Beszámoló a tizedik Egycseppes Estéről

Az Egycseppes Esték tizedik alkalma 


Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány segítségével Lengyel Anna korábbi rádiós munkatárs, jelenleg a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének felügyelője és férje Rados Péter mint házigazdák az Egycseppes Esték tizedik alkalmát köszöntötték az egybegyűltekkel a Deák Téri Evangélikus Gimnázium dísztermében.  

Lengyel Anna és Rados Péter köszöntőjét követően két könyvet ajánlottak a közönség figyelmébe. Vinczellér Imre festőművész kötetében az értékes tanulmányok mellett a művész több mint száz alkotásának reprodukciója szerepel, mely munkásságának közel harminc évét karolja át. Galambos Ádám az Asztali beszélgetések… 3 – Közös örökségünk című kötetről elmondta, hogy az a holokauszt 65. évfordulójára jelent meg. A kötet az uszítás helyett a toleranciát hangsúlyozza és a másik elfogadását szorgalmazza. 

Az előző  alkalmakhoz hasonlóan a mostani sem maradt különlegességek nélkül. Itthon és nemzetközileg is elismert művészek léptek Lengyel Anna invitálására a színpadra.  

A sort a többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztjével is kitüntetett Mécs Károly színművész kezdte, aki beszámolt a színészi élet nehézségeiről, és hogy még a többszázadik szerep után is izgulhat a színész. 

Szvorák Katalin énekest 2010. március 15-én tüntették ki Alternatív Kossuth-díjjal. Ebből az alkalomból népi énekeket adott elő. 

Ezt követően az az együttes lépett színpadra, amelyiknek fő célja továbbra is a bizánci rítusú egyházzene autentikus megszólaltatása. Bubnó Tamás vezetésével 2006-ban Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) a férfikar megnyerte a professzionális kamarakórus kategóriát. A Szent Efrém Férfikar kiváló szereplésével így először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat. 

Erőss Zsolt hegymászó elmondta, hogy az embernek tisztában kell lennie azzal, hogy a hegymászás veszélyekkel jár, viszont ezt vállalni kell, hisz e nélkül nincs hegymászás. Erőss Zsolt ezen kívül arról is beszámolt, hogy hegymászó barátai már szervezik a következő expedíciót, amin szeretnék, ha már ő is részt venne. 

Fassang László orgona és zongoraművész előadása zárta az Egycseppes Esték tizedik alkalmának beszélgetéseit. Ezt követően Frittmann János borász háromféle borral köszöntötte és kínálta az egybegyűlteket. 

Az Egycseppes Esték a társadalom széles és átfogó palettájáról szólaltatja meg a legkülönfélébb területeken tevékenykedő embereket. Írók, költők, képzőművészek, irodalom- és művészettörténészek jogászok, orvosok, természettudósok, lelkészek, előadóművészek, újságírók, sportolók, egyetemi hallgatók stb. beszéltek életvezérlő elveikről, világszemléletükről, életfilozófiájukról – az emberség lényegének és jelenségeinek megannyi, egy-egy csepp egyedi és megismételhetetlen aspektusáról. 

írta: Galambos Ádám
fotó: Magyari Márton
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?