A fenséges geometriája

— Felvéve: ,

Válogatás az Antal– Lusztig-gyűjtemény és a Vass László Gyűjtemény anyagából; 2014. július 13. – 2014. szeptember 14.

A fenséges geometriája

Barcsay Jenő: Szentendre, 1967, olaj, vászon, Antal-Lusztig-gyűjtemény

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2014. július 15., 12:30 meddig:
2014. szeptember 14., 18:00
Helyszín: Debrecen
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A fenséges geometriája

2014. 07. 12 - 2014. 09. 14.

Debrecen, MODEM - Modern és Kortárs Művészeti Központ

 

Kiállító művészek:

Bak Imre, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Bene Géza, Bukta Imre, Csontváry Kosztka Tivadar, Deim Pál, Egry József, Erdély Miklós, Erdélyi Gábor, Fajó János, Ferenczy Noémi, Gadányi Jenő, Gál András, Gyarmathy Tihamér, Gyenis Tibor, Haász István, Halász Károly, Hencze Tamás, Károlyi Zsigmond, Kassák Lajos, Konok Tamás, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, Mattis Teutsch János, Moholy-Nagy László, Nádler István, Nagy István, Szőnyi István, Szűcs Attila, Tornyai János, Vajda Lajos, Vaszkó Erzsébet, Veszelszky Béla


A kiállításon két prominens, magyar műgyűjtemény párbeszédén keresztül rajzolódik ki a modern és az avantgárd művészet magyarországi története. A koncepció arra az elképzelésre támaszkodik mely szerint a huszadik századi művészet történetét nem igazán a realizmus és az absztrakció egymással ellentétes erői formálták, hanem inkább e két eltérő esztétikai törekvés dialektikája, sőt dialógusa. A kiállítás így nem csupán két – inkább hasonló, mint eltérő szempontok szerint összeállított – gyűjtemény párhuzamos történetét állítja egymás mellé, hanem kifejezetten arra fókuszál, hogy a fenséges fogalmán keresztül párbeszédet kezdeményezzen a vegytiszta absztrakció és a hagyományos természetábrázolás között.

 

Moholy-Nagy László: Fénymobil terv, 1946, vegyes technika, papír,
Antal-Lusztig-gyűjtemény

 

 

A fenséges ábrázolásának problematikája a huszadik század elejéig elsősorban a tájképeken körvonalazódott. Edmund Burke rövid és frappáns meghatározása (1757) szerint a fenséges az, ami félelemmel vegyes elragadtatást vált ki az emberből. A fenséges látványa az angol filozófus szerint ráadásul olyan gyönyört kelt, amelynek meghatározó összetevője annak öröme is, hogy kellő – mondhatni esztétikai – távolságból tapasztalhatjuk meg a természet fenségességét, vagyis csak a lávafolyam, a hurrikán, vagy a viharos tenger látványát élvezzük, de pusztító hatását nem éljük át. Immanuel Kant ezt a fenséges-elképzelést analizálta tovább, és arra a következtetésre jutott, hogy a fenséges egyrészt az, ami az érzékeink által nem fogható fel, de egyúttal annak öröme is, hogy az ész mégis csak képes a határtalanról, a végtelenről és a felfoghatatlanról valamiféle fogalmat alkotni. A huszadik század elejétől kezdve éppen ez a bizonyos határtalan és felfoghatatlan „valami” kezdte el intenzíven foglalkoztatni a képzőművészeket Kazimir Malevics fekete négyzetétől Barnett Newman és Mark Rothko végtelenbe vesző színmezőin át a radikális festészet fenséges ürességéig. Az „ábrázolhatatlan ábrázolása” nemcsak a geometrikus absztrakció és az absztrakt expresszionizmus kulcsává vált, hanem az egész avantgárd művészet hajtóerejévé is.

 

Lossonczy Tamás: Ég, 1946, olaj, vászon,
Vass László Gyűjtemény

 

 

A mi lokális, magyar történetünk ugyan nem nyúlik vissza Kantig és a Felvilágosodás koráig, de azért Kassáktól és Csontvárytól kezdődően az Európai Iskola és a magyar neoavantgárd remekművein keresztül elvezet egészen a kortárs művészet különféle elvont és figuratív tendenciáiig. A fenséges geometriája című kiállításon a MODEM-ben időről-időre látható Antal– Lusztig-gyűjtemény képeit ezúttal Vass László műgyűjteményének darabjai egészítenek ki. Vass László az 1970-es években kezdte megalapozni gyűjteményét, Barcsay Jenővel kötött szoros barátsága terelte érdeklődését a geometrikus absztrakt, konkrét és konstruktív festészet iránt. Az Európa legjelentősebb magángyűjteményei között számon tartott kollekció nagy része a veszprémi Modern Képtárban látható.

 

Kurátor: Hornyik Sándor

 null

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?