Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Kortárs és szakrális? - Nagy Tamás, Sulyok Miklós és Hafenscher Károly disputája
Bekezdések

Kortárs és szakrális? - Nagy Tamás, Sulyok Miklós és Hafenscher Károly disputája

Kortárs és szakrális? Asztali beszélgetések a Ludwig Múzeumban
 
Kortárs és szakrális? Asztali beszélgetések a Ludwig Múzeumban

Budapest – 2014. április 10-én Nagy Tamás Ybl-díjas építész, Sulyok Miklós művészettörténész és Hanfenscher Károly evangélikus lelkész voltak az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány vendégei a Ludwig Múzeumban. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Kiss Tamás, videó: Mucsi Márton

Kortárs és szakrális? - Nagy Tamás, Sulyok Miklós és Hafenscher Károly disputája

Kortárs és szakrális? - Nagy Tamás, Sulyok Miklós és Hafenscher Károly disputája

A Kortárs és szakrális? – Asztali beszélgetések a Ludwig Múzeumban sorozat áprilisi disputájának középpontjába az építészet, azon belül is a szakrális építészet került. Mint kiderült, a minket körülvevő épített- és természeti- környezet harmóniájára törő művészeti megoldások közelebb vihetnek minket a hely szellemének megérzéséhez.

A beszélgetésen olyan példák hangoztak el, amelyek rávilágítottak arra, hogy a kinti világ és benti, épített környezet együttesen alkotnak/alkothatnának olyan egységet, mely az odalátogatót egyúttal belső útra is hívják. Ilyen vonatkozásban került elő a felújított pannonhalmi bazilika, a John Pawson által kibővített csehországi ciszterci kolostor éppúgy, mint a balatonboglári evangélikus templom. Nagyon sok ellenpélda is van erre, hiszen számos esetben tapasztalhatjuk, hogy az emberi teremtés figyelmen kívül hagyja környezetét és azzal nem a szimbiózisra, sokkal inkább egy önző, magamutogató megvalósításra tör. A templomépítészet sem kivétel ez alól. Azonban ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a templom lényegéhez, azaz az Istennel való találkozás lehetőségének épített környezetben való hirdetéséhez alázatra van szükség.

Erre adott példát Nagy Tamás Ybl-díjas építész, amikor nemcsak a magyarországi templomépítészetet mutatta be, hanem kitért arra is, hogy miként lehet a leendő szakrális épület környezetéből kiindulva a hely szellemét megfogalmazni. Mindezt úgy tárta a hallgatóság elé, amin érződött, hogy a környezet, a fények, az anyag használata mind egy cél felé, a letisztultságban megjelenő üzenetre koncentrálják az épületbe betérőt. Sulyok Miklós művészettörténész Frédéric Debuyst A hely szelleme a keresztény építészetben című műve alapján közelítette meg a kérdéskört. Ennek értelmében kitért arra, hogy a szakrális mint megkülönböztetés értelmezendő, azaz van különbség a szent és profán között. Hafenscher Károly mind az Ószövetségből, mind a liturgia egysége felől tekintette az templomépítészeti környezetet, így a templomra, mint egyszerre az Istennel és az emberrel való közösség helyszíneként tekintett.

A disputa videofelvétele ITT tekinthető meg.

Galambos Ádám, Hafenscher Károly, Sulyok Miklós és Nagy Tamás

IFrame

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?