FORGÁCH András és CSEPREGI András disputája

Budapest – „Ijesztő olvasmány a mama első jelentése” – írja az édesanyja aktáiban olvasóként elmerülő Forgách András. Az ügynökkérdésről beszélgetett Csepregi András evangélikus lelkész, a Tényfeltáró Bizottság tagja és Forgách András író, dramaturg, az élő kötet nem marad című könyv szerzője.

FORGÁCH András és CSEPREGI András disputája

FORGÁCH András és CSEPREGI András disputája

Forgách András Élő kötet nem marad című, a Jelenkor Kiadónál megjelent könyve személyes, családi oldalról mutat rá a közelmúlt ügynökkérdéssel  szembesülő fájdalmára. A szerző kötetében ugyanakkor érzékenyen feltárja: a feldolgozásnak és a megismerésnek helye és ideje van. Csepregi András a Tényfeltáró Bizottság tagjaként a Magyarországi Evangélikus Egyház közelmúltat kutató csoportjának eredményeiről, a vizsgálat módszeréről közelített.

És hogy – immáron több mint huszonöt évvel a rendszerváltást követően – mennyire időszerű beszélni a múlt nehézségeiről? Erre mutattak rá a disputapartnerek azzal, hogy a médiában oly gyakran előkerülő ítélkezés helyett egy olyan világ lélektanába vezették be a jelenlévőket, melyben ártatlannak maradni korántsem volt egyszerű. „Ha valakiről azt mondjuk, hogy III/I-es, III/II-es vagy III/III-as, az még önmagában ne jelentse azt, hogy akkor ő pária a szememben – fogalmazott Forgách András, aki Hegel gondolatát hangsúlyozva kiemelte, hogy egy embert, a sorsát átfogóan kell tekinteni. Íróként az a dolgom, hogy ezt a fajta ítélkezést feloldozzam, mert a világ nem ilyen meghatározásokból épül fel” – mondta a szerző. Az ítélkezés helyett Csepregi András és Forgách András a feldolgozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A beszélgetőtársak arra mutattak rá, hogy a közelmúlt megközelítésének számos olvasata van. „Az egyházon belül nem alakult ki egy egységes kultúrája annak, hogyan kell a feltárással, annak értékelésével és nyilvánosság elé tárásával foglalkoznunk” – hangsúlyozta az evangélikus lelkész. A disputapartnerek a közelmúltról kialakítandó közös nyelven beszéltek, hangsúlyozva, hogy a társadalmi párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy a huszonegyedik században meglássuk, feltárjuk és értelmezzük gyökereinket.

Csepregi András és Forgách András disputája az alábbi videón teljes terjedelmében visszanézhető:

 

A beszélgetés leirata a Credo 2017/1-2. lapszámában jelent meg. Digitális formában itt olvasható el.
Fájlok
Egymásra halmozott traumák – Csepregi András és Forgách András asztali beszélgetése   319.1 kB  
Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttm űködve Élő kötet nem marad – Közelmúltunk megértése címmel rendezett disputát a PIM-ben 2016. április 28-án. Az asztali beszélgetés Forgách András író, forgatókönyvíró, dramaturg, műfordító, egyetemi tanár és Csepregi András lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának tagja részvételével, valamint Galambos Ádám moderálásával zajlott. A disputapartnerek Forgách András Él ő kötet nem marad című, nagy sikerű könyve alapján beszélgettek a közelmúltról, az ügynökkérdésről, a feldolgozásról, a szembenézésről és a társadalmi párbeszéd fontosságáról. (Credo, 2017/1-2)
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?