Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Asztali beszélgetések... - VIZI E. Szilveszter és SZABÓ Lajos disputája
Bekezdések

Asztali beszélgetések... - VIZI E. Szilveszter és SZABÓ Lajos disputája

Téma: Barátai vagyunk-e Magyarországnak? – VIDEÓ

Asztali beszélgetések... - VIZI E. Szilveszter és SZABÓ Lajos disputája

Asztali beszélgetések... - VIZI E. Szilveszter és SZABÓ Lajos disputája

Az identitásról beszélgetett Vizi E. Szilveszter és Szabó Lajos – VIDEÓ

 Asztali beszélgetések... - VIZI E. Szilveszter és SZABÓ Lajos disputája

Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozaton Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke és Szabó Lajos evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora folytatott Barátai vagyunk-e Magyarországnak? címmel disputát. /evangelikus.hu/

A Reformáció és nemzet emlékévhez csatlakozva az identitás személyes és nemzeti kérdéséről, a gyökerek meghatározásáról és a közösség fontosságáról beszélgetett az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeumban Vizi E. Szilveszter és Szabó Lajos.

A beszélgetőtársak a közelmúlt nemzeti identitást elnyomó ideológiájával szemben megállapították, hogy a demokratikus Magyarországnak az értékek mentén kell elköteleződnie. „Nekünk a 21. század technológiáját arra kell felhasználnunk, hogy elmondjuk, mennyi sikeres magyar van, hogy mennyire büszkék vagyunk rájuk, és hogy összetartozunk” – fogalmazott az akadémikus. Vizi E. Szilveszter kiemelte, hogy a polarizációval szemben arra kell törekedni, hogy a múlt és jelen hibáinak javításán túl a meglévő és jelenlévő értékeket vegyük észre és tegyük azokat identitásunk részévé. A múlt megértése azonban mindennek fontos feltétele – húzták alá a beszélgetőtársak –, melyet Szabó Lajos rektor így fogalmazott meg: „A korrekt történelemszemlélet a jövő fontos feltétele. Tanulni és építkezni sokakkal együtt: más út nem vezet messzire.”

A disputában az egyházak és civil szervezetek és az értelmiség közösségformáló és közösséget építő tevékenységét emelték ki a beszélgetőtársak. Szabó Lajos hangsúlyozta, hogy „a mai Magyarországon még mindig az egyház az, amelyik hétről-hétre a legtöbb embert szólítja meg.” Az egyház felelőssége, hogy úgy szóljon az emberekhez, hogy a hallgatók érzik: tartoznak valahová – fogalmaztak a résztvevők. A Mindentudás Egyeteme példáján keresztül Vizi E. Szilveszter rámutatott, hogy az ismeretterjesztésre kimondottan nagy igény lenne, valamint a Magyarország Barátai Alapítvány tevékenysége által az MTA korábbi elnöke kiemelte, hogy tevékenységük nemcsak külföldön fontos, hanem idehaza is: „Hasonlóképpen fontos küldetésünk, hogy itthon ismertté tegyük a világban élő magyarok sikereit.”

 

Vizi E. Szilveszter és Szabó Lajos disputája teljes terjedelmében itt nézhető meg:

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?