Alkotóművészek seregszemléje

— Felvéve: ,

2011. október 11–18-a között ünnepi kiállítássorozatot rendeznek Budapesten és Szentendrén a „Magyar Festészet Napja – Kárpát-medence festészete” seregszemle 10. évfordulójának megünneplésére.

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2011. október 11., 15:00 meddig:
2011. október 18., 18:00
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal
Magyar Festészet Napja

 

A rendezvény fővédnöke Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke. A programról Kron Zsuzsa kárpátaljai gyökerű festőművészt, a Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorát kérdeztük.

– A Magyar Művészet Napja kapcsán a műpártolók szép kiállításokban gyönyörködhetnek – mondta beszélgetőtársam. – Külön öröm számomra, hogy a meghívott kiállítók között ott vannak földijeim is. Róluk szeretnék szólni bővebben.

A „Doyenek és ifjú tehetségek” című kiállításra Kárpátaljáról a neves Sütő Jánost hívták meg, az ifjú tehetségek közül pedig Kulin Ágnes és Györke Gézamutatkozhat be a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítás október 18-án (kedden) 15 órakor nyílik, az alkotásokat november 6-áig lehet megtekinteni.

Az Újbudai program keretében Szimpóziumra is sor kerül (helyszín a Gellért szálló Forrás terme, időpont október 14., 11–13 óra között), amelyen földink, Matl Péterszobrászművész 15 perces előadást tart „Van-e a magyar festészetnek nemzeti karaktere itthon és a hatáton túl?” címmel.

 A derékhad – Micska Zoltán, Ivancsó András és Kopriva Attila (Munkács), Klisza János, Réti János, Manajlo Viktória (Ungvár), Kovács Attila (Nagyszőlős) – a Szentendrei Malom Galériában állítja ki munkáit. A Kárpát-medencei és magyarországi festők grandiózus kiállítása lesz ez, határon túli művészekből országonként hét művész szerepel egy-egy képével. Itt jegyezném meg, hogy Micska Zoltán egy alkotásával részt vesz a Bartók Béla úti print kiállításon is.

 A Szent István Bazilikában a szakrális művészetek kiállítását október 18-án 11 órakor nyitjuk meg, ahová a bíráló bizottság két kiállító kárpátaljai képzőművészt hívott meg Földessy Péter és Danó Miklós személyében.

Végezetül szeretném hangsúlyozni: a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat gondolata Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész fejéből pattant ki. Az egy évtizedes évforduló fontos mérföldkő az alapítvány történetében: van mire visszatekinteni, van miért előre nézni. Komoly tervek vannak megvalósulóban, amelyeknek kivitelezésébe mostantól bevonhatjuk a Kárpátalján élő művésztársadalmat is.

Bővebb információt a www.festeszetnapja.hu honlapon kaphatnak az érdeklődők.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?