VÁMOS MIKLÓS és GÁNCS PÉTER beszélgetése

Téma: Anya csak egy van

Budapest – Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve évek óta igyekszik az egyházi és világi gondolkodók, közéleti személyiségek, művészek számára fórumot biztosítani a gondolataik, cseréjére. 2012. május harmadikán ezúttal Gáncs Péter evangélikus püspök és Vámos Miklós író disputáját hallhatták az érdeklődők. Szöveg és fotó: Kiss Tamás; evangelikus.hu

A neves íróval anyák napja közeledtével az Anya csak egy van című könyve kapcsán beszélgetett a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Gáncs Péter, és a rendezvénysorozat állandó házigazdája az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke, Galambos Ádám.

Az említett könyv a kilencvenes években jelent meg és az idei Könyvfesztiválon immár a harminckilencedik kiadását veheti kézbe az olvasó. A történet a szerző édesanyja története alapján mutatja be a mániás depresszióban szenvedő édesanyák sorsát, az író szándéka szerint azt sugallva, hogy akármilyen nehéz egy ilyen súlyos beteggel, még mindíg jobb, mint teljesen anya nélkül.

A sokszor nyers, de soha nem öncélúan durva nyelvezetű kötet kapcsán felmerült a beszélgetés során, hogy mit is jelent a „Tiszteld apádat és anyádat” parancsolat. A püspök kifejtette, milyen káros tévedések és félreértelmezések forrássa még ma is ez a parancsolat, hiszen nem a kisgyermekeknek szól elsősorban, hanem a felnőtteknek.

A lendületes, sokszor humorral fűszerezett beszélgetés során komoly és könnyedebb témák váltogatták egymást. Szóba került többek között az iskolai kötelező olvasmányok kérdése, amiről az író megjegyezte: Az olvasmány ne legyen kötelező! Ha egy könyv rosszkor kerül egy fiatal kezébe, egy életre elmehet tőle a kedve. Az irodalom étel, ami ha nem ízlik, nem szabad erőltetni, hanem keresni kell olyat ami az ínyünkre van.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?