A Muzsikás és a Takács Kvartett Bartók-koncertje

— Felvéve:

Vajon mi vonzotta mágneses erőként Bartók Bélát a népzenéhez? A választ két világhírű együttes segít megtalálni: a Kossuth- és WOMEX-díjjal is elismert Muzsikás, és az idén negyven esztendős, Grammy-díjas Takács Kvartett állítja egymás mellé Bartók Béla zenéjét és az autentikus népzenét – abban a formában, ahogyan annak idején a komponistát megihlette. A kizárólag koncerten hallható produkció nagy sikerrel bejárta az Egyesült Államokat és Európát; február 12-én egyetlen estén szólal meg a Művészetek Palotájában.

A Muzsikás és a Takács Kvartett Bartók-koncertje

A Muzsikás és a Takács Kvartett Bartók-koncertje

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2015. 02. 12.
mikortól: 18:30 meddig: 21:50
Helyszín: Budapest, MÜPA
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A Takács Kvartett és a Muzsikás

Quartetto - Bartók és a népzene

Művészetek Palotája

2015. február 12.

 null

Igen, ez az a produkció, amely néhány éve óriási sikert aratott az Amerikai Egyesült Államok és Európa patinás koncerthelyszínein. Valami lényegest sikerült megragadnia két, egyébként különböző zenei világban mozgó kvartettnek, amikor zenetudományi pontossággal megszerkesztett, ugyanakkor végig élvezetes műsorukban szorosan egymás mellé állították Bartók Béla zenéjét és a népzenét, amelyből Bartók merített. A parasztzene ihlette bartóki muzsika - duók, vonósnégyesek, táncfeldolgozások - és az eredeti népdalok, hangszeres népzenék kapcsolata soha nem tapasztalt intenzitással jelenik meg a koncerten. A produkció nem múló sikere többek között a résztvevők világszínvonalú művészi színvonalának köszönhető, valamint annak, hogy évtizedek óta foglalkoznak azzal a területtel, amelynek zenéjéből most ízelítőt adnak.
A 2014-ben megalakulásának negyvenedik évfordulóját ünneplő, világhírű Takács Kvartett Bartók-tolmácsolásait a legjobbak közt tartják számon. A két, egykori zeneakadémista alapító tag mellett ma brit primárius vezeti az együttest, brácsása pedig majdnem három évtizedet töltött a San Franciscó-i Szimfonikusoknál, mielőtt 2005-ben csatlakozott a négyeshez. A Kossuth-díjas Muzsikás együttes, amely 2013-ban volt negyvenéves, úttörő szerepet játszott abban, hogy a magyar népzene önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílusként jelenhet meg a koncertszínpadokon, de a 20. századi magyar komolyzene és a hagyományos népzene ötvözése, bemutatása szintén speciálitásuk. A közreműködő moldvai csángó népdalénekes és keramikusművész, a 2013-ban Prima Primissima-díjat kapott Petrás Mária azon kevesek egyike, akik valóban jártak annál a bizonyos bartóki tiszta forrásnál.A koncertet 18.30 órai kezdettel Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

 

A Takács Kvartett és a Muzsikás, Carnegie Hall, New York

https://www.youtube.com/watch?v=4Epvy4K6d4I

 

A Takács Kvartett és a Muzsikás // Bartók gyökerei, Yale University (A Duna TV riportfilmje)

https://www.youtube.com/watch?v=Orm2Rtclnqs

 


Rendező: Művészetek Palotája

 https://www.mupa.hu/assets/f/aa/e7/thumb_12345_takacs_quartett_150212_01-4.jpg/1200x350_12345_takacs_quartett_150212_01-4.jpg?1404735175

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek