Az egyházak és 1956

Asztali beszélgetések – három asztalnál

 Az egyházak és 1956

 

Gyõrött már fogalom az „asztali”. Ez nem egy bútordarab, nem étkészlet és még csak nem is egy borfajta. 2002 nyarán fogalmazódott meg az igény néhány lelkes gyõri fiatalban, hogy egy kulturális programon keresztül hozzájáruljon a gyülekezeti élethez. Alapul véve a lutheri hagyományokat, az elsõ disputát már Asztali beszélgetések címmel rendezték meg a szervezõk.

A meghívott közéleti és egyházi vendégek egy-egy témában való jártasságukkal igazi ajándékot nyújtottak át az Apáczai Csere János Tanítóképzõ Fõiskola nagyelõadóját rendszeresen megtöltõ hallgatóságnak. Ugyanakkor a rendezvény érezhetõen kinõtte kereteit, s hogy a disputa töretlenül folytatódhasson, és más helyszíneken is elindulhasson, a Gyõri Evangélikus Egyházközség és a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség közösen úgy döntött, hogy megalapítja az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítványt, és felkéri a kuratóriumot, hogy a gyõri kezdeményezést bõvítse ki. Így 2006 októberétõl már nem is két, hanem három helyszínen – Gyõrött, Budapest-Fasorban és Székesfehérváron – indultak disputák.

Az õszi „évad” elsõ Asztali beszélgetését október 3-án, kedden a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében élvezhették a vendégek. A Keresztutak ’56 sodrában, részvét és részvétel – avagy az egyházak és ’56 címû disputára elfogadta a meghívást Böröcz Enikõ, az Evangélikus Országos Levéltár tudományos munkatársa, Ladányi Sándor professzor, a Károli Gáspár Református Egyetem Egyháztörténeti Tanszékének vezetõje, valamint Szabó Tamás katolikus tábori püspök. Nekik köszönhetõen igazán izgalmasan kaphatott történettudományilag hiteles képet a hallgatóság, melynek fiatalabb tagjai talán most elõször élhették át, mit is jelentett a történelmi egyházak egyik legvitatottabb korszaka. Mindemellett az ’56-os eseményeket személyes emlékként õrzõ vendégek hozzászólásaikkal, kérdéseikkel és saját tapasztalataikkal is gazdagították a disputát.

A következõ „asztali” október 26-án Gyõrött lesz, amelyen Galambos Ádám beszélget majd Rudolf Péter színmûvésszel és Ócsai Zoltánnal, a gyõri gyülekezet igazgató lelkészével.

Bedecs András

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?