Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Bemutatták az „Elvégeztetett” – Felekezeti tárlatvezetések Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájánál című könyvet
Bekezdések

Bemutatták az „Elvégeztetett” – Felekezeti tárlatvezetések Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájánál című könyvet

Budapest – A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében disputa keretében került sor az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Luther Kiadó közös kiadványának ünnepélyes bemutatójára. A beszélgetésen Fabiny Tamás evangélikus püspök és Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, az Evangélikus Országos Múzeum tudományos munkatársa Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájáról, továbbá az egyház és művészet viszonyáról osztották meg gondolataikat. (evangelikus.hu)

Bemutatták az „Elvégeztetett” – Felekezeti tárlatvezetések Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájánál című könyvet

Bemutatták az „Elvégeztetett” – Felekezeti tárlatvezetések Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájánál című könyvet

2011 böjti időszakában, a Magyar Nemzeti Galériában Munkácsy: Krisztus-trilógia címmel létrejövő időszaki kiállításhoz csatlakozva felekezeti tárlatvezetés sorozatot indított az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány. A sorozat célja az volt, hogy a történelmi keresztény felekezetek részéről olyan szubjektív tárlatvezetések jöjjenek létre, mely az adott felekezet spiritualitását tükrözve értelmezik Munkácsy: Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota alkotásait. A hét részes sorozathoz egyházi vezetőkön kívül zenészek is csatlakoztak, akik a görög katolikus, római katolikus, evangélikus és református böjti egyházzenét mutatták be. Így fellépett Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész, a Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy vezetésével, az Evangélikus Hittudományi Egyetem énekkara, Kinczler Zsuzsa vezetésével és Finta Gergely orgonaművész közreműködésével és Gryllus Dániel Kossuth-díjas zenész. Tolcsvay László Erkel-díjas zenész, Sáfár Mónika énekművész és Tóth Sándor énekművész közreműködésével a Magyar Miséből adtak elő részleteket, míg Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György Kossuth-díjas zongoraművészek Munkácsy trilógiája alapján a helyszínen improvizáltak.

A Luther Kiadó jóvoltából idén húsvétra Elvégeztetett” – Felekezeti tárlatvezetések Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájánál címmel jelent meg az a kötet, mely az egyházi tárlatvezetések szerkesztett változatát tartalmazza. Így olvashatóvá vált Beer Miklós katolikus püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök, Jelenits István piarista szerzetes, Kocsis Fülöp görög katolikus püspök, Szabó István református püspök és Ternyák Csaba katolikus érsek szubjektív tárlatvezetése, továbbá Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész elemző tanulmánya.

A rendezvényekről és a trilógia részleteivel gazdagon illusztrált kötet - Fehér Katalin, Kalocsai Richárd, Kiss Tamás, Kondella Mihály és Magyari Márton fotóinak köszönhetően – hűen visszaadja azt a hangulatot, mely a tárlétvezetéseken átélhető volt, továbbá bevezeti az olvasót vizuális síkon is a trilógia egyes részleteinek értelmezésébe. A könyvbemutatón köszönet hangzott el a kötet megjelenésében közreműködőknek, így Miklósné Székács Judit és Petri Gábor olvasószerkesztői, továbbá Török Andrea tervezési munkái lettek kiemelve.

A kötetbemutatón Fabiny Tamás evangélikus püspök a trilógia emberközeliségéről beszélt. „Az alkotások méretüknél fogva és kidolgozásuk által olyan hatást keltenek, mely előtt megállva az ember a bibliai történet részesének érzi magát. A tartalom a nagyhét eseményeire fókuszál, ezért is tartottam tárlatvezetésemet Bibliával a kézben”– fogalmazott a püspök. A dispután szó volt az egyházi művészetről is, arról, hogy egy oltárkép akár évszázadokat átölelve meg tudja határozni egy gyülekezet vizuális tartalmát, függetlenül annak minőségétől.

Ezzel kapcsolatban Zászkaliczky Zsuzsanna elmondta: „számos templomban tapasztalható, hogy kvalitásos munkák helyett olyan művek találhatóak, mely ismerős, vagy adományozó révén került templomi környezetbe, azonban sem tartalma, sem művészeti értéke révén nem méltó ahhoz a helyhez. Az egyházi giccstől nemcsak elzárkózni, hanem attól elhatárolódni is szükséges” – fogalmazott a művészettörténész.

A Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából élő internetes közvetítéssel is követhető könyvbemutatón Munkácsy trilógiája olyan nemzeti és művészeti értékként került elő, melynek tartalma és hatása máig ható, üzenetet hordozó, méltán ismertté vált sorozat. Az „Elvégeztetett” ennek a trilógiának nyújt felekezeti oldalról történő értelmezésébe olyan bepillantást, mint amit a kötet előszavában is olvashatunk: „Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának értelmezése a tárlatvezetők jóvoltából túlmutat a művészettörténeti megközelítésen, és az elemzés középpontjába a mű tárgyát: Krisztus szenvedéstörténetét helyezi.”

 

A kötet szerzői: 
Beer Miklós katolikus püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök, Jelenits István piarista szerzetes, Kocsis Fülöp görög katolikus püspök, Szabó István református püspök, Ternyák Csaba katolikus érsek, Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész A kötet bemutatójára április 25-én 18 órától kerül sor Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

 

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Magyar Nemzeti Galériával és a Munkácsy Alapítvánnyal együttműködve evangélikus, görög katolikus, római katolikus és református egyházi vezetőket kért fel arra, hogy Munkácsy Mihály három ismert alkotása előtt mondják el felekezetük megközelítéséből fakadó műelemzésüket. A sorozathoz alapítványunk nemcsak püspököket és teológusokat, hanem egyházi és világi zenészeket is felkért, hogy egyrészt a felekezetek böjti egyházzenei kincsét, másrészt a művekből fakadó saját zenei gondolataikat is osszák meg a jelenlévőkkel. A sorozat centrumában az a megközelítés állt, hogy bár a trilógia alkotásait, azok művészettörténeti értelmezését sokan ismerik, annak valódi teológiai tartalmával mégis kevesen találkoznak. Bár a kereszténység számára központi jelentőségű nagyheti eseményeket dolgozzák fel ezek a közel százéves alkotások, mégsem volt még olyan kezdeményezés, amelynek segítségével az érdeklődők a trilógia teológiai tartalmáról hallhattak volna. Mint ahogy nem volt példa arra sem, hogy kötet formájában jelenjenek meg a felekezetek sajátos lelkiségének megfelelő, biblikus alapokon elhangzó megközelítések. Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának értelmezése a tárlatvezetők jóvoltából túlmutat a művészettörténeti megközelítésen, és az elemzés középpontjába a mű tárgyát, azaz Krisztus szenvedéstörténetét helyezi.


 Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány,  Luther Kiadó

Egységár: 3200 Ft (5% áfával)

160 oldal, 200x225 mm, keménytáblás, 

ISBN 978-963-9979-71-05, 2013

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?