Asztali beszélgetések: Öt Párbeszéd - magvas gondolatok könyve

Mi az értelmiség küldetése és felelőssége? Hogyan vélekedik Esterházy Péter író és Fabiny Tamás püspök az identitásról? Mi a család szerepe és jelentősége a társadalomban? Csupa izgalmas kérdés, és érdekesebbnél érdekesebb válaszok, különböző területen tevékenykedő emberektől, akiknek beszélgetéseit magába foglalja a most megjelent, Öt párbeszéd című kötet.

Asztali beszélgetések: Öt Párbeszéd - magvas gondolatok könyve

Öt párbeszéd

 

Asztali beszélgetések... - Öt párbeszéd

 

Az ember gondolkodik és beszélget; alapvető kényszer a benne élő közlési vágy. Mindenkinek vannak gondolatai, hisz valamiben, vagy ha netán magában a hitben nem hisz, akkor is van véleménye, és az önkifejezés minden területén megmutatkoznak ezek a különbségek. Az Öt Párbeszéd szociológiai, vallási és szubjektív megközelítésben is egyaránt érdekes olvasmány, hiszen a témák, és a meghívott vendégek színessé, és egyben tárgyilagossá teszik ezeket a beszélgetéseket.

 

 

A könyvben szereplő öt beszélgetés közönség előtt zajlott le, ezeket rögzítették, majd Galambos Ádám szerkesztői munkájának köszönhetően vált nyomtatva is élvezhető, gondolatokat ébresztő kötetté. Minden egyes témához két vendéget hívtak, az egyik általában az egyház területén élő és dolgozó személy, míg a másik, egy, a kultúrában, vagy a tudományban jártas gondolkodó. Így jöhetett létre például az a beszélgetés is, mely Vekerdy Tamás pszichológus és Réz-Nagy Zoltán lelkész között zajlott le, és melynek témája, "Tiszteld atyádat és anyádat!" avagy a család címet kapta, s a kötet utolsó beszélgetéseként olvasható.

Jókai Anna írónő és Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő az értelmiség küldetéséről és felelősségéről beszélgetett. Az írónő beszélt az értelmiség fogalmáról saját olvasatában, miszerint nem az az értelmiségi, akinek öt diplomája van, hanem az, "akinek van világképe arról, hogy miért él az ember, mit kellene tenni az életével, ezt azonban állandóan tágítani akarja, és érdeklődik az élet dolgai iránt, megpróbál nem hazudni, és gondolatilag hozzátesz valamit ehhez a világhoz."

Eszterházy Péter író és Fabiny Tamás püspök az identitásról beszélgettek - érdekes volt olvasni, hogy egy író, és egy egyházi ember milyen aspektusból közelíti meg a kérdést. Hogyan alakul ki az emberben saját identitása? A hagyományok, a család, a munkához való viszonyunk mind fontos tényezők lehetnek, és az egész mögött ott áll az egyház, mint intézmény, mely a mai világban kissé háttérbe szorult

Ezt a gondolatot viszi tovább Jelenits István piarista lelkész és Csepregi András teológus beszélgetésükben, melyben megvitatják, "Hogyan él az emberben Isten törvénye?". Izgalmas eszmecsere alakult ki a Tízparancsolatról, a benne felsorolt parancsok értelmezéséről, ami olykor új megvilágításba helyezi Isten szavait. Felvetődik továbbá az is, "Létezik-e Isten megtalálásának olyan útja, amit kifejezetten az etikai kérdések indítanak el? Olyan kérdések, amelyek kifejezetten azt a kérdést próbálják személyre szabottan megoldani, hogy mi a jó, és mi a rossz? Mi a követendő?"

A Genezisről folytatott eszmecserében Heller Ágnes filozófus és Jutta Hausmann teológiai tanár értekeznek egymással, és a beszélgetés témáját tekintve a Bibliát veszik górcső alá. Heller Ágnes sajátos Biblia-értelmezése szinte magával ragadó, ahogy a filozófus megközelít egyes témákat, már önmagában is felér egy önálló kötettel. A beszélgetésből kiderül az is, milyen sok különbség is van a kereszténység és a zsidóság között; és itt nem csak a hagyományos értelemben vett fogalmakról beszél.

A most megjelent Öt párbeszéd című kötet a tervek szerint egy önálló sorozat első kötete. Galambos Ádámnak, a sorozat szerkesztőjének célja nem más, mint az, hogy az Asztali beszélgetések során elhangzó értékes gondolatok könyv formájában eljussanak azokhoz az olvasókhoz is, akik nyitott szemmel járnak, és érdekli őket más emberek véleménye egyazon témáról, hiszen a beszélgetés célja nem más, mint az egymásra figyelés.

Kristóf Zoltán
Napvilág.net

 

 

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?