Vekerdy Tamás és Fabiny Tamás disputája

Vajon az élen járó, kitűnő tanulóból lesz sikeres felnőtt? Vekerdy Tamás pszichológus szerint a válasz egyértelmű nem. Bármilyen meglepő, sokszor az általunk haszontalannak vélt dolgok a leghasznosabbak a gyerekeknek.

Érzelmi biztonságról, szeretetről, nevelési bakikról, közös játékokról, közösségről, egyéniségről, félelemről, vallásos gőgről és toronyépítésről is diskurált az Asztali beszélgetések sorozat legutóbbi alkalmán Fabiny Tamás evangélikus püspök és Vekerdy Tamás pszichológus.

A neves pszichológusnak tavaly jelent meg Érzelmi biztonság című könyve, amelyben arról ír, hogy szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőségünk arra, hogy megvédjük gyerekeinket a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól, a sodródástól, a személytelen, így személyiséget roncsoló kapcsolatoktól. Aki érzelmi biztonságban, testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az gyerekként és később felnőttként is jóval eredményesebben tudja megoldani és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit.

Hagyd négykézláb mászni
A 150. Asztali beszélgetésnek otthont adó Petőfi Irodalmi Múzeumban Vekerdy Tamás arról beszélt az érdeklődőknek, hogy a szülők túl korán és a kelleténél gyorsabban szeretnék fejleszteni gyerekeiket; például toronyépítőt összerakatni a kicsivel, mikor még csak négykézláb szeretne mászkálni, két-három idegen nyelvet sulykolni, amikor ennek még nincs itt az ideje.
– Közben elfelejtjük a legfontosabbat, az érzelmi biztonságot, ami nélkül veszélyeztetve van a gyerek jövője, ugyanis ebbe mélyeszti gyökereit az érzelmi intelligencia.
A pszichológus nagy kutatások eredményeire hivatkozva hangsúlyozta, hogy a gyerekek későbbi boldogulását az iskolai eredmények legfeljebb tizennyolc százalékban befolyásolják, a döntő az érzelmi intelligencia.
- Mi az érzelmi intelligencia? Az, hogy nem leszek azonnal depressziós önmagamtól. Képes vagyok szemügyre venni magam és az engem körül vevő világot, és a mások szemével is képes vagyok látni, nem csak a sajátommal.

Nem tudsz aludni, félsz?
Fabiny Tamás püspök bibliai példát hozott az érzelmi intelligencia fontosságára.
- Már a Bibliában is a szív szerepét látjuk, mint az érzelmi és az akarati központ megjelölését. "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből", vagy egy másik idézet: "ahol a kincsed, ott a szíved". Az érzelmi intelligenciát komolyan kell venni, és emellett önkritikusan látni magamat. A félelem kérdése gyerekként és felnőttként is előjön. Hatéves lehettem, amikor vendégségben voltunk egy lelkészcsaládnál. Idegen helyen aludtam, tele voltam félelemmel. Odaült hozzám Laci bácsi és megkérdezte: „Tamáska, mi van, nem tudsz aludni, félsz?" Nem tudtam azt válaszolni, hogy az idegen helytől és a betörőktől félek, ezért azt hazudtam, hogy a medvétől. Erre szegény Laci bácsi nyugtatgatott, hogy a medvék milyen messze vannak, én pedig nem tudtam megmondani neki, hogy nem a medvéktől félek, hanem valami egészen mástól.

A magabiztos felnőtt
Mi oldja a gyerek félelmét? A magabiztos felnőtt.
- A gyerek akkor is jól érzi magát és röhög, ha megfogom a bokájánál és fejjel lefelé lógatom, de ha bizonytalan vagyok, sírni fog – állítja Vekerdy Tamás.
– A gyerekeink szempontjából nem a hasznos dolgok az igazán hasznosak. Mosd meg a kezed, ne piszmogj, ne habzsolj, ülj egyenesen, mi volt az óvodában, ez mind-mind teljesen felesleges mondat. De ami haszontalannak tűnik, hogy dögönyözöm, csiklandozom, feldobálom a levegőbe és elkapom, a tapintás, az érintés, a ritmikus mozgások, mondókák nagyon fontosak. Ezek több tízezer éves ősi anyai gyakorlatok, amit az indiai, az angol és a magyar anya ugyanúgy tudott. A 19. század végén azonban ezek elkezdtek kikopni a gyakorlatból.


Azt sem tudom, hol van a konyha

A szakember az apák szerepét is hangsúlyozta, mert a gyöntölés, a hőc, hőc katona, a tutajépítés, a bodzasípfaragás mind-mind „apai feladatok".
- A régi férfiak nem voltak annyira hülyék, mint mi, modernek. Hányszor hallom a praxisban, hogy a gyerek a feleség dolga, majd akkor foglalkozik vele a férfi, ha a gyerek már nagyobb lesz, értelmes lesz, és még sorolhatnám, de ez butaság. Valami baj van a magyarországi apákkal! A hatvanas években egy angliai látogatásomon a vacsora után eltűntek a férfiak, mert teljesen természetes volt számukra, hogy az asszonyok feltálalták az ételt, ők pedig elmentek mosogatni. Ezzel szemben itthon még pár éve is hallottam a büszke férfikijelentést: azt sem tudom, hol van a konyha, egy pohár vizet sem tudok magamnak behozni. Nagy baj lesz, ha ilyenek a férfiak!

Jelenlét
Vekerdy Tamás elismerte, hogy nehéz az egész napi munka után fáradtan is foglalkozni a gyerekkel, mégsem tartja helyesnek, hogy a mesemondás helyett a tévé elé üljön a család. Kiemelte azt is, hogy a szülő csak olyan közös foglalatosságot válasszon a gyerekkel, amit mindketten élveznek. Nincs szörnyűbb, mint egy szakemberek által meggyőzött anya és apa, aki kötelességtudatból, sanyarú arccal mesél, miközben alig várja, hogy kimenjen a gyerekszobából, mert kezdődik a híradó vagy a nagyfilm.
- Ha csak öt percre is, de menjen be az apa a gyerekhez, még akkor is, ha nem játékmatador. Üljön le a szőnyegre, és a gyerek kezd majd vele valamit, de ne hagyja résnyire az ajtót, ne nézze a híradót, és ne olvassa közben a Nemzeti Sportot, csak legyen jelen, és a gyereknek akkor felderül az arca és játszani fog.

 Húsz perc múlva online leszünk
Az érzelmi biztonság szempontjából fontos a közösséghez tartozás, ezért nem helyes, ha burokban tartják a gyereket, túlzottan kényeztetik, vagy óvják és a gyereknek nincs igazi közössége – vélte Fabiny Tamás püspök.
- Két iskolás indult haza a múltkoriban egy gimnázium elől, és hallom, hogy mondják: "Siessünk, mert 20 perc múlva online leszünk!" Ott voltak együtt, de gyorsan szétváltak, hogy menjenek haza a gép elé. A közösség élményét kellene visszaadni a titkokkal, örömökkel, érintésekkel. Ez csetelés közben elég nehéz, mert nem tudjuk úgy kifejezni magunkat, mint személyesen. Régen a baráti, szerelmi levelezéseket kincsként őriztük. Az sms-romantika nem ugyanaz, mint a kézzel írott levél.

Győz a jó
Az MTA kutatásai szerint az igazi és hatékony közösségek mindig az individualista társadalmakban jönnek létre – emlékeztetett Vekerdy Tamás.
– A 20. század megtanította nekünk, hogy a népmesék igazak, mert győz a jó. A nagy erejű, kollektivista diktatúrák - a németség, a nép, a nemzet, a faj, a munkásság, a proletárság - rendkívül hatékonyak voltak. Mindkét diktatúra majdnem elfoglalta az egész világot, és velük szemben ott álltak az individualista demokráciák, a gyengék, erőtlenek, válságokon át bukdácsolók, de minden háborút a demokráciák nyertek meg, azért, mert az ott kifejlődött individuumok hatékony közösséget hoztak létre. Jézus is rámutat az individuumra, aki létrehozza az élő közösségeket. Olyan nincs, hogy előbb van közösség, aztán individuum. Nem lehet mindenkit egyformára szabni.

Az önök vallása mit tilt?
Fabiny Tamás szerint az egyház is ludas, mert sokszor nem engedi érvényesülni az individuumot, hanem kötelező a besorolás a nyájba, és ott van a tilalomfák erdeje is.
- Valaki egyszer megkérdezte tőlem, hogy az önök vallása mit tilt? Mintha a tiltás felől kellene megközelíteni a vallást, és nem a pozitívumok felől. Jézus is úgy hirdette az evangéliumot, hogy ott mindig az egyes ember megbecsülését láttuk; ha a leprást észrevette, nem azt mondta, hogy nekem majd Isten országát kell megvalósítanom, hanem odaült a lepráshoz, megérintette. Ha a samáriai asszonnyal találkozott, akkor vele beszélt. Ha Péter anyósát látogatta meg, az ő homlokára tette a kezét. Jézus mindig megbecsülte az egyes embert, és megteremtette vele közösséget. Ha az egyház visszatér a jézusi hagyományhoz, akkor meg fogja becsülni az embert a maga esendőségében és bűnösségével együtt. Ennek a világnak irgalomra és szolidaritásra van szüksége – mondta a püspök.

Gőg és képmutatás fenyeget
Assissi Ferenc szerzetesekhez intézett tanítását elevenítette fel Vekerdy Tamás.
Egy ruhátok legyen, botot ne vigyetek, erszényetek ne legyen. Majd egy különös intést fogalmazott meg: ha utatok egy kivilágított várkastély mellett visz el, ahol a lovagok bent asszonyaikkal dorbézolnak, tudnotok kell, hogy minden egyes lovag jobb, mint ti vagytok, mert mentesek a két legnagyobb bűntől, amelynek ti mindig ki vagytok szolgáltatva. Ez pedig a gőg és a képmutatás. A vallásos embert a gőg fenyegeti, mert azt hiszi, hogy ő már sok mindenre rájött, és ő jó ember. Vigyázat, ha a legjobb dolog felé indulunk el, a legnagyobb veszély fenyeget!

Minél nagyobb az egyház... 
Vekerdy Tamás úgy véli, az egyházaknak a mélyszegénységben élők között kellene a leghangsúlyosabban jelen lennie, de minél nagyobb egy egyház, annál inkább mást tapasztal.
– Ők előkelő helyen vannak, jól szituáltak, sok milliárd forintot vesznek fel, súlyos a probléma.
Fabiny Tamás szerint is ideje, hogy az egyházak a napos oldalról átballagjanak az árnyékos oldalra.
- Nagyobb alázatra van szükség, ha a szamárháton Jeruzsálembe bevonuló, töviskoszorús Jézust akarjuk követni.

parokia.hu

Fekete Zsuzsa 
Fotó: Füle Tamás

"A közösségi élményt kellene visszaadni az embereknek"

A Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében beszélgetett egymással Fabiny Tamás evangélikus püspök és Vekerdy Tamás pszichológus az érzelmi biztonságról és a biztos háttérről. Írta: Domanits András /inforadio.hu/

 

Vekerdy Tamás elmondta: egy felmérés szerint a gyerekek tanulmányi eredményei mindössze 18 százalékban határozzák meg a későbbi beválásukat, 82 százalékban az érzelmi intelligencia a döntő. Hozzátette: ezért is fontos dolog az életben az érzelmi biztonság, a gyermek számára a tapintás, a családtagok közelsége.

A férfiak családban eltöltött szerepéről a pszichológus azt mondta: "a régi férfiak nem voltak olyan hülyék, mint mi, modern férfiak. Hányszor hallom a praxisomban, hogy a gyerek a feleségem dolga. Majd, ha nagyobb lesz, foglalkozom vele. De ez természetesen marhaság."

Fabiny Tamás azzal kapcsolatban, hogy egy felmérés szerint a magyar a világ egyik legboldogtalanabb nemzete, azt mondta: nem hitspecifikus, hogy valaki boldog-e. Hívő ember is lehet boldogtalan, és fordítva. Úgy fogalmazott: "kérdezzük meg az embereket, hogy mi az ő boldogtalanságuk oka." Hozzátette: "az érzelmi biztonság szempontjából nagyon fontos kérdés a közösséghez tartozás."

"Valahol a közösségi élményt kellene visszaadni az embereknek" - mondta Fabiny Tamás. Emlékeztetett: az sms korában az emberek már nem őrzik meg a leveleket. "A baráti levelezésünk, vagy a szerelmi levelezésünk micsoda kincseket rejtett magába. Azokat be lehetett kötni, vagy el lehetett tenni egy dobozba. Most ezeket valahol a virtuális térben lehet esetleg megtalálni. Az sms romantika nem ugyanaz, mint egy kézzel írott levél romantikája."

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?