Nagy Bandó András és Beke Mátyás beszélgetése

Hitről másként

Az Asztali beszélgetések címû sorozat keretében 2005.  március 10-én a gyõri tanítóképzõ fõiskolán Nagy Bandó András író és Beke Mátyás gyönki evangélikus lelkész disputázott. A beszélgetés alapjául Nagy Bandó legutóbb megjelent két mûve – az András könyve és az András II. könyve – szolgált. Az író személyes istenképérõl alkotott véleményének kifejtése és a vele szemben felsorakoztatott ellenérvek közepette kérdések sokasága hangzott el és merült fel a résztvevõkben az est folyamán: mi a hit és a vallás szerepe az életünkben? Fontos-e a közösséghez való tartozás? Mi várhat ránk a halál után? Mit tartunk fontosnak egyáltalán az életben? – és így tovább.

Az este kezdetén a lelkész és az író mindaddig szinte közös véleményen volt, amíg elõ nem került Nagy Bandó voltaire-i egyházellenessége. Õ egészen másfajta szempontból közelíti meg Istent, mint a teológia általában. „…mindenki a maga útját járja a maga Istenével” – mondotta, és kifejtette, hogy – szerinte – mindenkinek megvan a személyes istene, aki egészen a haláláig vele van, ám miután meghal az ember, lecsatlakozik róla, mint egy drótpályáról. Nagy Bandó Istent tartja teremtettnek az ember által, aki „amikor az utcán vagyunk, még nincs ott, de amint belépünk, már igen, mert magunkban hoztuk oda”. A keresztény álláspontot ismertetve Beke Mátyás rámutatott arra, hogy hitünk szerint mi vagyunk a teremtmények, mi vagyunk az Isten által kiválasztottak. Egyetértéssel beszéltek viszont arról, hogy az Isten mindenhol – a domboldalon, a folyóparton, a szobában – jelen van, barátként, személyesen lehet beszélgetni vele.

Ezt követõen az estét Nagy Bandó András a saját, kissé zavaros eszméinek a magyarázatával fogta át, nem nagyon engedve teret a válaszadásnak. Mi több, az eredendõen humoristának indult szerzõ Lutherre hivatkozva próbálta kifejteni, hogy a halál után magunkra hagy bennünket Isten, akit éppen az ebbõl fakadó félelmeink leküzdésére teremtettük magunknak… Egy más témát érintve kijelentette: „Minden közösség az én föladásáról és a csoport elveinek, eszméinek, törvényeinek és szokásainak a felvételérõl, illetõleg azok elfogadásáról szól, és ez ellen minden porcikám tiltakozik.”

Nehezen lehetne ezt az estét tényleges beszélgetésnek minõsíteni, sokkal inkább figyelemfelkeltõ elõadásnak Nagy Bandó legújabb könyveirõl. Az alkalom arra azért kétségtelenül jó volt, hogy elgondolkoztassa, és a felvetõdött kérdések egyéni megválaszolására késztesse a jelenlévõket.

A Gyõr határain túlról is mind többeket vonzó beszélgetéssorozat a kulturális értékek protestáns értékrendhez való viszonyának a tisztázására hivatott. Galambos Ádám teológushallgató szervezésében eddig Márkus Mihály és Gáncs Péter, Réz András és Fabiny Tamás, Lanczerdorfer Zsuzsa és Jánossa Attila, Hankiss Elemér és Bartha István, valamint Heller Ágnes és Béres Tamás beszélgetésére került sor. A következõ alkalom április 21-én lesz, amelyen Mácsai Pál színmûvész és Donáth László evangélikus lelkész beszélget majd.

Schneller Viola

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?