Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Heller Ágnes és Jutta Hausmann a 21. század kérdéseiről és lehetőségeiről beszélgetett – Videó
Bekezdések

Heller Ágnes és Jutta Hausmann a 21. század kérdéseiről és lehetőségeiről beszélgetett – Videó

Budapest – A 21. század kérdései és lehetőségei címmel az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében október 30-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendeztek nyilvános disputát.

Heller Ágnes és Jutta Hausmann a 21. század kérdéseiről és lehetőségeiről beszélgetett – Videó

Heller Ágnes és Jutta Hausmann disputája a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A 21. század kérdései és lehetőségei onnan kezdődik, ha visszatekintünk múltunkra, bármennyire is nehéz az. Az őszinteség fontossága, a szabadság másoknak is adott lehetősége volt a kiemelt témája Heller Ágnes filozófus és Jutta Hausmann teológus disputájának, ahol sajnálatosan a harmadik beszélgetőtárs, Hankiss Elemér szociológus betegség miatt nem tudott jelen lenni.

Az élő internetes közvetítés által a világhálón is követhető dispután Heller Ágnes kitért arra, hogy 1914 elején, ha megkérdeztünk volna valakit, milyen jövőben gondolkodik, bizonyos, hogy egy teljesen más vízió jelent volna meg előtte, mint amit a valóság a későbbiekben mutatott. Ilyen értelemben a mi feladatunk, hogy a lehető legőszintébben tekintsünk vissza a múltra, ezáltal meghatározzuk a jelenünket és egyúttal tanulva a múlt kérdéseiből alkossuk meg a jövőnkre vonatkozó etikánkat.

Jutta Hausman megfogalmazásában minderre az egyháznak is szüksége van, hiszen a múlt terhe az egyházat is érinti. A teológus és a filozófus beszélgetése egyszerre holisztikusan és lokálisan közelített a minket körülvevő világhoz, mely lehetőséget adott az előző évszázad és a ma kérdéseinek megismerésére.

Az Asztali beszélgetések sorozat következő disputája november 27-én lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Akkor Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Orosz Gábor Viktor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyetemi docense az európai kultúráról folytat nyilvános, az interneten élőben is követhető disputát.

 A beszélgetés videofelvétele ITT érhető el.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?