Várszegi Asztrik: Imák Auschwitz után

Rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók írtak Ima Auschwitz után címmel imádságokat, melyeket kortárs képzőművészek kaptak meg és a művészet eszközeivel vizuális tartalommá formálva tettek egyetemes üzenetté. A Budapesten, Győrött, Sopronban és Pécsett bemutatott emlékezet-kiállítás március 22-én Kecskeméten nyílt meg. A kiállításmegnyitón Szemereyné Pataki Klaudia és dr. Feldmájer Péter köszöntőjét követően dr. Róna Tamás rabbi mondott fohászt. A tárlatot Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Galambos Ádám nyitotta meg. Alábbiakban a bencés szerzetes megnyitóbeszédét olvashatják.

Várszegi Asztrik: Imák Auschwitz után

Várszegi Asztrik: Imák Auschwitz után

 

Várszegi Asztrik: Imák Auschwitz után

 

Tisztelettel köszöntöm az Imák Auschwitz után – emlékezet-kiállítás kecskeméti megnyitóján megjelenteket.
Kedves Barátaim! Nehéz a szenvedésről, mások kínjáról igaz, hiteles módon és még szépen is beszélni. Egy fokkal könnyebb, ha szívünkben is ott a szenvedés. De mitől lenne ott a szenvedés? Azon egyszerű oknál fogva, hogy a szenvedés nem szűnt meg, az emberi szenvedés folyamatos. Nem feledhetjük, hogy míg azt mondjuk, vágyjuk, ismételgetjük, hogy soha ne ismétlődjenek az egykori fájdalmak, a holokauszt gyötrelmei, – joggal fogalmazunk így – ennek ellenére naponta, sőt percenként ismétlődik a gyilkosság, a fájdalom, az embernek más emberek, csoportok általi kiszolgáltatottsága. Ezért fontos számomra az Imák Auschwitz után kiállítás címében és tartalmában az ima szava és üzenete. Mondandóm egyszerű és ahhoz a mondathoz fűzöm, amit a meghívóban Galambos Ádám barátunk megfogalmazásában mindannyian olvashattunk: „Az imádság meggyőződésünk szerint nem állásfoglalás, nem embereknek való megfelelési kényszer, hanem az Isten felé fohászkodó bocsánatkérés és megbocsátás hangja tud lenni.”

Az imádság számomra gazdag és sokrétű személyes tapasztalat, öröm és szenvedés egyszerre. Az ima számomra olyan, mint amikor az ember szívének vére befelé szivárog.
Tagadjuk a szentet, de szenvedünk hiányától. Szekularizálunk, sőt profanizálunk mindent, de szenvedünk az ürességtől és kilátástalanságától. Az ima nem szekularizálható és remélem, hogy nem is profanizálható. Emberi emlékezetet meghaladó emberi hagyományunk szerint imát csak és kizárólag a Teremtő, Mindenható Istenünkhöz mondhatunk. Szívből és hitből szabad annak forrásoznia, különben értelmetlen, sőt semmit érő szócséplés, vagy hamis érzelem. Amikor imádságban akarjuk elmondani fohászkodó bocsánatkérésünket, akkor megvalljuk, hogy elhagytuk Őt, a Mindenhatót, a Magasságost, Életünk Titkát. Nem csak elhagytuk, hanem meggyilkoltuk és ma is gyilkoljuk arcvonásait az emberben, a másikban.
Ezzel belátjuk, hogy szavaink nem elegendők, sőt cselekvésünk is erőtlen, átérezzük, hogy nincs ember, aki segíteni tud, mert bűneink, mert gyilkosságaink – kicsiben és nagyban – ismétlődnek. Egy egyvalaki marad számunkra: Istenhez kell őszinte szívvel, bűnbánó, másokért is vezeklő szívvel fordulni. Hozzá, Aki van, Aki észrevétlenül, ha tagadjuk is, valóságon jelen van életünkben, és Aki az ember szívét, mint a patak folyásának irányát, egyedül képes megváltoztatni. Az Ő lehajló segítsége, irgalma képes kiengesztelni történelmi és személyes bűneinket és Ő ajándékoz gyógyító kiengesztelődést. Ő tud tágas mezőre, új életre vezetni mindannyiunkat.

Az Ima Auschwitz után emlékezet kiállítás nem állásfoglalás, nem embereknek való megfelelési kényszer, hanem az Isten felé fohászkodó bocsánatkérés és megbocsátás hangja. Imádság szavakkal elmondva, imádság műalkotásokban kifejezve. Az egyetemes vágy kifejeződése az, hogy mi most itt együtt vagyunk.

Imák Auschwitz után – emlékezet-kiállítás

2015. március 22. – április 26.
Kecskemét, Bozsó Gyűjtemény (Klapka utca 34.)

Képzőművészek: Benczúr Emese képzőművész, Haász István festőművész, Haraszty István szobrász, kinetikus művész, Klimó Károly festőművész, Konok Tamás festőművész, Krajcsovics Éva festőművész, Lovas Ilona képzőművész, Matzon Ákos festőművész, Nádler István festőművész, Szüts Miklós festőművész Tölg-Molnár Zoltán festőművész, Vojnich Erzsébet festőművész

Zene: Kurtág György – zeneszerző, zongoraművész, Szent Efrém Férfikar

Felekezeti résztvevők: Fabiny Tamás – evangélikus püspök, Fischl Vilmos – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Frölich Róbert – főrabbi, Gáncs Péter – evangélikus elnök-püspök, Papp János – baptista elnök, Róna Tamás – rabbi, Steinbach József – református püspök, Szabó István – református püspök, Varga Mátyás – bencés szerzetes, Várszegi Asztrik – pannonhalmi főapát, Verő Tamás – rabbi

Kurátor: Galambos Ádám – evangélikus teológus

Szervező: Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, Bozsó Gyűjtemény, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kecskeméti Zsidó Hitközség

Kecskemétre ért a tárlat - Imák Auschwitz után

forrás: kecskemet.hu

Városunkba ért a Magyarországon több mint egy éve elindult vándortárlat, az „Imák Auschwitz után" emlékezet-kiállítás. Az imákhoz 12 művész készített műalkotást, melyek vasárnap délutántól megtekinthetők a Bozsó Gyűjteményben.

 
 
 

A tárlat története, hogy rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók írtak Ima Auschwitz után címmel imádságokat, melyeket kortárs képzőművészek kaptak meg és a művészet eszközeivel vizuális tartalommá formálva tettek egyetemes üzenetté. A Budapesten, Győrött, Sopronban és Pécsett bemutatott emlékezet-kiállítás március 22-én ért Kecskemétre.

A kiállítás megnyitón köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és Feldmájer Péter a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke. Fohászt mondott Róna Tamás rabbi, majd a kiállítást megnyitották Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Galambos Ádám evangélikus teológus.

A megnyitót pódiumbeszélgetés követte a Bozsó gyűjteményben, Ennek felekezeti résztvevői voltak: Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Dr. Jenei Gábor a kecskeméti főplébánia plébánosa, Kuti József református elnöklelkész, Varga Nándor református lelkipásztor, az Igazgatótanács elnöke, Kis János evangélikus lelkész, Róna Tamás rabbi, és Galambos Ádám evangélikus teológus.

 
 


 
 
 
 
 
 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?