Szvorák Katalin és Fabiny Tamás böjti alkalmunkon

Szvorák Katalin és Fabiny Tamás böjti alkalmunkon

Asztali beszélgetések - böjt énekben és szóban

Amikor az ének és a beszéd csendet teremt

 

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány böjti rendezvénye nemcsak azért volt rendhagyó mert elmaradtak a kérdések, hanem azért is, mert egy, újfajta, az ének és a meditáció dialógusa valósult meg Szvorák Katalin énekes és Fabiny Tamás evangélikus püspök tolmácsolásában kiegészülve a látvánnyal – az alkalmon ugyanis a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség oltárterítője díszítette az asztalt, míg a beszélgetők mellett elhelyezett fotó Vinczellér Imre festőművész a tékozló fiúk hazatérése című festményét ábrázolta. – Írta: Galambos Ádám; fotó: Kondella Mihály

Ha azt mondjuk hogy Budapest belvárosa, talán sokaknak elsőre a hömpölygő autótömeg jut eszébe. Ha azt mondjuk, irodalmi kávéház, a nyüzsgő szellemi életre asszociálunk. Akik részt vettek az Asztali beszélgetések Budapest belvárosában, a Pilinszky János Irodalmi Kávéházban megrendezett alkalmán, benyomásuk, elcsendesedésük valószínűleg felülírja ezt. Szvorák Katalin csodálatos hangjával betöltve a kávéház falait kezdetben tapsoltak az emberek, majd szép lassan a taps halkult, míg abbamaradva átadta magát a csend, az elmélyülés, a nyugodt, Istenről való gondolkodás idejének.

A rendezvényen Szvorák Katalin a katolikus és sok esetben egyúttal protestáns egyházi énekekkel vezette be a hallgatóságot abba a hangzó és éneklő egyházi énekkincsbe, mely a böjti elmélyülés hangzó forrásává vált.

Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke saját művéből, az Ajtórésnyi Zsoltár című meditációs könyvéből olvasott fel. A kötetben szereplő versek és meditációk elevenen jelentek meg püspök úr előadásában körüljárva a szeretet, a böjtölés, a virágvasárnap és a közelgő nagyheti eseményeket.

Az alkalom elevensége, az ének és meditáció dialógusa a jelenlévőkben csendet tudott teremteni. Köszönet ezért az előadóknak.

 

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?