Simon András és Wolf Pál Péter kiállítással egybekötött disputája

A szeretet egyszerű arcai

Simon András és Wolf Pál Péter kiállítással egybekötött disputája

Simon András grafika

A szeretet arcai

 

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnáziumban első kiállítását nyitotta meg 2008. október 15-én. Simon András grafikusművész több mint negyven alkotása november 5-ig látogatható.

 

A megnyitóbeszédben Farkas István piarista atya Simon András műveivel kapcsolatban Pilinszky János Az egyszerűek imájára utalt. „Az egyszerűséget nemhogy ki kellene nőnünk; az egyszerűség kell, hogy életünk legbensőbb programja legyen” – írja Pilinszky. Simon András egyvonalas alkotásai az ilyen egyszerűség és letisztultság maradandó alkotásai. A modern kor nem tudja, hogy mi a szív. Az érzelem középpontjának tartja, holott az egész ember központja a szív. Simon András szívei urai ennek a tudásnak és nemcsak az érzelem, hanem az Istentől kapott és Istenre figyelő szív ábrázolásai.

 

Az ünnepséghez Asztali beszélgetések társult, melyen a művész mellett Wolf Pál Péter katolikus plébános vett részt.

 

Simon András arra a kérdésre, hogy mi az ő szeretete az alábbiakat mondta: „azt szeretném, hogy minden az én szeretetem legyen ami vagyok. A gondolataim, ahogy rá tudok nézni valakire, ahogy hozzá tudok érni a másikhoz…Tulajdonképpen a szeretet az élet. Ez egy csodálatos lehetőség amit kaptunk átmeneti időre vándorként megélve földi életünket. Mi lehetne nagyobb értelme az életemnek, mint az, hogy azt a szeretetet, amit a hitem, a sejtéseim szerint még a születésem előtt Isten ölében átéltem, azt továbbadjam, megosszam másokkal.”

 

Wolf Pál Péter atya elmondása szerint „A szeretet gyakorlata számomra minden ember elfogadása. Az emberek építenek kerítést maguk köré. A lelkipásztor viszont mindenkit elfogad…  A  szeretet mértéke a saját korlátaim, amit az Isten talán szándékosan helyez el bennünk. Ha nem volna korlátja bennünk a szeretetnek, akkor az időnket csak egy irányba töltenénk." Péter atya hozzá tette még, hogy Isten szeretetre vonatkozó bennünk lévő korlátai azért vannak, hogy mást is csináljunk ugyancsak szeretetből. Ne olvadjunk el a szeretetben, annak is eljön majd a maga  ideje.

 

Van a szeretetnek mértéke?

Simon András - "Ha azt mondjuk, hogy a szeretet maga az Isten, és azt mondjuk, hogy Istennek nincs se kezdete se vége, azaz Isten végtelen, akkor a szeretet mértékegysége a végtelen.

Tehát nem lehet túl szeretni valakit, nem lehet eléggé szeretni valakit. Talán lehet rosszul szeretni, de ebben az esetben már egyáltalán megkérdőjelezhető, hogy valójában szeretjük-e őt. Aki ki akar sajátítani, hasznot akar húzni a másik szeretetéből, az már nem a szeretet gyakorolja. Jézus Krisztus halálából következtethetünk az Isten szeretetére…"

 

Mosonmagyaróváron az előző évadban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány rászorulóinak gyűjtöttünk. Második évadunkban a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthonát kívánjuk bevételeinkből támogatni.

 

                                                                                                                                            A fotókat Magyari Márton készítette

                                                                                                                                                       A cikket Galambos Ádám írta

 

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?