Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Asztali beszélgetések... – FÖLDÉNYI F. László és KLIMÓ Károly disputája
Bekezdések

Asztali beszélgetések... – FÖLDÉNYI F. László és KLIMÓ Károly disputája

Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat legutóbbi alkalmán, február 23-án a művészet került fókuszba. Irodalomról, képzőművészetről, alkotói életútról és korunk kérdéseiről beszélgetett Földényi F. László irodalomtörténész és Klimó Károly festőművész.

Asztali beszélgetések... – FÖLDÉNYI F. László és KLIMÓ Károly disputája

Asztali beszélgetések... – FÖLDÉNYI F. László és KLIMÓ Károly disputája

Asztali beszélgetések... – FÖLDÉNYI F. László és KLIMÓ Károly disputája

Nagy érdeklődés övezte a Petőfi Irodalmi Múzeumban és élő online közvetítésben is követhető, Beszélgetés a művészetről című disputát. Az Asztali beszélgetések sorozatban nem ez az első alkalom, hogy a társművészetek kérdése került a centrumba, hiszen nemrég Krajcsovics Éva és Takács Zsuzsa disputáján, valamint Parti Nagy Lajos és Szüts Miklós beszélgetésén is hasonló célt tűztek ki a szervezők. Az érdeklődés jelzi, hogy a művészeti ágak dialógusba állítására nagy igény mutatkozik, hiszen ezáltal újabb módon lehet megközelíteni egy-egy alkotói életutat.

A disputa közönsége megismerhette a beszélgetőtársak életútját, találkozásukat az Örley Körben. Földényi F. László többek között a szemlélődésről beszélt, Klimó Károly a kultúra átalakulására hívta fel a figyelmet. A disputapartnerek kitértek a transzcendens kérdésére, annak értelmezésére is. A világ és a művészet viszonyával kapcsolatban a megnövekedett információmennyiségről szóltak, és a szelektálás szükségességét hangsúlyozták. Kiemelték az oktatásnak, az általános műveltség átadásának fontosságát, figyelmeztetve arra, hogy az európai kultúra gyökereinek és eszmerendszerének a fiatalokkal való megismertetése elengedhetetlen feladat.

A társművészetek kérdéséről szólva Klimó Károlynak az irodalomhoz fűződő szoros kapcsolata került szóba. A festőművész több alkotása irodalmi ihletésű, könyvillusztrációk is kötődnek a nevéhez. Legismertebb irodalmi sorozatán – az Artaud sorozaton – keresztül Földényi F. László rámutatott arra, hogy az illusztráció ma már nem leíró vagy ábrázoló művészet, hanem az irodalomból merített, de önálló alkotás.

A Beszélgetés a művészetről című disputa végén a hallgatóság kérdezhette a beszélgetőtársakat.

Az Asztali beszélgetések… – Beszélgetés a művészetről disputa teljes terjedelmében itt nézhető meg:

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?