A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves

— Felvéve: ,

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves

A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2013. június 23., 21:50 meddig:
2014. június 01., 18:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves

2013. június 19 - 2014. június 1.
Petőfi Irodalmi Múzeum
 

 

null Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából olyan kiállítást hoztunk létre, amely az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi.
 
A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget. Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. „Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg kiállításunknak ez a fele, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjával hoztunk létre.
http://pim.hu/kepek/upload/2013-06/Weores_web_012.jpg
 
Weöres költőideálja a „személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét”. Kiállításunk hagyományos részében mégis bepillantást engedünk a Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását mégiscsak befolyásoló életrajzba. Ezeket a tematikus elrendezésben szereplő témaköröket elsősorban Weöres Sándor levelezésén, vallomásain keresztül mutatjuk be, az ő szavait idézzük, ha a családjáról, mestereiről, tanárairól, barátairól, az irodalmi életről, történelmi, politikai eseményekről vall. Itt lehetőségünk van arra is, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokat, fotókat, könyveket, képzőművészeti alkotásokat is bemutassuk a nagyközönségnek, valamint a társintézményekben fellelhető dokumentumokkal is gazdagítsuk a kiállítást.
 
A kiállítás kurátora:
Hegyi Katalin irodalmi muzeológus
 
Látványtervező:
Mihalkov György (PIM)
 
A  Weöres Sándor költészetét és életét  játékos módon bemutató 11 interaktív installáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem  Kreatív Technológia Laborjának a közreműködésével készült.
 
Az installációk alkotói:
Fogadófal: Sárosi Róbert, Orosz Judit, Debreczeni Zoltán
Utazások: Karasz Dániel, Samu Bence, Hegyi Katalin
Verstapintó: Sárosi Róbert
Verskoppintó: Sárosi Róbert, Imre Gábor
Versfal: Nagy Ágoston
Keresztöltés: Ruttkay Zsófia
Gondolatfújás: Samu Bence
Versrajz: Nagy Ágoston
Versfoltozás: Samu Bence
Gyümölcsversek: Nagy Ágoston, Keresztúry Kata, Bálint Sára
Galaxis: Cziner Máté, Szűcs Krisztina, Ruttkay Zsófia
 
Irodalmi szakértő: Bartal Mária
Projektmenedzser: Ruttkay Zsófia
 
http://pim.hu/kepek/upload/2013-06/Weores_web_004.jpg
Utazások
A világtérképen nyomon követhető, hogy a korabeli korlátozások ellenére milyen sokfelé eljutott Weöres Sándor. A megjelölt városokhoz kapcsolódó képek, versek és dokumentumok felidézik az egyes utazások élményeit és hangulatát.
 
Keresztöltés
A Keresztöltés című a Weöres-vers csupán 16 szóból áll, 4x4-es rácsszerű elrendezésben, írásjelek nélkül. A címe is arra buzdít, hogy nem kell sorról-sorra haladnunk az olvasás során. Az installáció célja, hogy a keresztszemes hímzés technikájához hasonlóan szóról-szóra öltögetve minél több értelmes olvasatot találjunk. A látogatók által versnek tartott szóláncokból egy folyamatosan bővülő hímzésminta-gyűjtemény jön létre.
 
Fogadófal
A kiállítótérbe érkező látogató előtt a szótár hirtelen megmozdul, és animációk sokaságával invitál a terembe. A kiállítás címadó versének szójátékai Weöres Sándor rajzstílusában elevenednek meg a fogadófalon. A "szólények" a terem felé repülnek, ugrándoznak, bukfenceznek, akárcsak a weöresi fantáziavilág jellemző figurái.
 
Verstapintó
Milyen érzés lenne egy verset kézbe venni? Speciális technikával a költeményeket térbeli objektumokká alakítottuk, és 3D nyomtatóval kinyomtattuk. A hengertestek felületén a rövid és hosszú, puha és szúrós kitüremkedések a versek ritmusát és hangrendiségét teszik tapinthatóvá.
 
Verskoppintó
Weöres Sándor költészetéről legtöbbünknek a versek zeneisége jut eszébe. A Verskoppintó szórakoztató módon vezet be a szövegek ritmikai világába: a képernyőn megjelenő versek ritmusát kell lekopognunk. Korosztálytól függetlenül érdemes kipróbálni! Ha sikerül, a következő vers biztosan nehezebb lesz…
 Nyitvatartás:
K-V: 10-18h
Hétfőn a kiállítások zárva tartanak.
Ünnepi nyitva tartás:
December 24-én és 25-én zárva
December 26-án: 10-18 óráig
December 31-én: 10-14 óráig
2014. január 1-jén zárva
Gyümölcsversek
A gyümölcsöket kezünkbe véve meghallgathatjuk, miről mesélnek. Az almák, a galagonya és a szőlő mind egy-egy ismert vagy kevésbé ismert mondókát vagy verset tartogatnak.
 
Versfal
Fedezzük fel együtt, milyen versekkel ajándékozta meg Weöres Sándor Károlyi Amyt eljegyzésük alkalmából! A költő színes rajzai mögé rejtett versek a látogatók mozgására hallhatóvá válnak.
Versrajz
A látogató kipróbálhatja, hogy milyen érzés lehet, amikor versek áramlanak ki a költők tollából. Rajzolhatunk, kísérletezhetünk, szabadon létrehozhatunk új verssorokat! Mialatt a vonalakat kanyarítjuk, halljuk is a verseket, éppen onnan, ahol a sorok rajzolásában tartunk. Az installáció nyomán saját alkotásunkon keresztül fedezhetjük fel az írás élményét, nehézségeit és lehetőségeit.
 
http://pim.hu/kepek/upload/2013-06/Weores_web_007.jpg http://pim.hu/kepek/upload/2013-06/Weores_web_008.jpg
Gondolatfújás
A látogató belélegezheti, majd kifújhatja a költő gondolatait. Minden egyes fújással újabb és újabb versrészletek jelennek meg a vásznon. Az installáció a gondolatok szépségét és illékonyságát teszi láthatóvá.
 
Versfoltozó
Weöres Sándor állatversei életre keltek. Ebben az interaktív játékban a betűk megelevenednek, a fényt a tenyerünkbe vehetjük. Keressük meg, kapjuk el és tegyük a helyére az elkóborolt szavakat!
 
Galaxis
A képernyőn Weöres költészetének univerzumát reprezentáló 80 verset látunk interaktív adatvizualizációban. A látogató galaxisszerű elrendezésben hasonlíthatja össze egymással a verseket különböző szempontok alapján, mint például a költemények tematikája, a versbeli beszélő és a megszólított viszonya, a költemény térszerkezete vagy metrikája. Minden egyes szempontváltáskor a galaxis átrendeződik, a hasonló elemek közelebb kerülnek egymáshoz, az eltérőek viszont kiszorulnak a képernyő szélére.  Az installáció segítségével új versekre, szempontokra bukkanhatunk, de nyomon követhetjük egy-egy kiválasztott vers mozgását is. A versek teljes szövege olvasható is a képernyőn.

Belépő: Felnőtt jegy: 800.- 
Gyermek, nyugdíjas, diák jegy: 400.-
Családi (2 felnőtt és kiskorú gyermekeik): 1500.-

 

 

http://pim.hu/kepek/upload/2013-06/Weores_web_001.jpg

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?