A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

— Felvéve: ,

Április 16-a az emlékezés napja

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2012. 04. 16.
mikortól: 10:35 meddig: 21:35
Helyszín: országos
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

2012. április 16.


2001 óta, minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Az ezt követő hetek során több mint 400 000 zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról Auschwitz-Birkenauba.


Az emléknap programja a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

10:00–17:00

Állandó kiállításunkra ezen a napon ingyenesen várjuk a látogatókat, és mindazokat, akik az emlékezés mécseseit és köveit kívánják elhelyezni a holokauszt magyarországi áldozatai tiszteletére.

„Áldozatok és embermentők” nevű információs szolgálatunkon ezen a napon is bejelenthető olyan eltűnt áldozat neve és adatai, akinek még nem bukkantak a nyomára a hozzátartozók vagy eddig nem került regisztrálásra az Emlékközpont adatbázisában. Továbbá információk adhatóak és kaphatóak embermentő személyekről.

10:00–12:30

Rendkívüli tárlatvezetés középiskolások számára, közismert személyek közreműködésével
Az előre regisztrált diákcsoportokat, s a hozzá csatlakozó látogatóinkat közismert személyek vezetik körbe a kiállításon, miközben a holokauszthoz kötődő személyes, családi élményeikről is beszámolnak. A programban közreműködik Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas színművész, Polyák Lilla musical színész, Bagó Bertalan rendező, Feke Pál musical színész és Kökény Attila énekes.

14:00

Megemlékezés a Páva utcai színpadon
Elsőként prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója mond beszédet, majd a Raoul Wallenberg által megmenekített Sommer Katalin visszaemlékezését hallgathatjuk meg. A hagyományoknak megfelelően a Holocaust Közalapítvány átadja a Simon Wiesenthal-díjat, amellyel 2008 óta ismer el olyan személyeket, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését. A programban közreműködik a Z’mirim és a Rajkó zenekar, narrátor: Kautzky Armand színművész.

Végül a hagyományoknak megfelelően, az Emlékközpont belső udvarán gyertyagyújtással és néma főhajtással emlékezünk az áldozatokra.

A megemlékezést az egész országban figyelemmel kísérhetik 14 órától az M1 csatorna élő közvetítésén, illetve külföldről is online a www.hdke.hu weboldaláról.
A közvetítést éjjel 23 órától megismétli a Duna World csatorna.

A környező utcák lezárása miatt az Emlékközpont csak gyalogosan közelíthető meg, ezért kérjük látogatóinkat, ennek megfelelően tervezzék érkezésüket.

További információ az emléknap eseményeiről: holokausztaldozatai.kormany.hu


Kertész Imre, Schweitzer József és Jutta Hausmann disputája

A holokauszt nem csak a zsidóság, hanem az egész magyar nemzet legnagyobb tragédiája volt, s hatalmas törést jelentett az emberiség történetében - mondta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány évadzáró kerekasztal-beszélgetésén, amelyen az Auschwitz utáni kor volt a téma. Részletek... ITT

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?