Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről Ámos Imre és a XX. század - kortárs összművészeti kiállítás Berlinben
Bekezdések

Ámos Imre és a XX. század - kortárs összművészeti kiállítás Berlinben

Az Ámos Imre és a xx. század - kortárs összművészeti kiállítás "Hol van a te testvéred?" címmel nyílt meg a Collegium Hungaricum Berlinben. Az Ámos Imre és a xx. század - kortárs összművészeti kiállítás "Hol van a te testvéred?" címmel nyílt meg a Collegium Hungaricum Berlinben. A kiállítás fővédnöke: Schweitzer József ny. országos főrabbi, a kiállítás védnökei: Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát

Ámos Imre és a XX. század - kortárs összművészeti kiállítás Berlinben

Hol van a te testvéred?

A magyar evangélikus egyház vállalja a felelősséget a holokauszt idején elkövetett mulasztásaiért, és a zéró tolerancia elvét követi intézményeiben az etnikai, vallási és nemi alapú megkülönböztetéssel szemben - mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök január 17-én Berlinben, ahol megnyitotta az Ámos Imre festőművész és a 20. század kapcsolatát bemutató kiállítást. Forrás: MTI

Fabiny Tamás a Hol van a te testvéred? című összművészeti tárlatot megnyitó beszédében kiemelte: a magyar evangélikus egyház lelkészei között voltak embermentők a holokauszt idején, de "a többség félelemből, számításból vagy közönyösségből hallgatott". Az egyháznak emlékeznie kell, és "be kell ismernie bűneit" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az evangélikus egyháznak fel kell lépnie a kirekesztő eszmék ellen, hiszen "ahol a Parlamentben vagy azon kívül listákat próbálnak emberek bizonyos csoportjáról összeállítani, ott tovább él Káin lelkülete".

A II. világháborúban munkaszolgálatosként meghalt Ámos Imre életművét és az alkotásai által ihletett kortárs műveket bemutató tárlatot az egyház "a bocsánatkérés és a szeretet kifejezésének szolgálatába kívánja állítani" - mondta Fabiny Tamás.

A kiállítást Szentendre, Pécs és Dunaszerdahely után a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) mutatják be. A szervezők kortárs magyar művészeket kértek fel, hogy a holokauszt festőjének is nevezett Ámos Imre alkotásaiból kiindulva hozzanak létre műveket.

Galambos Ádám teológus, a kiállítás egyik kurátora, az Asztali Beszélgetések Alapítvány vezetője az MTI-nek elmondta: a tárlat "magyar, de egyetemes tartalmú üzenetet hordoz", és azért is fontos, hogy eljutott Németországba, mert a német sajtóban Magyarországról megjelenő híradások "sok esetben olyan elfogultságot takarnak", amely mellé érdemes elhelyezni "ezt a színt is".

Kiemelte: a felkért magyar művészek világnézettől, politikai hovatartozástól függetlenül "együtt állnak ki az élet tisztelete mellett, és azért, hogy soha többé ne történjen meg az a fajta diszkrimináció, amely a holokausztot magába foglaló emblematikus személlyel, Ámos Imrével megtörtént".

Hozzátette: a kiállítással nem azt akarják állítani, hogy ez az összefogás a magyarországi "valóság", de meg akarják mutatni, hogy a valóságnak "ilyen oldala is létezik".

A projektben részt vett többek között Haraszty István, Konok Tamás és Nádler István képzőművész, Kertész Imre, Krasznahorkai László és Podmaniczky Szilárd író, Dés László, Vukán György és Fassang László zeneszerző. A kiállítás szeptember 15-ig látható a CHB Moholy-Nagy Galériájában.

Ámos Imre 1907-ben született Nagykállón. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. A posztimpresszionizmus képviselője, számos alkotásán Marc Chagall hatására szürrealista jegyek is megjelentek. 1944 nyarán halt meg, feltehetően egy németországi munkatáborban.

MTI

Bemutatták az Ámos Imre és a 20. század című albumot Ámos Imre és a 20. század

Feldolgozni a feldolgozhatatlant? Mit kezdünk a múlt sötét oldalával? Mi történik akkor, amikor a kvalitást és az életet mások korlátozzák vagy ideológiai alapon megsemmisítik? Lehet-e a széthúzás helyett testvériségen alapuló társadalmat elképzelni? Van remény? A második világháborút megelőzően a párizsi világkiállítás idejére az Eiffel-torony oldalára a művészek akaratából a PAX felirat került. Ma Ámos Imre egyik alkotására helyeztük el úgy a béke jelképét, hogy közben művészeket kértünk meg az együtt gondolkodásra, az összefogásra. Ámos Imre életén és művészetén keresztül szembesülhetünk a holokauszt esztelenségével, a szolidaritás hiányával, az ember embertelenségével. A „magyar Chagall” és még százezrek kegyetlen meggyilkolása azonban nemcsak saját korának, hanem jelenünknek is üzen. „Hol van a te testvéred?” Alapvetően ezt a kérdést kutatják és keresik a feldolgozás lehetőségének reményében, a testvériség jegyében a kötet alkotói. 

A kötet szerzői:
VÉDNÖKÖK: Schweitzer József, Fabiny Tamás, Várszegi Asztrik
IRODALOM: Darvasi László, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Tolnai Ottó, Závada Pál
KÉPZŐMŰVÉSZET: Aknay János, Ámos Imre, Anna Mark, Benczúr Emese, Bohus Zoltán, Böröcz András, Deim Pál, Ézsiás István, Fehér László, Haász István, Haraszty István, Hollán Sándor, Kalmár János, Konok Tamás, Kovács-Gombos Gábor, Lugossy Mária, Matzon Ákos, Megyik János, Nádler István, Pauer Gyula, Szüts Miklós, Tölg-Molnár Zoltán, Váli Dezső, Vojnich Erzsébet
FILM: Gothár Péter
ZENE: Dés László, Fassang László, Vukán György, Szent Efrém Férfikar

176 oldal + DVD melléklet, 240x240 mm, keménytáblás, ISBN 978-963-13-6179-7, 2013

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?