Solt Pál és Gáncs Péter disputája

Törvény és evangélium

Solt Pál és Gáncs Péter disputája

Solt Pál, Gáncs Péter és Galambos Ádám

Szálkák és gerendák

 

"Ha nincs megbocsátás, nincs jövője az emberiségnek" - mondta Solt Pál a Pilinszky János Irodalmi Kávéházban az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében megrendezett dispután 2009. január 13-án. A törvény és evangélium kérdéskörének megvitatásán a Magyar Bíróképző Akadémia igazgatójának, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének beszélgetőpartnere Gáncs Péter evangélikus püspök volt.

Az alkalom kezdetén az est vendégei Luther asztali beszélgetéseinek egy részletét idézték, melyben a reformátor a jogtudósok iránti haragjának ad hangot: "A jurista gerendát, a teológus pedig szálkát hordoz. (...) A jurista nem több, mint a varga vagy a szabó." E kemény kijelentéssel szemben Gáncs Péter - a párbeszéd fontosságát kiemelve - annak a helyzetnek a különlegességére hívta fel a figyelmet, hogy a megjelölt témakörben a törvénytudó és a lelkész oszthatja meg egymással gondolatait és tapasztalatait. A vitapartnerek egyetértettek abban, hogy a társadalmi együttélés szabályainak meghozatala mellett minden korban szükség van a polgárok önkéntes jogkövető magatartására is. A püspök felidézte a reformátori tanításnak azt a sajátosságát, miszerint a törvény és evangélium megkülönböztetésére különösen nagy hangsúly esik. A törvényen belül kiemelte a két kőtábla eltérő szerepét: az első (ti. az első három parancsolat, mely az ember Istennel való kapcsolatát rendezi) a fej, amelytől ha megfosztjuk a testet, a többi taggal (vagyis a második kőtábla emberi viszonyokat rendező parancsolataival) is azonnal gondok adódnak. "Rettenetes úgy végigmenni egy szerpentinen - folytatta gondolatmenetét -, ha nincs korlát", ugyanakkor csak a Jézus Krisztusban testté lett szeretet képes felszabadítani arra, hogy az ember ne kényszerből akarja teljesíteni a törvény előírásait. Az evangélium és az európai identitás kapcsolatát feszegető kérdésre elmondta: nem azon kell problémáznunk, hogy a keresztény gyökerekre utaló mondatok nem kerültek be az Európai Unió Alkotmányának előszavába. A fő kérdés, hogy Európa keresztényeinek élete valóban megtermi-e a jó gyümölcsöket. Hiszen Jézus Krisztus, az ő szava, tanítása, életünkben való jelenléte maga az evangélium.

Solt Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény fogalmát sokan a jog szinonimájaként is használják. A törvényeket ma az állam bocsátja ki és ő is hajtatja végre, ám ha túl sok a jogszabály, ezek özönében nehéz eligazodni. Minél kazuisztikusabb egy törvény, annál hamarabb változtatásra szorul. Véleménye szerint a Tízparancsolat az emberiség közös kincse, amely bele van írva az emberi szív mélyébe, vagyis igazi sajátosságunkból következik. Ugyanakkor hozzátette: "Semmit sem használ, ha csak önmagában nézzük a törvényt. Aki a törvényt adta számunkra, Ő a megtartó." Az evangéliummal kapcsolatban a katolikus jogtudós megjegyezte: az Isten országának örömhíre arra vár, hogy azt minden emberi esetlenségünk, töredékes ismeretünk és rossz tulajdonságunk mellett is megéljük, illetve megjelenítsük a mindennapokban. Ahol ez megtörténik, ott az evangélium békét teremt. Az "ezoterikumok" iránt érdeklődő XXI. századi ember olyasmire éhes, ami meghaladja őt és bálványait. Az egyház feladata ebben a helyzetben önmaga szolgai voltának megvallása lehet - ezt vállalva és megélve nyújthat segítséget a kapaszkodót keresőknek. Meggyőződése szerint két út mutat a jövő felé: túlbonyolított életünk egyszerűsítése és a megbocsátás.

A disputát Galambos Ádámnak, az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány kuratóriuma elnökének, az est moderátorának köszönetnyilvánító szavai zárták. A házigazda egyben az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a korábbi beszélgetések nyomtatott formába szerkesztett második kötetét,  - Asztali beszélgetések 2... - A csendesség felé - mely a Luther Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban.

Írta: Smidéliusz András

Fotó: Magyari Márton


A disputa szerkesztett változatban megjelent azAsztali beszélgetések...3 - Közös örökségünk című kötetünkben.

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?