Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről dr. Réthelyi Miklós: Aknay János balatonboglári oltárképének avatására
Bekezdések

dr. Réthelyi Miklós: Aknay János balatonboglári oltárképének avatására

A balatonboglári oltárképavató ünnepséget dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának minisztere levélben köszöntötte. Alábbiakban köszöntő sorait közöljük

dr. Réthelyi Miklós: Aknay János balatonboglári oltárképének avatására

Aknay János oltárképe előtt

Tisztelt Hívek, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Dániel próféta jövendölte: „Az értelmesek pedig fénylenek, mind az égnek a fényessége; és akik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön örökké”

 

A fény tehát az értelem szimbóluma, mely tiszta energiával világítja be a teret, ahogy a balatonboglári evangélikus templomot is. A fény maga a látható égi tisztaság, egyben az igazság alakzata is. A boglári templomban az igazság tiszta fénye eddig egy keresztet világított meg, most pedig a Kossuth-díjas Aknay János A Megváltó című oltárképére mutat, melyen a feltámadás pillanatát láthatjuk.

A feltámadás pillanatában az ember már nincs a földön, de még nem érkezett meg a Mennyei Atyához. Átmeneti állapot ez, mely földi létünkhöz hasonlatos. Életünk a föld és az ég között eltelt pillanat, melyet mi emberöltőnyi időnek érzünk, de a fény mértékegységében ez csak egy pillanat.

A képen a Megváltó testtartása kereszt formájára emlékeztet, de nem látható mögötte a kereszt. Már csak az ég, az örök élet adja a festmény hátterét, mely Dániel próféta szavaival az égnek fényessége. A húsvét a feltámadás és egyben az áldozathozatal ünnepe is. Ankay János Megváltó című akryl képe adomány a templom számára, olyan gesztus, amit bizonyára soha nem felejt el az evangélikus közösség.

Az oltárkép története 2010. nyarán kezdődött, amikor a balatonboglári evangélikus templomban megrendezték Aknay János Őrangyalok és hírvivők című kiállítását. Aknayt megigézte a templom architektúrája, majd amikor olyan híreket kapott, hogy kiállítását nagy érdeklődés övezi, felajánlotta, hogy oltárképet ajándékoz a gyülekezetnek.

A nyíregyházi születésű festő szakrális képeiben az a különösen imponáló, hogy a képi világa a haladó európai modern képzőművészet gesztusrendszereiből indul ki, azt formálja át szakrális nyelvi térré. Nem a hatásvadászatot, hanem a valóban megélt, hiteles megfogalmazást tartja üdvözítőnek, példát mutatva a kortárs szakrális festészetnek. Ugyanez a tisztaság és józan hit emelte magát a templomot is, mely Nagy Tamás Ybl-díjas építész példaértékű alkotása. Az oltárkép és a templom is az európai modern művészet átlényegítése, a kettő együtt a hit egymásra épülő rendszerét adja.

Aknay János képe hozzásegít ahhoz, hogy osztozni tudjunk Jézus szenvedéseiben és az Ő jutalmában. Pál apostol levelében olvashatjuk: „Jézus halálát mindenkor testünkben hordozzuk, hogy Jézus élete is láthatóvá váljon lelkünkben.” Aknay János oltárképének köszönhetően nemcsak Jézus élete lett látható, hanem maga a feltámadás is, melyről János evangéliuma ezt mondja: „…Atyámnak az akarata, hogy mindenki, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, s feltámasszam az utolsó napon.

 

Kívánom, hogy gyarapodjon a templom közössége, és még több fény ragyogja be e házat!

 

dr. Réthelyi Miklós

a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának minisztere

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?