A szabadság szigete

— Felvéve:

Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből

A szabadság szigete

A szabadság szigete

Esemény megnevezése:
  • kiállítás
Időpont: 2016. augusztus 07., 10:40 meddig:
2016. november 06., 10:40
Helyszín: MODEM
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A szabadság szigete

Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből

MODEM, Debrecen, 2016. augusztus 7. – november 6.

A szabadság szigete

A modern és kortárs hazai képzőművészet 100 legismertebb, iskolateremtő vagy legtöbbet hivatkozott művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, Pacsika Rudolf munkáiból nyílik nagyszabású kiállítás augusztus 6-án a MODEM-ben. A művészeti központ két szintjét, mintegy kétezer négyzetmétert megtöltő tárlat – amely a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első bemutatkozása Szentendrén kívül – közel 250 alkotáson keresztül ad képet a hazai képzőművészet elmúlt évtizedeiről, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át egészen a public artig.

 

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum több mint 10 ezer darabos gyűjteményét reprezentáló válogatásban hangsúlyosan jelennek meg az olyan ismert iskolák, mint a nagybányai, a neósok, a Nyolcak csoportja, az Európai Iskola vagy az École de Paris magyar szekciója. A bemutatott anyag ezenkívül a gyűjteményen belül is kiemeli a magyar művészet történetében is kiemelkedő alkotásokat, életművet ránk hagyó művészeket, kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit és Ámos Imre emblematikus és példaadó munkásságát, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János több generációra ható festői hagyatékát.

A válogatásban hangsúlyos szerepet kap a Vajda Lajos Stúdió és a kortárs szentendrei alkotók anyaga (többek között Deim Pál, Bereznai Péter, efZámbó István, Fe Lugossy László, Vincze Ottó), amely a MODEM legfelső szintjén, külön szekcióban tekinthető majd meg. A kiállítás belépője pedig egyben filmklubbérlet is: másfél hónapon keresztül minden héten a Vajda Lajos Stúdió egy-egy filmje látható majd a MODEM kávézójában, s a kiállítási belépő valamennyi vetítésre érvényes.

 A kiállítás augusztus 6-án 16 órakor nyílik. Kurátor: Muladi Brigitta művészettörténész


 

 http://www.modemart.hu/images/header/default.jpg

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek