanulás program keretében támogatott IntegrArt-projekt öt európai partner (Global Link – Egyesült Királyság, Initiative für Internationalen Kulturaustausch - Németország, Nilüfer Sosyal Yardimlaşma ve Dayanişma Vakfi - Törökország, L'Officina della Memoria - Olaszország) közös munkája. A projekt célja, hogy lehetőséget teremtsen az egyes európai országokban élő menekülteknek és menedékkérőknek, hogy digitális történeteken keresztül megoszthassák az élethelyzetükből adódó problémáikat, kifejezhessék érzéseiket, gondolataikat, viszonyukat a múltjukkal és az őket aktuálisan körülvevő társadalommal kapcsolatban, és minderre felhívja a többségi társadalom széles körének figyelmét.

18:00 – Megnyitó 
Helyszín: Gödör 
A rendezvényt megnyitja:
Molnár Bálint - igazgatóhelyettes, Európa Tanács - Budapesti Európai Ifjúsági Központ
Karvalits Ivett - kampánykoordinátor, Online Gyűlöletbeszéd Ellenes Kampánybizottság
Téglásy Kristóf - főosztályvezető, EMMI - Ifjúságügyi Főosztály
Varga Livius - művészeti vezető, U-CARE projekt
Lőrincz Marcell - elnök, Szubjektív Értékek Alapítvány

18:00 – Szimpatikus? – Virtuális fotósorozat az emberek elfogadásáról
Helyszín: Central Passage
Mitől találunk valakit szimpatikusnak? A sztereotípiákkal kapcsolatos reakciókra hívja fel a figyelmet Zsák Kata fotósorozata. Hogyan változik a bennünk kialakult kép egy átlagos lányról és fiúról, ha vallási-, faji-, társadalmi ismertetőjeleket látunk rajtuk? Mennyire és milyen gyorsan alakítjuk véleményünket egy-egy jelkép láttán? És legfőképpen miért?
2 arc – számtalan érzés és reakció
Miért tartunk valakit szimpatikusnak, a másikat pedig nem? Mitől rokonszenvesebb egy nő, mint egy férfi? Ki a bizalomgerjesztőbb, egy keresztény, vagy egy muszlim? Egy hippi vonzóbb, mint egy skinhead? Miért van ez?
Fotó: Zsák Kata
Modellek: Zsák Éva és Németh Róbert
Közreműködnek: Fél 8 Csoport, W. Tamás Stúdió

18:30 – Eszterlánc, egyeNlŐ - filmvetítés és beszélgetés (két rövidfilm és beszélgetés az alkotókkal - Kovács Nikolett és Eichner Hanna alkotásai)
Helyszín: Gödör Klub 

Eszterlánc
Eszterlánc. Nők körtánca, ahol nem mindegy, ki fogja a kezed, és nem csak rajtad múlik, "kifordulsz-e". A sajókazai cigánytelepen élő nők öt éve. Történetek, amik több ponton közösek, mégis máshová vezetnek - több szempontból különböznek, mégis ugyanazok. Cérna volna, selyem volna, mégis kifordulna? 4 részes riportsorozat.
Rendező, szerkesztő-riporter: Kovács Nikolett
Operatőr, vágó: Nagy Roland, Dicső Dániel

egyeNlŐ
Andrea, Bogi, Dorina, Janka, Vivi. Egy film, öt nő.
A film öt nőt mutat be, Andreát, Bogit, Dorinát, Jankát és Vivit. Sok mindenben mások, sok mindenben hasonlítanak. Egy átlagos napjukba engednek betekintést, külön-külön gondolkoznak ugyanarról; nőiségről, identitásról, magukról és másokról. 
Rendező: Eichner Hanna
Operatőr: Chilton Flóra
Gyártásvezető: Lendvai Lilla, Pelbát Gergely
Grafika: Ászity Boglárka
Szereplők: Balogh Vivien, Baranyiné Békés Andrea, Kollárszky Boglárka, Kormos Janka, Szlovák Dorina

19:00 - Song-óra bemutatja: VisszajátszMa 
Helyszín: RoHAM Bar
Az előadás a Song-óra összművészeti színtér kezdeményezésével, Songoro Fatime vezetésével valósul meg. A kezdeményezés egyfajta ráhangolás az összehangolódásra, a bennünk lévő természetes emberi igény felerősítése a művészet formanyelvének tolmácsolásával, hogy megismerjük és segítsük egymást. A tizenhét tagú stábban egymást korábban nem feltétlenül ismerő előadó - és alkotóművészek dolgoznak együtt - ezzel mutatják meg a nyitottság fontosságát és bizonyítják a sikeres párbeszédet. Az előadás leginkább a kísérleti színházhoz áll közel, mondhatni a fluxusmozgalom folytatásaként tekinthető művészeti irányzat.
Közreműködik: Bessenyei Kati, Farquhar Anna, Fodor Réka, Jánosi Ágnes, Sugár Zsófi, Zahár Fanni, Egri Márton, Földi Balázs, Gyarmati Gábor, Őrsi András, Pivarnyik Balázs, Simon Gergő, Táborszky Bence, Tyukász Botond, Várvölgyi Szabolcs, Weil András

20:30 – Oláh Krisztián Trio & Colour Art Ensemble - Harmonies against racism 
Helyszín: Gödör Klub
Az Oláh Krisztián Trio a dzsessz irányából, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeiből alakult Colour Art Ensemble pedig a komolyzene oldaláról közelít egymás felé az. A két műfaj különleges együttélésével, keveredésével közösen kívánják felhívni a figyelmet az egyenlőség és a rasszizmus elleni küzdelem fontosságára a fiatal zenészek a U-CARE program keretében. Elsőként dzsessz-sztenderdek hangzanak fel a trió előadásában, majd kiegészülve a vonósokkal és fafúvósokkal saját dzsesszkompozíciók nagyzenekari változatait hallhatja a közönség.
Oláh Krisztián Trio:
Oláh Krisztián – zongora, Schildkraut Vilmos – bőgő, Serei Dániel - dob
Colour Art Ensemble:
Frecska Rebeka – fuvola; Gaján Evelin – oboa; Nagy Mózes – klarinét; Révész Márk – kürt; Lorx Laura – fagott; Veres Sibil, Radics Beatrix, Toth Barbara, Ribly Péter - hegedű; Váradi Gyula, Ruisz Alexandra, Fehér Hanga, Nyári Kornél – másodhegedű; Nagy Teodóra, Kindlinger Jessica – brácsa;
Mohácsi Olivér, Kovács Gábor – cselló; Kristófi Bence - bőgő

22:00 – ROMOK – monodráma
Helyszín: Spinoza
1 asztal, 1 szék, 1 színésznő, 1 apa, 1 anya, 1 fiú, 1 lány, 1 nap + 1 bűntett. Hajnali öt órakor elindul egy roma család átlagos munkanapja. Minden ugyanúgy történik, mint mindig, csak ma valami másképp és semmi sem lehet ugyanolyan, mint eddig.
Írta: Molnár Dávid Márk / Spolarics Andrea
Rendező: Spolarics Andrea
Játssza: Radácsi Gabriella
Díszlet / Technika: Markovics Melinda
Smink: Berkeczi Liliána
Plakát: Varga Zoltán

22:00 – Euro-African Playground – koncert
Helyszín: Gödör Klub
Fellép: Mbaye Ndiaye - ének, djembe; Cheikh Ibrahima Fall - ének, djembe, balafon; Szendi Gábor – percussion; Dés András – percussion; Mogyoró Kornél – percussion; Czibere József – percussion; Kiss Benedek – basszusgitár; Ávéd János – szaxofon; Weisz Gábor – szaxofon; Mike Gotthard – gitár; 
Fenyvesi Márton – gitár; Alex Baboian – gitár; Tóth Mátyás – gitár; Tálas Áron – billentyű; Dylan Coleman – billentyű; Juhász Márton – dob

23:00 - M.E.S.É.T. - Mondj egy Sztorit És add Tovább 
Helyszín: Central Passage
A magyar népmesék világából ihletet merítve három fiatal tervező igyekszik megoldást találni arra, hogy a tolerancia minden embert megillessen, bárki is legyen ő a világban. A divat formakultúráját felhasználva mutatják meg, hogy a kifutó nem csak a nagyokról szól, hanem az önálló tervezőkről és az önálló gondolatokról is. Céljuk, hogy ruháik és kiegészítőik által – melyeket nem profi modellek viselnek – megmutassák, hogy minden ember gyönyörű, és úgy különleges, amilyennek született. Az elfogadásról mesélnek, elkalauzolva minket a Fehérlófia és a Macskacicó világába. 
Tenczer Zsófia - ötvös-fémműves, projektvezető
Károlyi-Horváth Klaudia - ötvös-fémműves
Tenczer Zita - textiltervező

23:30 – A.K.K.E.D.E.T.P.H.I.A.I. – koncert
Helyszín: Gödör klub

00:30 – Simon Iddol / party
Helyszín: Gödör klub

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?