Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről

Ország Lili művészetében egyszerre fedezhetők fel a zsidó szimbólumok, az Aranyváros képe és a keresztény misztika keresése. A Magyar Nemzeti Galériában látható, Árny a kövön című kiállításhoz kapcsolódóan evangélikus püspök és rabbi beszélgetett az alkotások által felvetett kérdésekről az Asztali beszélgetések sorozat keretében. Fabiny Tamás és Fináli Gábor február 16-i disputájára megtelt a Magyar Nemzeti Galéria barokk terme.

Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről

Asztali beszélgetések... - Fabiny Tamás és Fináli Gábor disputája

A traumától a reményig – ez is lehetett volna Fabiny Tamás evangélikus püspök és Fináli Gábor rabbi nagy sikerű disputájának a címe. A Magyar Nemzeti Galériában látható, Árny a kövön című kiállítás kísérőrendezvényeként ugyanis a püspök és a rabbi nemcsak a kereszténység és a zsidóság gondolatiságába vezette be a hallgatóságot Ország Lili (1926–1978) életén keresztül, hanem a művésznek a 20. század traumáin átívelő életútjába is.

Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről

Fabiny Tamás rámutatott, hogy a holokauszt a kereszténység botránya, amely nemcsak zsidó ügy, hanem – az Imák Auschwitz után című kiállításra is utalva – össztársadalmi kérdés. Fináli Gábor a holokauszt utáni művészetről, a trauma feldolgozásának lehetőségeiről beszélt. Ország Lili az ötvenes évektől az Állami Bábszínház alkalmazásában dolgozott – többek között Bálint Endre és Pilinszky János mellett, először mint tiltott, majd tűrt művész. A disputapartnerek kitértek a korszakra, az elnyomó rendszer sajátosságaira, valamint beszéltek az értelmiség és az egyház száműzetéséről is.

Pilinszky János többek között így fogalmazott Ország Lili festészetéről: „Ország Lili festészete az emberi, nagyon is emberi reménykedést a maga legelhagyatottabb és legkonokabb szintjén kívánja tovább folytatni, megnevezhetetlen türelemmel, bármiféle egyéni választás nélkül, de annál nagyobb személyes kockázattal szállva alá a mozdíthatatlan közösbe.”

http://asztali.lutheran.hu/megjelent-cikkek-rendezvenyeinkrol/zsido2013kereszteny-parbeszed-orszag-lili-muveszeterol/images/fabiny_finali_mng2.jpg?isImage=1

A disputa második nagy egységét az Aranyváros, azaz Jeruzsálem zsidó és keresztény értelmezése, valamint a labirintus által felvetett, életről és halálról vallott vallási nézetek megvitatása alkotta. Utóbbihoz a kiindulási alap Ország Lili – Kolozsváry Marianna művészettörténész, a kiállítás kurátora által életre keltett – Labirintus című sorozata volt, mely az élet bolyongásán keresztül vezeti el a nézőt az életen túli kérdésekhez. Jeruzsálem kérdésében a beszélgetőtársak kitértek a héber írásra is, valamint arra, hogy Jézusról egyszer van csak feljegyezve hogy írt, akkor is homokba.

Fabiny Tamás és Fináli Gábor disputáján a jelenlévők megismerkedhettek a művész életútjával, Ország Lili művészeti ciklusainak keresztény és zsidó értelmezésével, egyúttal megtapasztalhatták, hogy a művészetről szóló vallási gondolkodás milyen új utakat nyithat egyház és művészet között.
 

Az Asztali beszélgetések... – Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről című disputa teljes terjedelmében az alábbi videón hallgatható meg:


Szöveg: evangelikus.hu; fotó: mng.hu
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?