Bemutatták az Ámos Imre és a 20. század című albumot

Ünnepélyes keretek között 2013. október 27-én a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában Fabiny Tamás evangélikus püspök és Dés László a Szent Efrém Férfikarral közösen mutatták be az összművészeti kiállítás albumát.

Szentendre, Dunaszerdahely, Pécs és Berlin után a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában október 31-ig látható az Ámos Imre és negyvenkét kortárs alkotó műveit felvonultató tárlat. A kiállítássorozat – melyet eddig több mint harmincezren láttak – a mellett kíván kiállni, miszerint nem lehet olyan ideológiát megtűrni, amely mások életét sérti. Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében létrejövő tárlathoz a kortárs művészeti élet kiválóságai álltak életművük egy-egy alkotásával, hogy kifejezzék: van olyan norma, mely a másik megbecsülésén, az élet értékén nyugszik.

A Corvina Kiadó és a Luther Kiadó összefogásán alapulva vasárnap a kiállítás helyszínén bemutatták azt a művészeti albumot, amely a kiállítás alkotásait örökíti meg. Művészettörténeti tanulmányok helyett a kötetben a sorozat védnökeinek írásai olvashatóak. Így a közös értékek megfogalmazása nemcsak a kortárs művészek, hanem Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szavain keresztül is megfogalmazódnak. Az albumhoz DVD melléklet is tartozik amely a kiállításra készült zeneműveket – többek között Fassang László, Vukán György és a Szent Efrém Férfikar – valamint Gothár Péter és Dés László Akasztottak című filmjét is tartalmazza.

A kötet bemutatóján Fabiny Tamás evangélikus püspök lírai beszédében párhuzamos utakról beszélt. Így Ámos Imre életútja mellett felesége, Anna Margit, kortársa Marc Chagall története elevenedett meg. Püspök úr többek között így fogalmazott: „Két zsidó megy az utcán: Ámos Imre és Radnóti Miklós. Mindkettő alkotni akar, apokaliptikus időkben is. Egyiknél egy notesz, amibe „vaksin, hernyóként araszolgatván a papíron” írja verseit. Másiknál már papír sincs, csak egy nyírfakéreg. Ukrajnai munkaszolgálata során erre rajzolja művét. Az egyik azt írja: „baljós a menny felettem”, a másik komor színekkel fejezi ki ugyanezt.” Fabiny Tamás könyvbemutató beszédét így zárta: „A könyv alapjául szolgáló kiállítás címe így szól: Hol van a te testvéred? Hiszem, hogy szűnik már az éjszaka, és másik szemébe nézve felismerjük a testvérünket. Fontos, hogy tudunk egymástól kérdezni. És készek vagyunk választ is adni. Beszélgessünk: festők és szobrászok, írók és zenészek művészek és teológusok. hívők és agnosztikusok. Amit egymásnak mondunk, azon néha nevetni lehet. Néha nem lehet nevetni. De aztán mégiscsak egyre többet lehet nevetni.”

A kötet bemutatóján a hallgatóság egy különleges zeneművet is hallhatott. A liturgikus zene és a kortárs művészet találkozásaként Dés László és a Bubnó Tamás által vezetett Szent Efrém Férfikar adtak elő egy, az egyházzenéből kiinduló, azt a kortárs zenével ötvöző művet, mely egyúttal a kiállításon is részt vevő művészek hitvallása is volt.

Ámos Imre és a 20. század – Kortárs összművészeti kiállítás

Feldolgozni a feldolgozhatatlant? Mit kezdünk a múlt sötét oldalával? Mi történik akkor, amikor a kvalitást és az életet mások korlátozzák vagy ideológiai alapon megsemmisítik? Lehet-e a széthúzás helyett testvériségen alapuló társadalmat elképzelni? Van remény? A második világháborút megelőzően a párizsi világkiállítás idejére az Eiffel-torony oldalára a művészek akaratából a PAX felirat került. Ma Ámos Imre egyik alkotására helyeztük el úgy a béke jelképét, hogy közben művészeket kértünk meg az együtt gondolkodásra, az összefogásra. Ámos Imre életén és művészetén keresztül szembesülhetünk a holokauszt esztelenségével, a szolidaritás hiányával, az ember embertelenségével. A „magyar Chagall” és még százezrek kegyetlen meggyilkolása azonban nemcsak saját korának, hanem jelenünknek is üzen. „Hol van a te testvéred?” Alapvetően ezt a kérdést kutatják és keresik a feldolgozás lehetőségének reményében, a testvériség jegyében a kötet alkotói. 

A kötet szerzői:
VÉDNÖKÖK: Schweitzer József, Fabiny Tamás, Várszegi Asztrik
IRODALOM: Darvasi László, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Tolnai Ottó, Závada Pál
KÉPZŐMŰVÉSZET: Aknay János, Ámos Imre, Anna Mark, Benczúr Emese, Bohus Zoltán, Böröcz András, Deim Pál, Ézsiás István, Fehér László, Haász István, Haraszty István, Hollán Sándor, Kalmár János, Konok Tamás, Kovács-Gombos Gábor, Lugossy Mária, Matzon Ákos, Megyik János, Nádler István, Pauer Gyula, Szüts Miklós, Tölg-Molnár Zoltán, Váli Dezső, Vojnich Erzsébet
FILM: Gothár Péter
ZENE: Dés László, Fassang László, Vukán György, Szent Efrém Férfikar

Szerkesztő: Galambos Ádám
Corvina Kiadó és Luther Kiadó
Egységár: 4990 Ft (5% áfával)
176 oldal + DVD melléklet, 240x240 mm, keménytáblás, ISBN 978-963-13-6179-7, 2013

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?