Kocsis Fülöp és a Szent Efrém Férfikar szubjektív tárlatvezetése

Budapest – Az egyházi tárlatvezetések sorozat harmadik alkalmán Munkácsy Mihály trilógiája előtt Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök tartott szubjektív tárlatvezetést a Magyar Nemzeti Galériában az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében. A görögkatolikus egyházzenét Bubnó Tamás vezetésével a Szent Efrém Férfikar mutatta be.

 

null

Kocsis Fülöp a Munkácsy Mihály három nagyszabású alkotásáról elmondta, hogy az ábrázolás, azon belül is a Jézusról szóló képi ábrázolás különböző értelmezéssel bír a keleti és a nyugati kereszténységben.  A keleti kereszténység Jézus történetének számos jelenetét azért nem ábrázolja, mert az olyan mélységeket, emberi ésszel fel nem fogható tartalmakat hordoz, mely éppen a felfoghatatlansága miatt nem kerül szentképek témájává. A Keleti kereszténység ábrázolásmódja nem vallásos képeket igényel, sokkal inkább hitvallást, hitre való buzdítást feltételez. A szabályok, melyek az ikonábrázolásokat behatárolják éppen azért jöttek létre és mind a mai napig azért élnek, mert azok az isteni szeretet közvetítőivé váltak. Püspök úr kitért arra, hogy Munkácsy Mihály trilógiája a nyugati kereszténység számára sem szakrális alkotásnak minősülő festmények, hisz a három alkotás nem ezért keletkezett hogy templomi térbe hitre buzdítson.

Kocsis Fülöp püspök úr rendhagyó tárlatvezetésén kitért arra, hogy meglátása szerint míg a keleti kereszténység a hitet az Isten oldaláról közelíti, addig a nyugati kereszténység sokkal inkább az ember felől, a nekem miért jó kereszténynek lenni kérdése felől szemléli az Istennel való közösséget.

 

A hitet megfogalmazó tárlatvezetést követően a 2002-ben Bubnó Tamás által alapított Szent Efrém Férfikar nagysikerű böjti görögkatolikus egyházzenei bemutatójára került sor.

 

Az egyházi tárlatvezetések sorozat következő alkalmai:

  • április 2. Beer Miklós római katolikus püspök és Szvorák Katalin énekes tárlatvezetése

  • április 9. Gáncs Péter evangélikus püspök és Szakcsi Lakatos Béla zongorista meditációja

  • április 16. Szabó István református püspök és Gryllus Dániel zenész tárlatvezetése

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?