Gáncs Péter a társadalmi értékrend változásairól

Budapest – Az Asztali Beszélgetés Kulturális Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében pódiumbeszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők, és időről időre társadalmunk aktuális kérdéseiről esik szó, keresztyén szemmel. 2011. december elsején Gáncs Péter püspök és Hankiss Elemér szociológus voltak a meghívott beszélgetőpartnerek a téma pedig az értékrendünk változásainak hátterében meghúzódó folyamatok voltak. Szöveg és fotó: Kiss Tamás /evangelikus.hu/

Hankiss Elemér szociológus végül sajnos nem tudott részt venni a hagyományosan a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett dispután. A szervező Asztali Beszélgetés Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke Galambos Ádám és Gáncs Péter püspök együtt kerestek tehát válaszokat a társadalmi értékrendünk változásainak kérdéseire.

A beszélgetés során több összefüggésben is előkerült a gondolat, hogy az életünkben játszódó változásokért nem tehetjük mindig felelőssé a körülményeket. Gáncs Péter erre példaként az egyházak társadalmi felelősségvállalásának kédését hozta. Arra a kérdésre, hogy mit tesz az egyház, a püspök elmondta, hogy sokkal többet is tehetne, és az elmúlt húsz évben egyre kevesebb dologban mutogathat kifelé, ahogy a rendszerváltás idején tehette.

Az emberek a keresztyénségből a korlátokat látják, a parancsolatokban csak a tiltást, ami a mai korban erősen taszítóan hat, pedig a tízparancsolatnak létezik olyan magyarázata, miszerint az tulajdonképpen tíz szabadság, olyan dolgok nem-tételére, amit a világ esetleg elvár a ma emberétől.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?