Angyalok üzenete / Egy faun délutánja / Seherezádé

— Felvéve: ,

a Magyar Fesztivál Balett előadása a Művészetek Palotájában

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2010. 12. 20.
mikortól: 19:00 meddig: 21:00
Helyszín: Budapest, MUPA
Név Művészetek Palotája
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Angyalok üzenete / Egy faun délutánja / Seherezádé – a Magyar Fesztivál Balett előadása

(12 éven felülieknek)

2010. december 20. 19:00 - 21:00
Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Angyalok üzenete
Zene: J. S. Bach
Jelmez: Pilinyi Márta

Egy faun délutánja
Zene: Debussy
Zongorán közreműködik:: Érdi Tamás
Díszlet, jelmez: Berzsenyi Krisztina

Seherezádé
Zene: Rimszkij-Korszakov
Díszlet: Székely László
Jelmez: Pilinyi Márta

 

Koreográfiák: Markó Iván, a Magyar Fesztivál Balett művészeti vezetője

A harmadik évezredben minden korábbinál nagyobb szükségünk van Földünk megóvására, egymás iránti szeretetünk és felelősségérzetünk feltámasztására. Az Angyalok üzenete fényt és hitet ad, amely megmutatja az egymáshoz vezető utat, és segít felismerni egymásrautaltságunkat.
A 2009 novemberében bemutatott Egy faun délutánja Nizsinszkij 1912-es, a maga korában nagy port kavaró alkotását értelmezi újra. Markó Iván közel egy évszázaddal a bemutató után a legendás táncművet – melyet egy csokor Debussy-zongoradarab egészít ki – úgy értelmezi újra, hogy főszereplőjévé egy karmestert képzel, akinek a pálcája a fallosz szimbóluma. A két nimfa helyén itt három gyönyörű zenészlány szerepel, egy fuvolás, egy hárfás és egy hegedűs, akik a csábítást személyesítik meg. A karmester a mű végén visszaváltozik faunná, a férfivágy megtestesítőjévé.
Rimszkij-Korszakov Seherezádéja vadsággal és barbársággal teli történetét átszövi a keleti dallamok romantikus világa. Markó Iván a darabot a mából indítja, majd visszatér a múltba, a mese világába, hogy befejezésként újból napjainkra vetítse ki a mű igazságát. Egy magányos nő egy bálból hazatérve az alkohol mámorában átéli Seherezádé szerelmi és drámai történetét. Fantáziájában megjelenik a férfiember két típusát megszemélyesítő vezír és az arany rabszolga. Egyikük a hatalmat, a gazdagságot és az erőszakosságot jelképezi, másikuk a kedvességet, az érzelmi telítettséget, ugyanakkor azonban az emberi kiszolgáltatottságot is. Seherezádé a szerelem szabadságára vágyik, és nem a hárem bezártságára. Fellázítja társnőit az önkény ellen, hogy a boldogság teljességét válasszák. A történet drámai véget ér. Álmából ébredve hősnőnk újraéli az erotikus vágy szépségeit és veszélyeit.

A Magyar Fesztivál Balett támogatója a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Rendező: Művészetek Palotája

Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban üdülési csekk, Accor Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra- és Ajándékutalvány, valamint Művészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával is megvásárolhatja.

Jegyárak: 1800, 3300, 4200 Ft

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?