Eperjes Károly, Fodor Antal és Smidéliusz Gábor Győrött

Ki tudjuk-e csomagolni a ránk bízott üzenetet?

 

Csomagoljuk ki…

 

 Ki tudjuk-e csomagolni a ránk bízott üzenetet? Hogyan közvetítjük mondanivalónkat színmûvészként, színházi rendezõként, koreográfusként vagy lelkészként a szószéken állva? Az Asztali beszélgetések címû sorozat legutóbbi alkalmán Gyõrött errõl beszélgetett Eperjes Károly színmûvész, Fodor Antal koreográfus és Smidéliusz Gábor Deák téri evangélikus lelkész.

 

A teljesség igénye nélkül néhány központi gondolatot emelek ki a beszélgetésbõl. Az elsõ a hitelesség. Talán ezen múlik minden. A hitelesség kérdésében teljes volt az egyetértés, hiszen nem mindegy, hogy a hallgatóság szemében a lelkész, aki vasárnapról vasárnapra hirdeti Isten igéjét, hiteles-e, vagy sem. Hasonlóképpen a színdarab sikerében is döntõ szerepet játszik az, hogy a színész mennyire hitelesen tudja eljátszani a szerepét, vagy hogy a rendezõ hogyan álmodja meg a darabot.

Ehhez szorosan kapcsolódik a tartalom és a forma egysége – állapították meg a beszélgetõpartnerek. Ennek a kettõnek az összhangja kell ahhoz, hogy a hallgató át tudja élni a csodát, a katarzist.

Fodor Antal – elsõ látásra talán meglepõ módon – párhuzamot vélt felfedezni a színházlátogatás és a templomba járás között. Hiszen mindkettõre készülünk, a hallgatóság pedig mindkét esetben vár valamit az elõadástól, illetve az igehirdetéstõl. Mindkettõnél fontos az, hogy kapunk-e valamit, amit magunkkal vihetünk kilépve a színházból, illetve a templom falai közül. Ez azon múlik, hogy a színész, a rendezõ vagy a lelkész ki tudja-e csomagolni az üzenetet, jól tudja-e közvetíteni a mondanivalót. (Természetesen nem keverendõ össze az író, a rendezõ üzenete, mondanivalója Isten igéjével, üzenetével.)

Fodor Antal személyes vallomása szemléltette mindannyiunk számára, hogy mit jelent egy olyan igehirdetés egy reményvesztett közösség számára, amelyben a lelkész Isten megszólító szavát közvetítheti a hallgatóság felé, és ki tudja csomagolni számukra a vigasztaló üzenetet. Egy ilyen igehirdetés az ember egész életét végigkísérheti, újra és újra megszólíthatja õt.

Cs. F. Zs.

Fájlok
Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?