Bódis Kriszta és Bakay Péter disputája

Téma: Az együttélés lehetőségei...

Bódis Kriszta és Bakay Péter disputája

Bódis Kriszta és Bakay Péter disputája

2014. július 17-én Bódis Kriszta író, pszichológus és Bakay Péter cigány-misszióért felelős evangélikus lelkész beszélgetett a cigány – nem cigány együttélés lehetőségeiről.

„Félek, ha az utcán cigányok jönnek szembe”, „megvertek, mert cigány vagyok”, „Az együttélés nehéz, hiszen a másik az integrációért semmit sem tesz”, – olvassuk napilapok címlapjain, vagy szövegek hasábjain elbújtatva. Cigánykérdés... Mit teszünk és hogyan? - Erről beszélgettünk a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és Tolerancia-díjjal is jutalmazott, a Hétes-telepi alkotó és fejlesztő program létrehozójával, a pszichológus és dokumentumfilmes íróval, Bódis Krisztával és az Evangélikus Cigánymissziói Szolgálat vezetőjével, Bakay Péterrel. A disputa moderátora Galambos Ádám volt. 

Magam részéről nagyon meglepődtem azon, hogy a fórumsátor nemcsak fiatalokkal telt meg a beszélgetésen, hanem a felnövekvő generáció ki is fejezte tenni akarását. Mintha a talán politikai és ideológiai alapon szított távolság, mely cigánybűnözésről, kirekesztésről, távolságtartásról beszél nem lenne hatással azokra a fiatalokra, akik nemcsak érdeklődnek, hanem tenni is akarnak azért, hogy a cigányság és a többségi társadalom közötti szakadék átléphető legyen. Ennek kiváló példája a Szélrózsán létrejött beszélgetés hallgatói visszajelzése, ahol a fiatalok nagy számban jelezték, hogy hajlandóak lennének a felzárkóztató, segítő projektekben önkéntesként cselekedni, hogy a média által közvetített ellentétekkel szemben a megismerésben bíznak.

Bódis Kriszta és Bakay Péter beszélgetése - mely teljes terjedelmében cikkünkben meghallgatható - kitért arra, hogy az elfogadás tőlünk indul, előítéleteink leküzdéséért mi vagyunk felelősek, hiszen nem feltétlenül a másik gesztusaira kell várni, hanem saját magunknak kell az első lépéseket megtenni. Hogy ez nem lehetetlen, mutatja a disputapartnerek életpályája is, hiszen mindketten meséltek arról, hogy saját életükben hogyan alakult ki, hogy a cigány – nem cigány közeledést az egymás segítségén keresztül végzik.

A beszélgetés hangfelvétele ITT hallgatható meg.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?