A fekete / Black is black

Alkotók: Konok Tamás, Nádler István, Tölg-Molnár Zoltán, Trombitás Tamás, Buczkó György, Haász István, Vojnich Erzsébet, Szüts Miklós és Záborszky Gábor

A fekete / Black is black

A fekete / Black is black

Esemény megnevezése:
Időpont: 2014. február 08., 17:00 meddig:
2014. március 05., 18:00
Helyszín: Pécs
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A fekete / Black is black

Pécs, Zsolnay Negyed

2014. február 8 - március 5.

 null

A Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum régóta partnere a Pécsi Galériának, melynek révén kiállításaikat, gyűjteményeiket részben vagy egészben már bemutattuk a korábbi években. A Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum Oratóriumában 2013 decemberében és ez év januárjában volt két hónapig látható A fekete szép című tárlat. A budapesti helyszínen öt művész – Buczkó György, Haász István, Vojnich Erzsébet, Szüts Miklós és Záborszky Gábor – szerepelt sikeresen. 

null

A kiváló programot látva felmerült, hogy az izgalmas tematikát, gondolatokat, megoldásokat felvető kiállítást más alkotók – Konok Tamás, Nádler István, Tölg-Molnár Zoltán és Trombitás Tamás – munkáival kibővítve Pécsett is bemutassuk a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Pécsi Galéria m21 kiállítótermében. 

A cím – A fekete – ugyan rövidebb lett, de a nagyobb tér okán, jogán a tárlat a több művel és további művészekkel egészen más dimenziót jeleníthet meg. Nagy örömünkre szolgál, és egy vállalható jövőképet is vizionálhat számunkra, hogy a jelen kortárs művészetének – Érdemes Művész, Kossuth- és Munkácsy–díjjal kitüntetett – igazi nagyjai egyöntetűen hitet tettek az együttes megjelenésre ebben az impozáns kiállítótérben, elismerve ezzel Pécs szerepét a hazai művészeti palettán. 

null    null

A kiállítás kurátora, Lorányi Judit válogatásának köszönhetően olyan két- és háromdimenziós műalkotásokkal találkozhat a közönség, melyek mindegyikén megjelenik, vagy éppen dominánssá válik a fekete szín. Természetesen a fekete számtalan árnyalata szerepel a fali és térbeli munkákon, és azt is láthatjuk, ahogy az alapszín halványodik, vagy szürkébe, majd fehérre vált. A színskálán itt-ott felvillannak pirosak, rózsaszínek, sárgák, barnák, kékek, sőt az arany, az ezüst és a transzparencia is megjelenik a különböző felületeken.
A nagyméretű táblaképeken kívül találhatunk itt kisméretű munkákat, függesztett, posztamensre helyezett vagy éppen a falnak támasztott plasztikákat is. Az anyaghasználat igen változatos: akril, olaj, grafit, lakk, szén, vízfesték, gipsz, őrölt pala, pigment, géz, csavar, cellulóz, alumínium, kötél, üveg, acéliszap, vegyes technika vászon, farost, karton és papír alapon vagy éppen vas posztamensre helyezve.
Találunk itt utalást Malevics Fekete négyzetére, de a monokróm mezőket több helyen apróbb motívumok, fragmentumok ellenpontozzák. A fekete szín ugyanúgy megjelenik az ábrázoló (a tájat vagy éppen a lélek tájait bemutató) és az absztrakt (geometrikus és lírai) munkákon. A fegyelmezett, precízen kivitelezett konstrukciók mellett egyaránt feltűnik a szabadon csapongó, az ösztönös, kontrolálatlan gesztus. Ahogy mindegyik művész, így a kiállításon a néző is megtalálhatja az „ő feketéjét”.
Megtisztelő számunkra, hogy a megnyitón személyesen találkozhatunk jó néhány alkotóval a résztvevők közül, akik ma a hazai és európai galériák igazi sztárjai.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a kiállítás megnyitójára a Pécsi Galéria m21 kiállítótermébe (7626 Pécs, Major u.21.) 
2014. február 8-án, szombaton 15.00-kor. 

A kiállítást megnyitja Kozák Csaba művészeti író. 
A kiállítás megtekinthető 2014.március 5-ig, 
naponta 10.00-17.00-ig, kedd szünnap.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?