100! | 100 év - 100 tárgy - A Magyar Zsidó Múzeum 100 éve

— Felvéve: , ,

A Magyar Zsidó Múzeum százéves fennállását ünneplő kiállítás ünnepélyes megnyitója.

100! | 100 év - 100 tárgy - A Magyar Zsidó Múzeum 100 éve

100! | 100 év - 100 tárgy - A Magyar Zsidó Múzeum 100 éve

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2016. április 09., 19:00 meddig:
2016. április 15., 18:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

100! | 100 év - 100 tárgy - A Magyar Zsidó Múzeum 100 éve

A Magyar Zsidó Múzeum százéves fennállását ünneplő kiállítás ünnepélyes megnyitója

2016. ÁPRILIS 9-ÉN ESTE 8.15 ÓRÁRA. (
Cím: 1077. Dohány u. 2.


A kiállítást megnyitja: FRAZON ZSÓFIA etnográfus, muzeológus
A megnyitóünnepség közös havdalával (szombatbúcsúztatás) kezdődik a Herzl-téren, ezt követi a kiállítás megnyitója a múzeum második emeletén.

Közreműködik:
JUHÁSZ ANDREA - oboa
ALMÁSSY BENJAMIN - brácsa
JUHÁSZ GYÖRGYI - fagott


Magyar Zsidó Levéltár

 

Idén 100 éves a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. Az intézmény az évforduló évében teljes megújuláson megy keresztül. Ennek talán legfontosabb momentuma, hogy újjászületik a múzeum több mint harminc éve változatlan formában látogatható állandó kiállítása.

Új kiállításán az intézmény 100 éves történetét a múzeum 100 tárgyon keresztül meséli el. A megnyitóünnepség közös havdalával (szombatbúcsúztatás) kezdődik a Herzl-téren, ezt követi a kiállítás megnyitója a múzeum második emeletén. Közreműködik: JUHÁSZ ANDREA - oboa, ALMÁSSY BENJAMIN - brácsa, JUHÁSZ GYÖRGYI - fagott.

Vajon hogy jött létre a Zsidó Múzeum gyűjteménye? Mit árul el egy közösségről az, hogy különböző korszakokban mit tart fontosnak megmutatni tárgyi emlékeiből? Hogyan ismerhetőek meg ezáltal a zsidó közösségek, közéleti személyiségek, történelmi események vagy a zsidó családok mindennapjai? Milyen önreprezentációs lehetőségei voltak a késő Kádár-kor  magyarországi zsidó közösségének és milyen lehetőségek vannak ma?

Kiállításunk rekonstrukciós-kísérlet: visszaadjuk a tárgynak a rendszerváltás előtt elhallgatott történetét. A 100! című kiállítás tehát szakít azzal a hagyománnyal, amely szerint egy zsidó múzeum kizárólag a holokauszt emlékeit és ezüst tárgyakat gyűjt.Ezért most nem kizárólag a zsidó vallás liturgikus tárgyai és a vészkorszak emlékei lesznek láthatóak, ahogy korábban, hanem olykor kacatnak, lomnak tűnő dolgok is, amelyeknek eddig nem ismertük a történetét. Olyan, látszólag értéktelennek tűnő tárgyak, amelyek nélkülözhetetlenek a zsidó muzeológia megértéséhez, és elgondolkoztatnak azon, vajon mi a különbség egy mindennapi, egy vallási tárgy, vagy egy történelmi dokumentum között. Így kerülhet a műtárgylistára egy tejszínkiöntő, egy vakolókanál, egy báli cipő, egy moziplakát, az 1905-ös polgári forradalom zászlaja, Kossuth Lajos névjegykártyája, vagy egy marék homok a Szent Földről.

A magyarországi zsidó kultúra megértése ezúttal a zsidóság saját értelmezési hagyományán keresztül történik: tárgyainkat a talmudi kommentár-gyakorlatnak megfelelően ölelik körül különböző értelmezések. Azonban itt sem kész válaszokat kínálunk a látogatónak. Csak elősegítjük, hogy a sokféle – esetenként akár egymásnak ellentmondó! – olvasat között megtalálja a maga számára megfelelőt, és főleg: további kérdéseket. Gondolkodunk, reflektálunk, kérdezünk. Az örökség-értelmezés folyamata számunkra nem lezárt: a múzeum integrálja a kortárs reflexiókat. És fordítva: igyekszik elősegíteni a néző aktív, reflektív viszonyát egy múzeum és egy közösség 100 éves örökségével.

Korábbi interjú Toronyi Zsuzsannával, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójával. (forrás: akibic.hu)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek