Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Jelenits István és Lovas Ilona vallomása a szakrális művészetről + videó
Bekezdések

Jelenits István és Lovas Ilona vallomása a szakrális művészetről + videó

Budapest – 2014. február 13-án második alkalommal került nyilvános disputára sor a szakrális művészet értelmezéséről a Ludwig Múzeumban. Ezúttal piarista szerzetes és képzőművész ült egy asztalhoz, hogy a teológia és a művészet oldaláról bevezesse az érdeklődőket a kortárs és szakrális kérdéskörébe. A látogatószám ismételten jelezte, hogy szükség és érdeklődés van az ilyen dialógusra. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton (evangelikus.hu)

Jelenits István és Lovas Ilona vallomása a szakrális művészetről + videó

Jelenits István és Lovas Ilona vallomása a szakrális művészetről

A januárban indult sorozat első alkalmán Fabiny Tamásevangélikus püspök és Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész (korábbi cikkünk és videónk ITT) értelmezte a kortárs művészet és a szakralitás találkozási lehetőségeit. Akkor a kreáció került előtérbe. Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Ludwig Múzeum februári alkalmán Jelenits István piarista szerzetes ésLovas Ilona Munkácsy-díjas képzőművész a szakrális teológiai és művészeti meghatározásán kívül a szép definiálásával foglalkozott. A képzőművész II. János Pál pápa 1990-ben a művészeknek írt levelére hivatkozott, ahol a katolikus egyházfő a szépség mellé az igazságot helyezte. Lovas Ilona szerint egy alkotáson belül szükség van az esztétikumon való olyanfajta túllépésre tett kísérletre, mely nemcsak a kvalitás megmutatására, az önkifejezésre irányul, hanem annál bensőbb, lényegibb üzetet keresve az igazságot kívánja megfogalmazni. Mindez a művésznő szerint alázattal érhető el. 

Jelenits István a szépség és jóság értelmezésén kívül többek között az egyházművészet, a szakrális művészet és a vallásos művészet különbségére hívta fel a figyelmet. Értelmezése szerint a templomi művészet – itt építészetre, képzőművészetre és zenére egyaránt gondolunk – arra hívatott, hogy a liturgia tartalmát felerősítse, annak üzenetét támogassa. Ehhez viszont szükség van a teológia és a művészet találkozására, a dialógus kialakítására. A széppel kapcsolatban a piarista szerzetes Charles Baudelaire Egy dög című lírájára hivatkozva elmondta, hogy a szép szubjektív fogalom, melyet könnyen félreértelmezünk és ezáltal kanonizáljuk azt, ami valójában utánzás, vagy giccs. A szép a jóságra tör, azáltal válik érvényessé. 

A beszélgetés előtt Lovas Ilona S.O.S. című alkotását tekinthette meg a közönség, míg a disputa alatt vetített formában a művésznő alkotásai voltak láthatóak.

A havonta megrendezésre kerülő Kortárs és szakrális? beszélgetősorozat március 13-i alkalmán Vojnich Erzsébet Munkácsy-díjas képzőművész és Varga Mátyás költő, bencés szerzetes lesz az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Ludwig Múzeum vendége.

 

Videó:

A beszélgetés 1. része ITT
A beszélgetés 2. része ITT
A beszélgetés 3. része ITT

http://asztali.lutheran.hu/megjelent-cikkek-rendezvenyeinkrol/jelenits-istvan-es-lovas-ilona-vallomasa-a-szakralis-muveszetrol/images/lumu-46.jpg?isImage=1

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?