Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Európai kultúra? – Beszélgetés dr. Fabiny Tamás evangélikus püspökkel – Videóval!
Bekezdések

Európai kultúra? – Beszélgetés dr. Fabiny Tamás evangélikus püspökkel – Videóval!

Budapest – 2014. május 29-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban és élő közvetítés formájában a világhálón is követni lehetett az európai kultúráról szóló beszélgetést.

Európai kultúra? – Beszélgetés dr. Fabiny Tamás evangélikus püspökkel – Videóval!

Európai kultúra? – Beszélgetés dr. Fabiny Tamás evangélikus püspökkel – Videóval!

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány évadzáró alkalmán Fabiny Tamás evangélikus püspök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének disputájára került volna sor, azonban az elnök sajnos nem tudott eljönni a rendezvényre, így a disputa interjúvá alakult.

Fabiny Tamás a beszélgetésen elmondta, hogy „Európa gyökereinél két nézetet érdemes megkülönböztetni. Az egyik a keresztény-zsidó hagyomány, a másik a mitológiai, a zeuszi út.” Ezzel kapcsolatban a püspök kifejtette, hogy az egyháznak fontos lenne úgy hallatnia a hangját, hogy az hiteles legyen, ezáltal megszólító és normaadó. A püspök figyelmeztetett arra, hogy Európán belül a szekularizáció mellett egyre többször felfedezhető az új-pogányság képe is, melynek jelenlétét, megtévesztő kijelentéseit Fabiny Tamás ijesztőnek tekintette.

Az európaiság kérdésében a püspök visszaemlékezett arra, amikor az 1970-es években Borsos Miklóssal való találkozásánál a művész akkor még újszerűen, európaiságról beszélt. Az egyház hitelességével kapcsolatban a püspök emlékeztetett rá, hogy „amikor az egyház paternalista módon gyámkodni akar a világ fölött akkor szereptévesztésben van. Az joggal irritálja a szekuláris embereket – és sokszor az egyháztagokat is –, ha az egyház privilégiumokat akar magának. Abban az esetben, ha az egyház a bibliai hagyományt folytatja, mely mind Pál apostolra, de legfőképpen Jézusra jellemző, akkor jár a helyes úton. Ez ugyanis sokkal inkább az alázatnak volt a megnyilvánulása, mint a hódításnak, vagy a szelídségnek, mint az erőszaknak.”

Fabiny Tamás arra a kérdésre, hogy milyen Európában szeretne élni elmondta: „nem egy zaklatott, hanem békés és nyugodt Európában szeretnék élni. Olyanban, amelyben a megbékélt sokféleség valósul meg. Vallási szempontból sem, de nemzeti szempontból sem uniformizáltnak kell lennünk. Akkor tudok jó magyar lenni, ha megbecsülöm a másik szlovákságát, hiszen így tudjuk egymást megtalálni. Végül egy olyan Európában szeretnék élni, amelyik a gyógyulás útjára tudott lépni. A régi és az újabb kori sebek még mindig ott vannak. Elég csak, ha Magyarországra gondolunk: az 1944-es sebek, Recsk, a bérlistázások vagy 1956 sebei mind a mai napig érezhetőek. Ezeknek a sebeknek be kell gyógyulnia. Az egyház szerepe itt lehet elsődleges, tudniillik a gyógyító szolgálatunkat el kell végeznünk. Egy beteg Európa helyett egy gyógyuló Európában szeretnék élni” – fogalmazott Fabiny Tamás evangélikus püspök.

 

A beszélgetés videofelvétele ITT tekinthető meg.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?