A mi országunk - Csáki Judit vendége Konrád György

— Felvéve: ,

A mi országunk - Csáki Judit beszélgetés-sorozata

A mi országunk - Csáki Judit vendége Konrád György

Konrád György az Ámos Imre és a 20. század kiállítás megnyitóján a Rumbach zsinagógában (fotó: Kondella Mihály)

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2014. 06. 01.
mikortól: 18:00 meddig: 20:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A mi országunk - Csáki Judit vendége Konrád György

Bálint Ház, 2014. Június 1. vasárnap, 18:00 - 20:00


Portrék másképpen - közéleti párbeszéd olyan személyiségekkel, akik szerint a közélet a közé.

Vendég: Konrád György író, esszéíró, szociológus

Házigazda: Csáki Judit


"Mondhatjuk, hogy az Európai Unió új típusú nemzetközösség? Az európai polgárok közössége, vagy a nemzetállamoké, azaz a nemzeti kormányoké? Vállalják-e utóbbiak az Unióval együtt járó szabályokat, kötelezettségeket és azok teljesítésének ellenőrzését? Melyik elkötelezettségük erősebb: a nemzeti vagy az európai, a populista vagy a föderatív?" Konrád Györggyel Európáról és benne Magyarországról beszélgetünk legújabb könyve - Itt, Európában - kapcsán, de biztos szó lesz egy előző esszékötetről is, amelynek címe: Zsidókról. "Fia vagyok a zsidó népnek, és polgára a magyar társadalomnak, nemzetnek, államnak. Zsidó és keresztény magyarok között telt el az életem nagyobb része, hogy is ne lennék magyar? Akkor hát mind a kettő? Igen, mind a kettő. A kettőből csak élethazugság árán lehet egyet csinálni." És szó lesz az értelmiség dolgáról is, itt és most. Meg a személyes sorsról is, amely segített kiküzdeni markáns véleményét, és amelyről az Elutazás és hazatérés című, gyerekkori emlékeit elbeszélő kötetben olvashatunk. Sűrű, izgalmas beszélgetésre készülök.

A sorozatról:

Itt élünk, ma élünk itt; ebben az országban, ebben a városban telnek a hétköznapjaink és az ünnepeink. Beszélgetőtársaimnak a kultúra mindennapi kenyere, a hazánk – szintén. A maguk eszközeivel küzdenek azért, hogy jobb legyen, nemcsak nekik, hanem mindenkinek. És közben ők maguk, tevékenységük vagy műveik a szélesebb közönség számára is láthatók, hozzáférhetők – ismeretlen ismerőseink. A Bálint Ház beszélgetés-sorozatában róluk, életükről is szó esik, de szándékunk szerint elsősorban közös dolgainkról cserélünk eszmét. Arról, ami mindannyiunkat körülvesz; legyen az a látható környezetünk, Budapest utcái, épületei, a köztünk élő szegények, és a média, a színház, a könyvek – vagy a láthatatlan: múltunk és jövőnk, gondolataink. Beszélgetünk. Közös dolgainkról, férfiak és nők, zsidók és katolikusok, vallástalanok és hagyománytisztelők, mi mind, akik itt élünk, ma élünk itt, mert ez a mi országunk.

A sorozat már meghívott vendégei: Király Júlia, Závada Pál, Presser Gábor, Parti Nagy Lajos, György Péter, Radnóti Sándor, Majtényi László, Csákányi Eszter, Kálmán Olga, Fischer Iván, Esterházy Péter, Baán László... – és még sokan mások…

 

Jegy


Belépő: 900 Ft
Kedvezmények: Bálint Ház tagságival: 700 Ft; 
Nyugdijas és felsőokatatási diákigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?