Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Az Egy csepp emberség esték című kötet bemutatója és Egycseppes est a Gödör Klubban
Bekezdések

Az Egy csepp emberség esték című kötet bemutatója és Egycseppes est a Gödör Klubban

Cseppek a Gödörben

Az Egy csepp emberség esték című kötet bemutatója és Egycseppes est a Gödör Klubban

Egy csepp emberség esték

Egy csepp – bármilyen anyagból legyen is – önmagában nem sok. De ha a cseppek összegyûlnek, számottevõ mennyiséget tehetnek ki.

 

Aki vett már részt a Lengyel Anna és Rados Péter szervezte Egy csepp emberség esték sorozat valamelyik alkalmán, az bizonyára egyetért azzal, hogy ezek a cseppek üdítõen hatnak a lélekre.

Anna igazi háziasszonyként teremt családias hangulatot az olykor százfõs közönség között. A meghívott vendégek közül néhányat kihív, megszólaltat. S a hallgatóság közben úgy érzi, a mikrofont tartó elõtt nincsenek titkok – sok olyat is elárul beszélgetõpartnerérõl, amit az szerényen elhallgatna. Az „interjúalanyok” sokfélék: van közöttük író, költõ, képzõmûvész, irodalom- és mûvészettörténész, jogász, orvos, természettudós, lelkész, elõadómûvész, újságíró, sportoló, egyetemi hallgató, és még hosszan lehetne folytatni a sort. Egy azonban mindegyikükben közös – emberséget, értéket és hazaszeretetet sugároz a velük eltöltött idõ.

De egy-egy ilyen klubesten nemcsak szavak hangzanak; nagy szerepet kap az énekszó, a muzsika is. A házigazdák jóvoltából mindig helyet foglal a vendégek között egy-egy énekmûvész – a résztvevõk többször is gyönyörködhettek már például Sebestyén Márta, Lovász Irén vagy Palya Bea hangjában –, vagy akár egy kórus éneke jelenti a zenei „aláfestést”.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány támogatását élvezõ programsorozat elsõ klubestjére ez év márciusában a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében került sor, majd a fõváros egyik központi helyén, a Gödör Klubban talált új helyre a sorozat – Filep Ákos igazgató, építész jóvoltából térítésmentesen. Az esteket segítõ alapítvány támogatására eddig minden alkalommal neves hazai mûvészek ajánlották fel árverezésre, illetve eladásra egy vagy több mûvüket. Ezek közül a világhálón, a http://egycsepp.lutheran.hu honlapon is lehet vásárolni.

A legutóbbi, december 13-án tartott rendezvényt nemcsak az adventi koszorú meggyújtott gyertyái tették ünnepivé, hanem egy könyvbemutató is. A Luther Kiadó gondozásában ugyanis megjelent az Egy csepp emberség esték címû könyv Rados Péter szerkesztésében. A Csermák Zsuzsa és Kondella Mihály fotóival gazdagon illusztrált kiadvány nemcsak dokumentálja az eddigi három este eseményeit, és próbálja visszaadni a rendezvények baráti légkörét, de ötvennégy személyes vallomás – közöttük hét evangélikusé – is olvasható benne az életrõl, emberségrõl, hitrõl, hazáról. Ezek az egy-egy idézet köré csoportosított gondolatok ugyan csak „cseppnyi” hosszúságúak, de üzenetük felüdítõ, és azokhoz is közelebb hozzák a klubestek hangulatát, akik eddig még nem tudtak elmenni a Gödörbe.

Egy csepp emberség esték. Luther Kiadó, Budapest, 2007. Kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllõi út 24.), a Huszár Gál papír- és könyvesboltban (Budapest V., Deák tér 4.) és a Libri könyvesboltokban.  Ára 2550 forint.


Boda Zsuzsa

 

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?